Casa Pettanko: arhitectură japoneză cu buget atent cântărit

Arhitectura tradițională japoneză este răspunsul acestei națiuni la condițiile naturale zbuciumate în care trăiește de milenii. Atunci când trăiești pe un pământ care poate oricând fi zdruncinat de cutremure devastatoare, înveți să contruiesti simplu, ușor și durabil, din materiale ieftine și aflate la îndemână. În ciuda acestor neajunsuri, spiritul practic și respectul de sine și față de vecini fac clădirile japoneze niște exemple de eficiență și ordine.

Rezultat al acestei culturi, casa Pettanco ale firmei de arhitectură Yuji Tanabe sunt un exemplu de cumpătare și utilizare judicioasă a materialelor locale, dar și de valorificare a împrejurimilor.

Există 2 căsuțe Pettanco, ambele în regiunea Nagano (denumită și Alpii Japonezi), asemănătoare din punct de vedere al bugetului foarte strict și a simplității, dar astăzi v-o prezentăm pe prima dintre ele, construită în 2015.

“Pettanco house” înseamnă “căsuță îngrămădită” în japoneză și deși nu este un nume foarte flatant, vom găsi în această prezentare o căsuță foarte eficient organizată, deși suprafața utilă nu este deloc mare.

Vezi Produsele recomandate

  • Amprenta la sol: 86.12 mp
  • Suprafață locuită: 106 mp, dintre care 79.5 mp la parter.

Structura casei

Structura de rezistență a casei este tipic japoneză, situată la interior și formată din grinzi de lemn verticale și orizontale, care se întrepătrund pentru a forma o rețea solidă și elastică în același timp. Distanța dintre stâlpi este 1 ken (1.82 metri), iar suprafața parterului, de 79.5 mp este exact rezultatul întrepătrunderii rețelei de stâlpi de rezistență, formând un caroiaj de 4 ken x 6 ken.

Chiar dacă prezența stâlpilor la distanțe atât de mici poate părea restrictivă, felul în care este folosit spațiul pe orizontală și pe verticală, umplându-se spațiile dintre stâlpi doar unde este necesar (în zonele de noapte și toaletă ale casei), face întregul spațiu interior să pară mult mai mare decât în realitate.

Organizarea internă

Nivelul 1 al casei găzduiește toate spațiile funcționale (living, spațiu de gătit, baie, dormitoare), în timp ce nivelul al 2-lea este complet deschis, aflat sub acoperiș și este destinat activităților de zi: birou și loc de joacă, s.a.

Dormitoarele sunt aproape complet separate de zona de zi, aflându-se într-o latură a proprietății, și, împreună cu baia, sunt singurele încăperi separate de living prin pereți. Nici aici separația nu este totală, spațiu din partea de sus a pereților separatori este deschis, pentru a permită căldurii din living să pătrundă.

Întreaga casa este încălzită de soba din living, fiind un spațiu deschis, iar lumina este asigurată de ferestrele largi de la parter și luminatorul uriaș din acoperiș.

Eficiența este cuvântul de ordine

Casa nu are nimic spectaculos, dar este construită cu gândul la eficiență, atât în utilizarea materialelor, cât și în exploatarea ulterioară:

  • Structura este din lemn local de rășinoase
  • Placarea exterioară s-a făcut cu tabla ondulată, rezistentă la coroziune
  • Finisajele și dotările sunt simple, dar bine făcute

Organizarea internă și designul interior s-ar putea să ni se pară cam prea simple nouă, europenilor, dar v-am prezentat această casă pentru că ni se pare un model de eficiență, o soluție care arată că se poate construi o casă pe structură de lemn suficient de mică pentru a avea un buget decent și cu o structură suficient de aerisită pentru a părea spațioasă.

Principiile după care sunt construite casele Pettanco:

  1. Modulul de bază este 4X6 ken (1 ken = 1.82 m)
  2. Acoperiș în 2 ape
  3. Luminator generos pentru a aduce lumina naturală la etaj
  4. Etajul al doilea este parte a zonei de zi și este poziționat longitudinal sub acoperiș, fără avea pereți despărțitori

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X