8 greșeli pe care le facem când igienizăm baia

Când igienizăm baia, mai mult decât în cazul oricărei alte încăperi din casă, este bine să ținem cont că anumite acțiuni de curățare dacă nu sunt executate corect, pot face mai mult rău decât bine. Venim așadar cu niște recomandări utile, care vă vor ajută să obțineți de fiecare dată o baie strălucitoare și perfect igienizată.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când igienizăm baia?

Curățăm baia începând cu partea de jos

Regula este valabilă pentru orice încăpere din casă, iar în baie implicațiile sunt și mai importante, din cauza cantității importante de bacterii și mucegaiuri ce supraviețuiesc în mediul umed. Așadar, regula corectă este să începem să curățăm mai întâi suprafețele și obiectele sanitare din partea de sus a băii, urmând ca abia la sfârșit să curățăm foarte bine vasul de toaletă și pardoseala.

Folosim doar odorizante pentru a dezinfecta vasul de toaletă

Reclamele ne sugerează că un astfel de odorizant este ideal pentru igiena toaletei. Realitatea este încă că aceste odorizante, chiar dacă conțin o oarecare cantitate de detergenți, nu pot igieniza toaleta cum trebuie și cu siguranță nu peste tot.
Așadar, folosiți dezinfectanți speciali de toaletă și frecați corect și peste tot vasul WC. După aceea puneți la loc odorizantul și vă veți bucura într-adevăr de parfumul său.

Nu îndepărtăm reziduurile de pe chiuvetă înainte de curățare

La fiecare utilizare, pe chiuvetă rămân fire de păr, scame, dar și depuneri de săpun, pastă de dinți sau produse de machiaj. De multe ori, trecem direct la aplicarea unei soluții de curățenie, fără a îndepărta în prealabil reziduurile. Acestea vă pot zgâria suprafața chiuvetei, stând în calea unei curățări eficiente.

Nu curățăm scurgerea de la cadă sau de la cădița de duș

Aici se adună cele mai multe scame și fire de păr în urma dușurilor sau a băilor iar împreună cu spuma de la șampon și săpun, în timp pot forma adevărată dopuri, care, în cazurile cele mai grave, cer intervenția unui instalator.

Vezi cum poți desfunda cada de baie

Pentru a evita aceste situații, scoateți firele de păr din scurgerile căzilor după fiecare baie. Și neapărat verificați scurgerile și în timpul sesiunilor de curățenie.

Ținem diferite recipiente pe marginea căzii

Efectul imediat este acela că o parte din conținutul acestora se poate prelinge pe marginea căzii. Un alt efect este acela că unele dintre recipiente nu le mutăm cu săptămânile, pentru că nu le folosim, sau chiar dacă le mutăm, le reașezăm exact în aceleași poziții. Pe cale de consecință se adună praf, mizerie și calcar pe urmele formate sau pe ceea ce sa scurs din recipiente, iar toate aceste lucruri adunate pătează cada pe termen lung.

Soluția? Folosește nișe sau rafturi speciale pentru șampoane, geluri și creme. Lasă marginea căzii liberă și curăț-o regulat cu soluții anti-calcar.

Neglijăm siliconul care delimitează obiectele sanitare

Siliconul sanitar este un excelent izolator și are o durată de viață destul de lungă, dar după 1 an de utlizare sau mai mult, depinde și de poziția sa în raport cu sursa de apă, veți vedea că marginile încep să se desprindă și să de coloreze de la mucegai.

Așadar, pentru  viață lungă a siliconului, curățați regulat și aceste zone – dar nu cu soluții pe vbaza de oțet! – iar când soliconul dă semne de slăbiciune, îndepărtați-l (există soluții speciale pentru îndepărtat siliconul) și puneți un strat proaspăt. 

Nu curățăm calcarul corect

Depunerile de calcar sunt dușmanii de care nu poți scăpa în baie, deoarece se formează de la duritatea apei. Și de multe ori nu le curățăm pentru că nu le vedem la timp sau pentru că folosind înălbitori, de exemplu, depunerile de calcar se albesc și ele temporar.

Cel mai bine este să folosim regulat o soluție specială pentru îndepărtarea calcarului atât în baie, cât și în bucătărie.

Nu aerisim suficient de des

Baia trebuie să fie aerisită periodic si foarte bine, pentru ca aerul să circule așa cum trebuie și să nu se adune mirosurile sau mucegaiul. Dacă fereastra este orientată spre soare, ridicați jaluzele și lăsați soarele să pătrundă: radiația UV ajută la distrugerea unei parți din microorganisme. În cazul în care nu aveți geam la baie, aveți grijă să curățați regulat plasa de ventilație.

Produse recomandate

Solutie pentru curatarea rosturilor de faianta si gresie

Solutie anticalcar spumanta pentru indepartarea eficienta a calcarului din baie si bucatarie

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.