Câți bani economisești trecând pe becuri LED
3 comentarii

Știi cam care este valoarea lunară a energiei electrice consumate în casa ta, dar știi care parte a facturii se datorează becurilor?  Sau frigiderului? Sau centralei electrice, dacă ai așa ceva?

Desigur, energia electrică este minunată: este curată, ne luminează casele, ne încălzește, poate produce apă caldă și ne gătește mâncarea, toate la o apăsare de buton, dar este și cea mai scumpă dintre toate tipurile de energie pe care le folosim. Orice mijloc de a reduce factura merită analizat în acest context, chiar și micuțele, și aparent slab consumatoarele, becuri.

Cum economisești bani cu becurile LED

Producătorii de becuri LED susțin că acestea aduc economii din cel puțin 2 punte de vedere:

  1. Becurile LED consumă mult mai puțină energie electrică decât becurile incandescente, dar și decât becurile cu halogen sau alte tipuri de becuri. Concret, dacă citim ambalajele becurilor, vom vedea inscripționat un număr de Watti (W). Acesta indică consumul de energie electrică pe ora de funcționare, și acesta este valoarea de la care pornești calculele. Consumul în W este trecut pe ambalaj, dar și pe bec. De exemplu, un bec incandescent de 60 W, unul economic fluorescent de 11W și unul LED de 9W pot oferi aceeași cantitate de lumină, dar consumurile sunt substanțial diferite.
  2. Becurile LED au o durată de viață mult mai lungă decât becurile incendescente sau cele cu halogen. Aici becurile LED se laudă cu cele mai bune performanțe: durate de viață de peste 15.000-20.000 ore de funcționare, spre deosebire de unul incandescent cu maxim 1.000 ore sau unul economic fluorescent, cu 5.000-15.000 de ore.

Ce becuri LED îți trebuie și cât costă?

Costul becuriloe LED este principalul obstacol în calea înlocuirii lor pe toată proprietatea. Însă costul depinde cantitatea de lumină oferită, în raport cu consumul de energie. Cantitatea de lumină se măsoară în Lumeni (Lm) și dintre toate tipurile de becuri utilizate în casă, becurile LED oferă cel mai bun raport Lm/W: 80-90 Lm/W.

Astfel, dacă 1W = 80 Lm, înseamnă că un bec LED de 9 W va livra 720 Lumeni, ceea ce pentru unele persoane nu este suficient. Prețul unui bec LED de 9W, cu soclu obișnuit, E27? 12 – 16 lei.

Ce opțiuni ai? Mai întâi amintește-ți că rareori un singur bec, indiferent cat de puternic este, oferă toată lumina de care ai nevoie în orice colț al încăperii și pentru orice activitate. Așa că poți folosi mai multe becuri de putere mai mică, sau unul de putere mai mare, de exemplu de 15 W (echivalentul a 100 W bec incandescent), care va livra 1200 Lumeni. Prețul unui bec LED de 15 W E27? 24-26 lei.

Dacă nu știi exact ce putere are becul LED pe care trebuie să îl cumperi, testează unul mai întâi.

Ar trebui să ai grijă și la temperatura luminii, trecută pe ambalaj și uneori pe bec în grade Kelvin (K). În jur de 2.500-2.700 K, lumina este caldă, aurie, seamănă cu cea a becului incandescent. La 4.500 K lumina este albă dar rece, iar la temperaturi mai mari, este rece-albăstruie. Funcție de camera în care vei pune becul , temperatura luminii este foarte importantă: lumina mai caldă este potrivită în dormitor, iar cea mai rece în zonele de lucru și bucătărie.

Câți bani economisești dacă treci pe becuri LED și în cât timp recuperezi investiția?

Înarmat cu tabelul acesta și cu puțină răbdare, vei afla exact cât trebuie să plătești pentru fiecare bec LED care să-ți aducă lumina necesară și în cât timp recuperezi investiția, urmând ca apoi consumul total de energie pentru iluminat să rămână la un nivel de 6 ori mai mic, dacă acum ai becuri incandescente.

Salvează-l la tine în calculator, înlocuiește cifrele privitoare la becuri și la costul energiei (dacă este cazul) și vei afla sumele corecte pentru locația ta.

Ce va trebui să știi:

  1. Consumul becurilor tale de acum, în Watt – trecut pe fiecare bec
  2. Cam cât timp folosești fiecare bec din casă în fiecare zi, în ore
  3. Cât costă un kWh – vezi pe factura de energie
  4. Cât costă un bec LED de puterea necesară în fiecare cameră.

Completezi apoi tabelul și ai o imagine clară a investiției inițiale, timpului de recuperare și a economiilor viitoare. S-ar putea să constați că unele becuri merită înlocuite imediat, în timp ce altele au un timp atât de îndelungat de recuperare a investiției (le folosești foarte puțin), încât nu merită să la schimbi cu becuri LED.

Vezi Produsele recomandate

3 Comentarii

  1. ZOICAREANU VIOREL 22/03/2018 Răspunde

    UNDE LE GASIM IN REGULA SI FARA DEFECTE?

    • Sporul casei 22/03/2018 Răspunde

      Buna ziua

      Va sfatuim sa cumparati de la magazine online sau clasice care au o politica clara de retururi si ofera garantie.
      Daca produsele au defecte, le puteti returna in termen de maxim 14 zile la orice magazin online.
      Pentru magazinele clasice – intrebati daca au si care este politica de retur/schimb.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.