Cum păstrezi alimentele în cazul unei pene de curent
0 comentarii

O pană de curent în timpul verii nu este neapărat o problemă: nopțile sunt scurte și calde, zilele sunt senine și lungi, iar în ceea ce privește alimentele: cele mai multe mese se pot încropi în jurul unei salate. Însă chiar și în aceste condiții avem alimente la congelat și ( mai ales) băuturi la răcit, iar penele lungi de curent le pot afecta perioada de valabilitate (sau satisfacția unei beri reci).

Așadar, cum păstrezi alimentele în cazul unei pene de curent? Să începem cu începutul: cum le punem la păstrat

Cum folosim frigiderul și congelatorul pentru a păstra alimentele cât mai mult

În congelator:

  • Fiecare aliment trebuie congelat în pungi suficient de groase sau recipiente perfect impermeabile.
  • Pune alimentele la congelat pe raftul de sus, într-un singur rând dacă se poate, și apoi transferă alimentele congelate în sertarele de jos, pentru păstrare pe termen lung. Cu cât vrei să țină mai mult un aliment, cu atât îl depozitezi mai jos și mai în spate atât în congelator cât și în frigider, bine ambalat.

În frigider:

  • Pe cât posibil, păstrează alimentele gătite pe rafturile de sus, unde este temperatura mai ridicată și pe cele mai perisabile, pe rafurile de jos și în spate, unde este temperatura mai mică (spre zero grade).
  • Dacă frigiderul tău are rafturi sau sertare dedicate anumitor alimente, folosește-le conform scopului pentru care au fost construite.
  • Pe ușă ține cele mai puțin perisabile alimente, condimente și sosuri.
  • Toate alimentele, în special cele preparate și semipreparatele, dar și carnea și peștele, trebuie păstrate în recipiente închise etanș, pentru a nu răspândi mirosuri.

În caz de pană de curent: află mai întâi cât durează

Poți afla ușor cât durează o pană de curent, cu un telefon la compania ta de energie. Sună cu încredere la numerele pentru avarii de pe facturi sau paginile web, ca să raportezi problema și eventual să afli ce se întâmplă și cât durează remedierea.

De obicei în zonele dens locuite avariile sunt remediate rapid, în termeni de câteva ore. Dacă ești într-un loc izolat, cum ar fi o cabană la munte, timpul de remediere se poate extinde considerabil, așa că trebuie să te gândești la soluții alternative pentru păstrarea alimentelor perisabile .

Cum păstrezi alimentele congelate

Dacă pana de curent se va remedia în mai puțin de 2-3 ore, nu trebuie să faci nimic, congelatorul tău etanș va păstra alimentele pe o perioada atât de scurtă, mai ales dacă le-ai depozitat corect.

Dacă se anunță o pană de curent de lungă durată sau nu știi cât va dura pentru că ești într-un loc izolat, sunt câteva lucruri pe care le poți face:

  1. Verifică toate pachetele de alimente congelate și învelește-le în folie de aluminiu, cu partea lucioasă înspre interior. Mai pune încă un strat de aluminiu peste acesta și strânge cât mai bine, pentru a nu rămâne aer. Etichetează-le, pentru a ști ce conțin.
  2. Toate pachetele astfel împachetate în aluminiu mută-le pe rafturile cela mai joase ale congelatorului, cât mai bine lipite unele de altele. Repede.
  3. Dacă trebuie să scoți ceva ulterior, folosește-te de etichete și nu ține mult ușa deschisă la congelator.
  4. Gătește. În anumite circumstanțe, cum ar fi un sejur care este pe cale să se termine, gătitul alimentelor este o soluție mai bună și mai eficientă decât încercarea de a le păstra congelate.
  5. Folosește-te de “teren”, dacă ești în concediu. Fântânile adânci, de exemplu, izvoarele reci sau beciurile cu temperatura constantă sunt niște soluții cât se pate de bune pentru a păstra câteva zile anumite tipuri de alimente. Dacă te afli la casă, consideră și aceste mijloace străvechi de păstrare. Dacă este iarna, consideră zăpadă sau gheața de afară, pot înlocui cu succes congelatorul.
  6. Folosește-te de echipamentele pentru camping. Ai o ladă frigorifică și bateriile sunt înghețate? Perfect. Le poți lasă în congelator, cu singură mențiune că toate alimentele și bateriile trebuie mutate pe rafturile de jos, sau le muți pe toate în lada frigorifică, dacă trebuie să te deplasezi. Dacă rămâi pe loc, congelatorul este oricum mai bine izolat termic decât lada frigorifică.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.