Un sistem solar pentru apă caldă, fie el termic, termodinamic, fotovoltaic, paraboloid, înseamnă facturi mai mici de energie- soarele lucrează gratuit pentru confortul familiei tale – fără lucrări majore de renovare.
Încercăm să construim case mai bune, mai sigure, mai eficiente şi mai valoroase, să deranjăm mediul cât mai puţin posibil, conştienţi fiind că şi copiii şi nepoţii noştri trebuie să se bucure de liniştea şi frumuseţea lucrurilor naturale.
Dar ce ne facem dacă locuim într-o casă sau apartament construite pe vremea când energie verde era la stadiu le discuţie, iar instalaţiile erau extrem de scumpe?
Putem instala un sistem solar şi în locuinţe vechi, cu intervenţii minime asupra spaţiului locativ. Să vedem cum.
1.Trebuie proiect?
Depinde de locul de montaj :
- NU pentru montaj lângă casă, pe suport propriu
- NU pentru montaj pe peretele casei (cu condiţia să nu fie în oraş, montat pe faţada de la stradă)
- DA, dacă se montează pe casă şi trebuie şi expertiză pentru acoperiş, pentru a se vedea dacă acesta suportă greutatea sau nu. Proiectul este foarte util, mai ales în aceste cazuri, pentru o instalare corectă şi eficientă.
Nu sunt necesare nici un fel de avize speciale, în afară de expertiza pentru acoperiş. Pe aceasta o dă un expert în construcţii – specialitatea rezistenţă.
Proiectul pentru sistem se face de către un specialist în instalaţii, cu experienţă în energie verde. Funcţie de complexitatea instalării, el apelează la rândul sau la specialistul în rezistenţă sau la orice ale specialist este necesar.
2.Cine face instalarea
Pentru execuţia proiectului, sunt de preferat instalatori autorizaţi pentru aceste tipuri de instalări, iar dacă nu sunt specializaţi, atunci cu instalatori autorizaţi, sub îndrumarea proiectantului de instalaţii specializat în proiecte cu energii regenerabile.
3.Cât costă un sistem solar pentru apă caldă menajeră?
Un sistem simplu pentru apă caldă menajeră costă în jur de 1.200 EURO fără TVA.
Un panou cu 18 tuburi şi cazan de colectare costă în jur de 550 EURO fără TVA.
Aceste 2 sisteme produc apă caldă doar dacă sunt orientate spre sud şi dacă energia solară este suficient de puternică. În plus, pot fi finanţate prin programul Casă Verde, în limita a 6.000 lei / familie / imobil. Conform proiectului de Ordin de Ministru, se pot deconta atât cheltuielile cu achiziţia sistemului, cât şi cele cu instalarea, inclusiv TVA.
Un sistem solar termodinamic – mult mai eficient, produce apă caldă indiferent de orientare şi de vreme – costă în jur de 1900 Euro fără TVA. Acest tip de sistem (pompă de căldură) se poate deconta până la limita a 8.000 lei / familie/ imobil.
Instalarea costă în general circa 30% din valoarea echipamentului, dar nu mai puţin de 300 EURO fără TVA.
4.Cam cât durează instalarea?
Depinde de sistem, de locul de montaj şi de constrângerile zonei de instalare: minim 1 zi lucru pentru cel mai mic sistem.
5.Când e cel mai bine să faci proiectul?
În perioadele calde ale anului: primăvară, vară, toamnă. Începe discuţiile cât mai curând, pentru a lămuri toate aspectele şi a întocmi eventualele documentaţii, asfel încât instalarea să fie cât mai simplă şi familia să fie cât mai puţin afectată.
6.Sunt mai multe tipuri de instalaţii?
Da, sunt mai multe tipuri şi este recomandat să se adopte un sistem solar combinat, pentru a avea în permanenţă energie, indiferent de condiţiile atmosferice. Să vedem câteva tipuri:
7.Care este sistemul solar pentru apă caldă cel mai uşor de pus în operă?
Sistemul solar deschis, cu apă potabilă şi încălzire directă, cu montaj lângă casă, ca acesta de mai jos.
8.Unde pot fi poziţionate instalaţiile şi cât spaţiu ocupă?
În general,sistemele solare (panourile), pot fi montate :
- pe casă (acoperiş)
- pe peretele vertical al clădirii orientate către SUD,
- pe balcon vertical orientat către SUD
- lângă clădire montaj fix cu înclinare 32÷35°orientat către SUD
- lângă clădire, cu montaj tip tracker cu orientare după soare
La panourile termodinamice nu conteaza orientarea!
Pentru sistemele de stocare, în general, dacă există spaţiu în apartament, minim 0,6 mp (cât un frigider)…dar este recomandabilă instalarea la comun, pe bloc.
9.Se pot instala şi la bloc?
În general DA, dacă există spaţiu în apartament, minim 0,6mp (un frigider)…dar noi recomandăm instalarea la comun pe bloc, pentru toate scara / clădirea, mai ales că pentru astfel de lucrări există finanţări consistente, din fonduri europene.
Sistem solar pentru apa calda instalat la bloc, pe acoperis, pentru fiecare apartament in parte. | Sistem solar pentru apa calda centralizat pe scara. |
Sursă informaţii sistem solar pentru apă caldă : Smart Instal Deva, birou energie verde.