Amenajare hol: 5 idei creative pentru decor și 2 provocări de rezolvat

Citește cu încredere articolul: prin idei creative pentru amenajare hol nu înțelegem idei fistichii, decoruri teatrale și idei care te fac să ridici din sprâncene.

Nu sunt decoruri de dragul decorului, ci reprezintă încorporarea mai multor funcții într-un spațiu prea puțin folosit și cu soartă oarecum anostă.

Sunt idei perfect realizabile, care îți arată în primul rând cât spațiu ai de fapt în hol. Deși este un banal hol, nu înseamnă că nu poate avea o personalitate și un stil.

Sunt cel puțin 3 motive pentru a folosi cât mai creativ spațiul din hol

  • Pentru că ai nevoie de orice centimetru pătrat de spațiu, acum, de când lucrul de acasă este norma, nu excepția.
  • Pentru că este un spațiu cam gol și cam fără personalitate, deși l-ai dotat cu pantofar plus, cuier or băncuță, așa cum spun articolele acelea în care holul este “emblema casei”.
  • Pentru că deși este spațiu de primire, nu vrei să te întorci la moda cu cele 2 fotolii + măsuța fară nici o utilitate, de pe vremea bunicii, ci vrei să arate cool și util în același timp.

Nu uita de funcțiile de bază ale holului

Orice idee ți-ar surâde dintre cele de mai jos, nu uita totuși că vorbim despre hol, ale cărui funcții de bază sunt : primirea, trecerea, legătură între camere.

Vezi Produsele recomandate

Drept urmare, orice nouă idee ai vrea să introduci, lasă spațiu suficient pentru trecere. Nu suprima funcțiile de bază ale holului, ci completează-le.

Fă un test:

Treci pe lângă o mobilă – cuier, dulap, fotoliu, etc – și vezi cât de mult te poți apropia de ea fară să-ți modifici poziția corpului.

Exact așa va fi și cu mobila sau decorurile pe care intenționezi să le introduci în hol. Orice nouă piesa va lua din spațiul de trecere și din spațiul tău personal, deci planifică cu grijă.

Cele 2 provocări de rezolvat în amenajarea holului

1. Holurile au multe uși

Ca spațiu de trecere, holul are, firesc, o mulțime de uși sau arcade. Așadar spațiul nu este unitar, nu este o cameră obișnuită cu o singură, maxim 2 uși.

Provocare este cu atât mai mare dacă holul are uși pe toate laturile. Dar există soluții și pentru decorarea unui astfel de hol. O idee este un șirag de corpuri de iluminat fastuase, ca în imaginea de mai jos.

Sursa imagine: https://www.architectureartdesigns.com

2. Holurile sunt spații cu forme atipice

Datorită naturii lor ingrate, de spații cu importanță secundară, spații de serviciu, de legătură, holurile au forme care  rezultă în urma optimizării celorlalte spații de locuit.

Așadar pot fi ori prea disproporționat de lungi, ori pot avea forme ciudate, ori pot fi pătrate dar cu o mulțime de uși, ori combinații între acestea. Chiar și așa, holurile pot avea personalitate și utilitate dincolo de cea de bază.

casa de vacanta birou hol
Nimic deodebit pe hol, in afara de finalul grandios: fereastra. Proiectul intreg aici.

Și acum cele 5 idei creative pentru o amenajare hol reusita

1. Holul – bibliotecă

Biblioteca presupune dedicarea unui perete întreg (de obicei), bunului și sănătosului obicei de a colecționa cărți. Atât doar că în fața unui astfel de perete nu prea mai poți amplasa nimic și trebuie să-i lași un spațiu liber pentru a fi o bibliotecă operațională, nu doar una care expune cotoarele cărților.

Holul așadar, dacă este suficient de larg, poate găzdui rafturile cu cărți. Sau poate găzdui chiar o bibliotecă încastrată, după cum vei vedea în imaginile de mai jos. Astfel folosești spațiul disponibil și cărțile sunt accesibile din orice cameră, fară să deranjezi alte activități.

În varianta cea mai simplistă, poți adăuga 2-3 rafturi de cărți în partea de sus a peretelui, în timp ce partea de jos rămâne liberă pentru orice ai avea nevoie: o băncuță, un pantofar, etc.

Cel mai spectaculos hol- bibliotecă dintre toate proiectele pe care le-am întâlnit se găsește în această casă a 2 foști universitari – imaginea următoare. Proiectul întreg aici.

casa caramida hol biblioteca 17 metri

O alta zonă cu bibliotecă, tot pe un hol lung, cu multe uși, mai jos. Aici alternează zona de bibliotecă cu cele de depozitări închise. Sursa imagine: https://www.architectureartdesigns.com/

2. Holul – spațiu pentru expunere de artă

Ai imagini din vacanțe care încă îți taie respirația când le privești? Ori o serie de tablouri sau gravuri la care ții? Sunt ideale pentru a decora un hol lung, cu multe uși, dar care are nevoie un pic de viață.

Singura condiție este să oferi o oarecare uniformitate. Dacă imaginile sau tablourile sunt foarte diferite ca formă și tematică, mergi pe rame de aceeași formă și culoare. Lasă imaginile să vorbească, dar decorul să fie odihnitor și primitor.

În imaginea de mai jos arta este reprezentată de tablourile făcute de proprietară din licheni. Proiectul întreg aici.

Miso Architects amenajare moderna apartament Bucuresti hol zona noapte 1

3. Holul – dinning

Apartamentele mici obligă la artificii ingenioase și la investiții judicioase, dar pot oferi același satisfacții ca spațiile largi, dacă sunt amenajate și administrate inteligent.

De pildă, dacă ai un apartament de 2 camere la dispoziție, dar îți place să primești oaspeți și holul generos te ajută, îl poți transforma în dinning.

Desigur, suntem în anii 2020, așa că nu vom proceda ca bunicii noștri, instalând o masă cu 6 scaune în mijlocul spațiului disponibil, ci vom merge pe soluții mai subtile, dar la fel de practice. 

În acest apartament din București, masa și scaunele de sufragerie „apar” doar când este nevoie de ele:

Miso Architects amenajare apartament 2 camere - holul 2

4. Holul – living

Este cea mai intuitivă dintre soluțiile alternative de amenajare și folosire a holului. Un spațiu de zi, relaxat și primitor pentru tine și oaspeți. În imaginea de mai jos efectul este uluitor și prin stilul ales.

casa veche hol tip living
Da, acesta este holul casei. Proiectul intreg aici.

5. Holul – birou

Pare o poziție ingrata pentru un birou, dar depinde de casă, lumina naturala și amplasamentul respectivului hol. Aceasta soluție este poate cel mai greu de pus în practica, dar în casa de mai jos merge perfect. Proiectul intreg aici.

casa cu 2 dormitoare stil scandinav 4 birou hol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X