
Placile de gips carton au in compozitie gipsul natural si hartia, plus adezivi, agenti de coagulare, agenti de afanare si apa.
Principalele trei categorii in care se impart placile de gips-carton sunt:
- Gips-carton fara caracteristici speciale: este cel mai comun tip si cel mai ieftin. Se foloseste in locurile si cladirile fara conditii speciale, iar umiditatea este mai mica de 65%. Culoarea acestor placi este alba.
- Gips-carton rezitent la apa: produs special pentru zonele de interior unde umiditatea este ridicata – precum baia, bucataria si toaleta, de exemplu. Gipsul din componenta acestor placi este tratat special contra umiditatii, iar hartia de la exterior are rezitenta sporita la umiditate. Culoarea acestor placi este verde deschis.
- Gips-carton rezistent la foc: aceste palci se pot recunoaste datorita culorii roz a hartie – special tratata pentru rezistenta la foc. Gipsul din interior este si el trata special, avand in componenta materiale rezistente la foc si un procent insemnat de fibra de sticla. Acest tip de gips-carton se utilizeaz mai ales la tavanele si peretii iesirilor de siguranta in caz de incendiu, la placarea stalpilor de sustinere si a grinzilor din structura de rezitenta, precum si in toate zonele din cladirile publice, unde normele de siguranta la foc sunt mult ridicate fata de o cladire rezidentiala.
1.Materiale si unelte necesare pentru montajul de gips carton
Materiale – placi de gips carton | Unelte – bormasina |
2.Pregatirea peretilor
- Eliberati si curatati peretele de placat.
- Izolati firele electrice cu banda speciala si indepartati prizele si intrerupatoarele. Acestea se vor monta la final, pe noua suprafata a peretelui
- Verificati tencuiala peretelui pe care vreti sa-l placati: daca nu este suficient de solida, indepartati-o complet si aplicati profilele direct pe betonul/caramida din care este alcatuit peretele.
- Daca doriti sa mascati cu rigips o parte din tevile si tubulatura din casa, asigurati-va ca acestea sunt etanse, aliniate corect si daca este cazul, fixati-le suplimentar in perete.
- Daca doriti sa placati si tavanul, incepeti intotdeauna cu acesta si abia apoi treceti la pereti.
Marcarea peretelui
- Marcati peretele la fiecare latime de placa si apoi la mijlocul fiecarei placi. Adica, daca o placa este lata de 120 cm, va trebui sa marcati peretele la fiecare 60 cm cu creta, sau cu un marker care sa lase urme clare.
- Marcajul incepe de la usa / fereastra.
- Daca peretele este mai inalt decat placa de gips, va trebui sa marcati si inaltimea placii pe intreaga latime a peretelui, precum in fig.1.
3.Construirea structurii si montajul placilor
3.1.Construirea structurii
Pentru a monta placile de gips carton poti face o structura din lemn sau din profile metalice speciale, montajul fiind executat diferit functie de material.
Structura de lemn
- Profilele de lemn vor avea o latime de minim 5 cm si o grosime de circa 3.5 cm. Lemnul trebui sa fie foarte bine uscat pentru a nu risca modificari de forma dupa ce l-ati montat.
- Fixarea structurii incepe cu profilul de la baza peretelui. Acesta se va fixa cu suruburi in perete, la circa 3 cm de podea. Suruburile de fixeaza la circa 40 cm unul de altul. Vezi fig.2.
- Urmeaza apoi fixarea profilului de langa tavan, folosind acelasi sistem, si tot la cativa centimetri distanta de tavan.
- Se fixeaza apoi profilele verticale, de-a lungul liniilor trasate la punctul 2.
- Ultimele se fixeaza profilele orizontale de legatura. Daca considerati ca structura nu este suficient consolidata, puteti pune mai multe randuri de profile de legatura.
Structura metalica
Profilele metalice pentru gips carton sunt de mai multe tipuri, functie de locul unde trebuie fixate, astfel:
![]() | ![]()
|
![]() | ![]() |
- Montajul incepe prin fixarea profilului de jos, de pe podea, cu ajutorul suruburilor si al bormasinii. Suruburile se fixeaza la intervale de 40 cm unul de altul.
- Se monteaza apoi, similar, profilele de pe tavan.
- Fixati apoi montantii, sau profilele CW, respectiv UW, prin alunecare in profiele fixate in podea/tavan/pereti.
- Fixati si profilele de legatura intre montantii verticali, taiate cu clestele de tabla, astfel incat sa incapa intre profilele verticale. Profile de legatura le puteti fixa doar la imbinarea pe verticala a placilor, dar si la alte inaltimi, daca consideratri ca strcutura trebuie intarita.
3.2. Fixarea placilor de gips carton pe profile
- Pentru fixarea placilor pe profile utilizati cuie cu filet pentru rigips (negrese), cu capul de 7.5 mm.
- Incepand de la un capat al peretelui, lipiti prima placa de profilele fixate anterior si fixati cateva cuie cu ajutorul bormasinii. Cuiele trabuie fixate la aproximativ 12-13 mm de marginea placii si la 30 cm unul de altul.
- Pentru a fixa si mijlocul placii, ghidati-va dupa semnele de pe placa. Daca placa nu are marcate aceste semne, masurati-i mijlocul si fixati cuiele de-a lungul marcajului facut de dvs. Acum se vede utilitatea masuratorii peretilor!
3.3. Taierea placilor
- Daca trebuie sa taiati bucati din placa pentru a completa partea de sus a peretelui, masurati inaltimea ramasa neplacata si marcati apoi placa.
- Taiati cu un cutter de-a lungul acestui marcaj si apoi pur si implu indoiti placa de-a lungul taiaturii – va ceda foarte usor. Taiati apoi si cealalta foaie de hartie (fig.7).
- Daca trebuie sa taiati gauri pentru prize si intrerupatoare, folositi acelasi instrument (fig.8).
![]() | ![]() |
4.Finisajele
4.1.Tratarea colturilor
Pentru tratarea colturilor se foloseste fie banda de gips auto-adeziva si glet de finisaj, fie coltar metalic cu plasa si glet de finisaj, in doua straturi, pentru a acoperi imperfectiunile generate de banda in suprafata de glet.
4.2.Tratarea imbinarilor intre placi
Imbinarile dintre placi se trateaza cu banda pentru rigips si glet de finisaj. Se aplica mai intai banda de-a lungul imbinarii si apoi se aplica gletul cu miscari ferme si continue, cu ajutorul unei gletiere/drisca. Indepartati excesul de glet cu un burete umed.
Dupa ce primul strat de glet s-a uscat (circa 2h), aplicati al doilea strat de glet, care trebui sa fie cu cativa centimetri mai lat decat primul si sa acopere toate imperfectiunile de suprafata provenite de la banda. Indepartati excesul de glet cu un burete umed. Daca este necesar, dupa cateva ore, aplicati si al treilea strat de glet.
A doua zi, dupa uscarea completa a gletului, finisati usor suprafata cu un smirghel fin, avand grija sa nu zgariati suprafat de hartie a placii.
4.3.Tratarea gaurilor de la cuie
Daca cuiele au intrat prea adanc in placa de gips, gaurile de desupra lor trebuie umplute cu glet, ca si imbinarile dintre placi.
Daca unele cuie nu au fost stranse suficient, strangeti-le cu ajutorul surubelnitei si apoi finisati cu glet.
4.4.Pregatirea peretelui de rigips pentru decorare
Inainte de a aplica varul sau vopseaua lavabila, aplicati pe tot peretele de rigips un strat de amorsa: impiedica consumul mare de vopsea lavabila si fixeaza culoarea.