4 tehnici străvechi pentru răcirea naturală a casei care au efectul aerului condiționat de astăzi
0 comentarii

Felul în care ne răcorim astăzi aerul în clădirile în care locuim sau lucrăm este foarte eficace, în sensul ca obținem confortul instantaneu, în urma unei simple apăsări de buton, dar foarte ineficient în folosirea energie. Mai mult, producerea aparatelor de aer condiționat și a energiei necesare să le punem în mișcare afectează din ce în ce mai profund mediul în care trăim.

Casele din vechime nu erau cele mai confortabile în termenii noștri de astăzi, dar unele dintre tehnicile folosite de strămoși pentru răcirea naturală a casei erau extrem de eficiente.

Astăzi scriem despre 4 tehnici folosite în orientul mijlociu pentru răcirea naturală a casei expuse permanent unor temperaturi ridicate, cu aceleași efecte ca ale aerului condiționat pe care le putem aplica și noi în amenajările expuse soarelui pe timp de vară.

Răcirea naturală a casei: folosește puterea vântului și a apei

Există zile în care nu mișcă nici o frunză, atât este de liniștită și fierbinte atmosfera, dar în majoritatea zilelor anului simțim puterea vântului într-o formă sau alta. Captarea și direcționarea vântului prin structuri construite de om sunt primele tentative de construire a unor aparate pasive de aer condiționat, pe care le-am putea reedita și în construcțiile moderne.

Vezi Produsele recomandate

1.Aplicarea de grilaje

Aplicarea de grilaje este una dintre metodele adesea folosită în orient, iar principiul este simplu: aerul forțat să treacă prin aceste grilaje, de preferință construite din cărămidă sau alt fel de ceramică va accelera și va prelua și din răcoarea pietrei. Răcorirea este produsă nu atât de răceală aerului, cât de faptul că acesta circulă cu o viteză mărită prin grilaj, formând un fel de ventilator fără motor, sau aer condiționat pasiv.

Alte efecte benefice ale folosirii de grilaje sunt discreția și filtrarea luminii, prevenind astfel distribuția directă a radiației solare la interior.

Grilajele, denumite jali sau jaali sunt folosite de secole în India. Le poți încerca și tu pe o latură a terasei/ balconului sau a gardului, eventual îmbogățite cu câteva plante cățărătoare.

Luminator cu grilaj ornamental la o casa moderna. Collage Studio, India

2.Turnurile de ventilare

Turnurile de ventilare (wind catchers) sunt alte tipuri de sisteme pasive înglobate în construcție, al căror rol este să capteze vântul dominant și să îl directioneze în clădire pentru a o răcori.

Există 2 metode de a folosi un turn de ventilare.

Metoda directă, să-i spunem, prin care deschiderile turnului sunt orientate pe direcția vântului dominant și curentul astfel captat este direcționat prin toată casa pentru a o răcori. Poate cele mai celebre turnuri de ventilare din Europa au fost proiectate și construite de Antonio Gaudi în Barcelona, la Casa Milla (La Pedrera). Când o vizitezi urcă și pe acoperiș, turnurile de ventilare arată spectaculos.

Cea de a doua metodă este ceva mai complicată și implică direcționarea aerului pe sub pământ și printr-un rezervor de apă, ca în schema de mai jos. Aerul răcorit și umidificat astfel este trimis în interiorul casei, de unde este eliminat prin partea de sus a acesteia, printr-un coș orientat pe partea opusă direcției vântului dominant.

Un exemplu se folosire înțeleapta a circulației naturale a aerului în scopul racoririi unei case în găsești în aceasta casă pasivă din Suceava

3.Puterea răcoritoare a apei

Apa se evaporă în mod natural în zilele calde și provoacă o senzație plăcută, mai ales în perioadele cele mai fierbinți. În plus, susurul ei este foarte plăcut și liniștitor, așa că construirea unei fântâni arteziene poate fi o idee minunată pentru orice gradină sau parc public.

Fântânile arteziene sau bazinele cu apa sunt folosite în toate curțile interioare ale riadurilor din orient, dar și în construcțiile de inspirație musulmană din bazinul mediteraneean, cu efecte minunate. Romanii o foloseau în casele înstărite și în băile publice, atât pentru igiena cât și pentru răcoarea produsă.

Varianta modernă a instalațiilor cu apă din antichitate o reprezintă vaporizatoarele pentru terasă, și desigur piscina.

cum construiesti o fantana arteziana

4.Ridică clădirea

Oricine a stat vreodată la umbra unei clădiri a sesizat că aceasta este mai răcoroasă și mai persistentă decât umbra unei simple umbrele sau a unui acoperiș neizolat termic. Strămoșii noștri au remarcat și ei aceast lucru, așa că în unele zone foarte fierbinți ale planetei au ridicat casa de pe pământ, similar locuințelor lacustre. Se crea astfel o umbră consistentă, dar și un curent de aer plăcut, ca o briză răcoroasă.

Varianta modernă o constituie verandele adânci, mai ales cele cu etaj construit deasupra. Protecția de radiația solară și răcoarea generată de clădirea însăși oferă niște veri foarte confortabile celor care se decid pentru o astfel de structură. Desigur, în climatul nostru cu ierni aspre, izolația termică corectă a clădirii, deasupra și dedesubt este esențială.

casa de vacanta pe malul lacului veranda
Veranda adanca, pentru intimitate si racoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X