Cel mai rapid mod de a ridica un gard solid și durabil

Cel mai rapid mod de a ridica un gard solid și durabil este din plase de sârmă gata confecționate,  fie plasă la rolă, fie panouri pentru gard. Să vedem cum alegem că mai bună soluție pentru gardul nostru atât din punct de vedere estetic cât și funcțional.

Tipuri de garduri de sârmă

Există mai multe tipuri de plase de sârmă pentru garduri, care pot intra în componența unui gard solid și durabil, iar alegerea acestora depinde de tipul de gard pe care vrei să îl ridici:

Plasa împletită din sârmă zincată

Cu înălțimi diferite, dar și mărimi diferite la ochiurile orientate rombic, plasa de gard împletită este ușor de instalat de către oricine. Se poate instala pe orice tip de structură: stâlpi de metal sau lemn sau cadre metalice și este practic indestructibilă, datorită tratamentului aplicat sârmei.

Vezi Produsele recomandate

Plasa sudată

Vândută tot la rolă, plasa sudată constă în suprapunerea și sudarea împreună a sârmelor zincate, rezultând ochiuri de gard dreptunghiulare, fine. Se instalează simplu pe orice fel de structură, dar sârma din componența sa este mai subțire.

Panouri de sârmă

Confecționate din sârmă mai groasă sub formă de plasă sudată, panourile sunt rigide și presupun instalarea structurii gardului în raport cu dimensiunile plasei, pentru rezistența. Se pot suda de structurile din metal și sunt foarte rezistente.

Structura necesară pentru un gard din plasă

Plasa de gard, fie ea rigidă sau role, tocmai pentru că are o durată de viață însemnată, are nevoie de structuri simple, dar solide. Stâlpii se montează de obicei la distanțe de 2 metri, pentru a evita alte sisteme de întărire a plaselor. Stâlpii din lemn și metal, împreună cu plasele din sârmă, oferă cele mai suple soluții de gard dintre toate.

Baza unui gard din sârmă

Baza unui gard din sârmă poate fi chiar pământul, mai ales dacă este vorba despre plasă împletită, care se poate tensiona suficient pentru a acoperi și diferențele de nivel. Plasele sudate sunt mai rigide și este  bine să se folosească pe teren drept, sau să se niveleze terenul acolo unde este cazul. Dacă se dorește o bază dreaptă și solidă (extrem de utilă în cazul în care prin zonă trec animale mici, dar și din punct de vedere estetic) se poate construi o bază de înălțime mică din beton. Aceasta asigură atât o etanșare mai bună a gardului, cat și o fixare mai bună și exactă a stâlpilor.

O bază solidă, precum și plasele din sârmă sunt sificient de rezistente pentru a face față untilajelor din curte: motosapă, trimmer iarbă, motocoasă, etc.

Stâlpii de lemn

Dacă doar pe aceștia îi aveți la îndemână, țineți cont de următoarele: lemnul să fie de esență tare, tăiat în lungul fibrei. Trebuie să fie impermeabilizat, iar această impermeabilizare trebuie să fie repetată odată la câțiva ani. Evitați să îi montați direct în pământ: căptușiți fundul gropii cu pietriș și puneți ciment în jurul stâlpului pentru a evita ca apa să ajungă la fibra lemnoasă. Se poate pune și un rând de silicon la îmbinarea dintre ciment și lemn, pentru a etanșeiza cât mai bine. Orice soluții ați alege, acestea trebuie să protejeze lemnul de apă cat mai bine.

Stâlpii metalici

Realizați de obicei din țeavă rectangulară sau rotundă aceștia se montează în pământ cu ajutorul cimentului și ideal ar trebui să evitați ca apa să pătrundă în interiorul stâlpului, punând orice fel de capac aveți la îndemână.

Stâlpi de beton armat sau piatră

Indicați în cazul gardurilor ornamentale, dau și al gardurilor tip gabion, stâlpii de beton au avantajul că se pretează la toate felurile de plase de gard, inclusiv din lemn sau tip gabion, iar structura poate fi refolosită indiferent de plasele alese în viitor.

Se pot costrui baze și stâlpi chiar și din gabioane, efectul fiind spectaculos atât împreună cu sârma împletită, cât mai ales în combinație cu lemnul.

Gard din gabioane si lemn. Sursa imagine: http://www.gabion1.com.au

Avantajele și dezavantajele utilizării gardurilor de plasă de sârmă

Avantajele
  • Costul redus. Comparativ cu orice alt tip de gard, gardul din plasă de sârmă are cel mai mic cost pe metru liniar, atât la instalare cat și ca mentenanță. O rolă de plasă împletită din sarma zincată de 150 cm înălțime și 10 metri lungime, de pilda,  costă în jur de 100 lei. Făcând abstracție de structura gardului, nu există nici un material care să fie mai eficient decât acesta.
  • Gardurile din plasă sunt perfecte pentru proiectele DIY.
  • Se instalează ușor, au mentenanță minimă și sunt extrem de rezistente.
  • Plasele de gard vin cu înălțimi variabile, astfel încât le puteți folosi fie pentru garduri de exterior fie pentru delimitări interne.
  • Luminozitate și ordine. Dacă ați avut anterior un gard etanș sau unul învechit, schimbarea adusă de un gard de plasă este uluitoare: mai mult aer, mai multă lumină și în plus nevoia urgentă de a pune în ordine și zona imediat învecinată.
Dezavantaje

Cel mai mare dezavantaj al gardurilor de plasă este transparența. Dacă intimitate este cuvântul tău de ordine, acest tip de gard nu este pentru tine. Pe de altă parte, în fața gardului poți planta diferiți arbori și arbuști fructiferi și ornamentali sau poți alcătui un gabion din 2 panouri de sârmă și câteva pietre și te alegi astfel cu un gard rustic, ieftin și intim.

Surse imagini: http://peiranos.com, Pinterest.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X