Cum alegi cele mai bune scaune de sufragerie

Acum câteva zeci de ani alegerea unor scaune de sufragerie nu crea nici un fel de discuţie: pur şi simplu se cumpărau odată cu setul de sufragerie din care făceau parte şi erau piesele acele de mobilier pe care nu le vedea nimeni pentru că stăteau mai tot timpul sub masă. Iar sufrageria în întregime era camera „pentru musafiri” şi piesele mari erau cele mai importante.

Astăzi sufrageria este integrată în zona de zi a casei, este locul unde nu numai că îţi primeşti musafirii, dar petreci cât mai mult timp împreună cu familia. Încăperea a devenit tot mai practică şi mai aerisită odată cu anii, iar piesele de mobilier sunt alese pentru a fi purtate şi văzute în acelaşi timp.

Scaunele pentru sufragerie nu mai sunt musai un set, pot fi şi de culori sau chiar forme diferite atât timp cât se potrivesc cu masa, camera şi dimensiunile celor care le folosesc.

Scaune de sufragerie clascie, frumoase, tapitate. Curba picioarelor se potriveste erfect cu piedestalul mesei. Oferta aici.
Scaune de sufragerie clasice, frumoase, tapitate. Curba picioarelor scaunului se potriveste perfect cu piedestalul mesei.

Confort vs design

Când este vorba despre sufragerie, gândul la oaspeţi te poate face să iei decizii greşite, iar nuanţa şi  bogăţia tapiţeriei pot deveni mai importante decât confortul.

Vezi Produsele recomandate

Da, designul este important, dar cum îşi va aminti despre cina dată de tine o persoană care a stat 2 ore încordată în tot felul de poziţii nefireşti din cauza unui design prea îndrăzneţ sau pentru că scaunul era pre îngust?

  • Află lăţimea şezutului viitorului tău scaun de sufragerie în cel mai lat punct
  • Oricât de frumos, pentru a susţine corect un adult, lăţimea şezutului trebuie să fi de minim 45 cm
  • Adâncimea minimă a şezutului trebuie să fie măcar tot atât
  • Distanţă optimă dintre tăblia mesei şi şezutul scaunului trebuie să fie între 25 şi 30 cm. Astfel mesenii pot sta confortabil cu antebraţele pe masă.
  • Evita spătarele dure, formate din bare sau carioaje – alege unele moi, de preferinţă tapiţate măcar parţial.
  • Dacă alegi scaune cu braţe, ţine cont că fiecare este mai lat cu 15-20 cm faţă de unul fără braţe, aşa că nu sunt recomandate în spaţiile mici.
Blatul rotund al mesei se potriveste perfect cu forma scaunelor.
Blatul rotund este pereche pentru forma rotunjita a scaunelor.

Uşurinţa în manipulare

Dacă sufrageria ta este folosită zilnic de familie, ştii deja importanţa unor scaune de sufragerie care să poată fi mişcate uşor şi sigur de către toti membrii familiei. Asta înseamnă atât o greutate adecvată fiecărei persoane care le foloseşte, dar şi spaţiu suficient în lateral şi faţă de tăblia mesei.

Dacă alegi scaune cu braţe, ar trebuie să ştii înălţimea tăbliei mesei, pentru a lăsa loc de manevră. Spătarele cu grilaj, la scaunele fără braţe, ajută la manipulare, de exemplu.

Decor minimalist, scauna de culori diferite, dar de aceeasi forma si textura.
Decor minimalist, scaune de culori diferite, dar de aceeasi forma si textura.

Stilul scaunelor şi stilul de viaţă

Eşti genul care oferă regulat mese şi banchete cu etichetă, sau preferi mesele mai informale, în familie şi cu invitaţii? Pentru primul caz, scaunele cu spătar înalt, sau cele mai largi, cu tapiţerie bogată sunt mai potrivite. Pentru ceilalţi, scaunele cu spătar mai jos, dar comod, creează o ambianţă mai relaxată.

Siluetele înalte şi delicate ale scaunelor sau spătarele deschise sunt mai potrivite în spaţiile mai mici, în timp ce scaunele masive, stil fotoliu, arată mai potrivit în camerele mari.

Pentru o sufragerie formala si evenimente cu greutate. Profita de oferta.
Pentru o sufragerie formala si evenimente cu greutate, scaune tapitate. Profita de oferta.

Amestecă-le, dar nu oricum

Scaunele nu trebuie să fie neapărat din acelaşi set, atât timp cât respecţi totuşi o regulă: aceeaşi culoare, aceeaşi tapiţerie, acelaşi stil, curbele de pe tapiţerie să se potrivească cu curbură picioarelor mesei, etc. Este complicat, dar nu imposibil de reuşit şi poate fi un bun prilej să refoloseşti acele scaune vechi din lemn pe care le poţi revopsi şi retapiţa.

stilul_danez_sufragerie_dining2
Cele 3 scaune transparente si scaunul Panton arata foarte bine impreuna cu masa din lemn reconditionata

Să fie stabile

Structurile de metal şi cele din lemn lucrate bine oferă stabilitate pentru mulţi ani. Combinaţiile dintre lemn şi metal trebuie să fie bine făcute şi să ofere posibilitatea de reglaj. Scaunele cu multe lipituri, care riscă să se dezmembreze sau cele care se leagănă dintr-un motiv sau altul nu au ce căuta în jurul unei mese.

Stabilitatea, dar şi posibilitatea de a aşeza mai multe persoane la masă economisind spaţiu în acalesi timp, este motivul pentru care se optează uneori pentru banchete, cel puţin pentru o latură a mesei.

ikea13
Un decor eclectic: o bancheta in acelasi corp cu insula de bucatarie, plus niste scaune comode cu brate curbate si o masa cu piedestal

Întreţinerea

Scaunele din jurul unei mese aglomerate sunt supuse la multe încercări, iar atunci când în casă există şi copii şi animăluţe, este şi mai probabil să se păteze cu tot felul de substanţe. Gândeşte-te la utilizatori când alegi tipul de tapiţerie şi află şi cum se poate curăţa, pentru a o menţine în stare bună mulţi ani.

Reţine că lemnul îşi schimbă aspectul odată cu anii şi se poate ciobi de la lovituri, metalul trebuie să fie tratat împotriva ruginei, iar suprafeţele lucioase nu arată deloc bine cu stropi şi amprente pe ele.

scaune-de-sufragerie-3

Sursa imagini: SomProduct.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X