Cum construieşti o casă care să îţi aducă facturi mici la întreţinere?

În zilele noastre este o provocare să ţii pasul cu schimbările tehnologice, dar ca să obţii facturi mici la întreţinere, trebuie să le cunoşti. Noutăţile se prezintă în avalanşă, iar în timp ce pe unele dintre ele, cum sunt smartphone-ul sau tableta le îmbrăţişăm cu multă lejeritate, altele implică mai mult efort şi planificare din partea noastră. Astfel, când vine vorba de locuinţe un accent este pus pe soluţiile cele mai eficiente pentru încălzire şi izolare termică care implică costuri mici de întreţinere. Energia regenerabilă este un subiect actual, la fel şi protejarea naturii.

Aşadar, când vine vorba de construirea unei case, ţine cont de orice element îţi poate aduce economii pe termen lung. Construieşte gândindu-te şi la ce vei avea de plătit mai târziu, lună de lună, nu doar la confortul de astăzi.

Izolaţie corectă peste tot

O casă pierde căldură prin orice punct în care intră în contact cu mediul extern: acoperiş, pereţi, ferestre/uşi, planşeu peste subsol/fundaţie, iar o izolaţie corectă acoperă fiecare zonă prin care se pierde căldură.

Tipul şi grosimea izolaţiei alese depinde de structura peretelui / plaşeelor şi de locul în care va fi amplasată. De pildă, un perete din cărămidă sau BCA, care “respiră” nu este recomandat să îl termoizolezi cu polistiren, dar acesta din urmă poate fi folosit fără probleme la o casă din panouri sandwich, perfect etanşeizaţi atât faţă de mediul extern, cât şi faţă de mediul intern.

Vezi Produsele recomandate

De pildă, casa din imaginea de mai jos este construită după principiile arhitecturii bioclimatice. S-au folosit tipuri diferite de termoizolaţie pentru fiecare zonă în parte: zidul din bolţari de beton dintre garaj şi camera de zi este izolat cu vată minerală bazaltică, în timp de între placa peste fundaţie şi pardoseala parterului s-a folosit polistiren de 18 cm.

În acest caz, termoizolaţia aplicată unei case existente, arată că, fără alte modificări, doar această măsură împotriva frigului a redus facturile de gaz la jumătate.

Casa construita dupa principiile arhitecturii bioclimatice

Sisteme eficiente pentru încălzire şi apă caldă

Dacă îţi alegi o centrală clasică, pe gaz, ai grijă ca instalaţia să fi configurată corect, iar proiectul să fie întocmit de un profesionist cu experienţă. În acest caz ar trebui să ştii că există soluţii pentru a face o centrală în condensare şi mai eficientă decât este: încălzirea în pardoseală şi pufferul sunt doar două dintre ele. Incalizirea în pardoseală pentru că centrala trebuie să încălzească agentul termic mai puţin decât în cazul radiatoarelor şi pufferul pentru că înmagazinează agent termic şi îl eliberează treptat, fără a porni centrala de fiecare dată când termostatul o cere.

Sistemele pe baza de energie regenerabilă sunt cealaltă soluţie. Nu depinzi de costurile energiei şi a gazului, dar vei avea un cost de instalare mai ridicat. Pe de altă parte, din acest cost, o parte poate fi subvenţionat prin programul Casa Verde, iar odată instalate sistemele nu mai plăteşti nimic. Estimează cu un specialist nevoile casei tale şi vei vedea exact ce înseamnă.

Vezi aici Cum poţi adăuga locuinţei tale un sistem solar pentru apă caldă menajeră

Sistem solar pentru producerea apei calde. Sursa aici.

Instalaţii care te ajută să salvezi energie, apă şi gaz

Caută-le şi le vei găsi: toaleta cu lavoar încorporat, robinetul cu aerator care economiseşte 50% din apă, becurile LED, toate sunt soluţii prezente de ani buni pe piaţă şi care pot aduce economii de câteva sute de euro anual.

W+W, de la Roca

Ferestre performante

Numărul foilor de sticlă, modul în care este tratată sticla, dar şi tâmplăria de calitate – numărul de camere din toc, feroneria, ruperea punţilor termice – pot face diferenţa între o fereastră care îţi economiseşte bani pe termen lung şi una prin care se pierd bani. O fereastră ieftină înseamnă componentă ieftine, care se vor defecta mai repede. Asta înseamnă reperaţii frecvente, plus consumuri cu energia care să compenseze lispa de izolare.

Alte detalii despre ferestre performante aici.

Colectează apă de ploaie

Chiar dacă nu o vei purifica şi folosi în interiorul casei, aşa cum se întâmplă în zonele în care apă potabilă este o problemă, o poţi folosi la udatul grădinii sau a plantelor de interior, sau poate şi la spălatul aleilor şi chiar al maşinii. Este gratuită şi regenerabilă.

Aceasta casa din Mexico City are cheltuieli lunare de 15 USD/luna. O parte din sustenabilitatea ei se datoreaza faptului ca capteaza si potabliizeaza apa de ploaie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X