10 plante de interior care elimină substanţele nocive şi cresc calitatea aerului
0 comentarii

Un nou studiu readuce în lumină o serie de plante de interior care sunt în acelaşi timp frumoase, simplu de îngrijit şi au o capacitate remarcabilă de a neutraliza compuşii chimici volatili din interioarele caselor şi birourilor noastre.

Peretii, covoarele, mobilierul, vopselele, lacurile, substanţele de curăţenie, aparatură de birou şi electrocasnicele emit în permanenţă substanţe volatile toxice, cel mai adesea greu de detectat cu ajutorul simţurilor, dar pe care le inspirăm şi ne provocă stări neplăcute, în cazuri extreme ajungându-se la o serie de simptome şi afecţiuni reunite sub numele „sindromul răului de clădire”.

fabrica_birou2
O veche fabrica din Rotterdam este transformata in spatiu pentru birouri, iar plantele sunt esentiale in schimbarea atmosferei. Proiectul aici.

Problemă veche, studii noi

Toate plantele de interior ajută la crearea unui climat sanatos şi a unei stări generale  agrebile şi ajută la eliminarea bioxidului de carbon, dar există unele specii anume care au o putere recunoscută şi documentată ştiinţific de descompunere a anumitor tipuri de noxe.

Cercetătorii caută soluţii pentru purificarea aerului încă din anii  1980 – NASA a elaborat un studiu în 1984 despre o serie de plante de interior care pot elimina compuşii nocivi, pentru a determina care dintre acestea pot fi folosite în misiuni spaţiale.

Vezi Produsele recomandate

La ultima întrunire a Societăţii Amerciane de Chimie din 26 august 2016 a fost prezentat un nou studiu care vizează 5 plante de apartament şi modul în care reuşesc acestea să neutralizeze unii dintre cei mai periculoşi compuşi chimici.

La rândul ei, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca a publicat în 2013 o lucrare colectivă care aduce în atenţie noastră o lista de 10 plante de interior şi efectele lor benefice asupra sănătăţii noastre.

casa_teren_mic_bangkok5
O gradina interiora creata pentru aceasta casa construita pe un lot mic, intr-un oras aglomerat. Proiectul aici.

Planta păianjen, voalul miresei sau crinul verde (Chlorophytum comosum)

Poate neutraliza până la 90% din o-Xileni, prezenţi în combustibili şi p-Xileni, prezenţi în materialele plastice şi cele pe bază de cauciuc. Planta este indicată şi pentru fumători, deoarece absoarbe cantităţi mari de formaldehide şi monoxid de carbon, prezente în fumul de ţigară.

Planta este şi foarte uşor de întreţinut şi nepretenţioasă, suportând orice mediu, cu excepţia umbrei permanente şi dezvoltându-se la fel de bine în căldură cât şi la răcoare.

Se şi înmulţeşte foarte uşor, prin împământarea plăntuţei de la capătul stolonului într-un alt ghiveci cu pământ umed. Aveţi grijă să nu tăiaţi stolonul până ce nu sunteţi siguri că mică plantă s-a prins.

planta-paianjen
Planta paianjen

 

Bromelia

Provine din zona Americii Centrale şi de Sud şi prezintă o inflorescenţa spectaculoasă, roşie, care dă viaţă oricărei încăperi. Absoarbe şi neutralizează o mare parte dintre compuşii chimici nocivi, dar este extrem de eficientă în cazul benzenului, care se găseşte în adezivi, vopsele, ceară, lacurile de mobile şi detergent.

Se poate adapta condiţiilor vitrege din locuinţă, dar trebuie avut în vedere că iubeşte umiditatea şi căldură aşa că trebuie udată constant, mai ales pe timpul verii. Iarna, toate bromeliile necesită un loc luminos. Perioada de creştere durează din martie până în august-septembrie, timp în care plantele trebuie udate zilnic. Totdeauna, centrul plantei, pâlnia ei trebuie umplută cu apă. În perioada martie-iulie, pământul trebuie îngrăşat săptămânal. Când planta parcurge perioada de odihnă, octombrie-februarie, nu se mai udă abundent, iar apa din pâlnie se îndepărtează pentru a evita putrezirea.

bromelia
Bromelia

 

Cactusul limba soacrei (Opuntia robusta)

Poate absorbi până la 80% din etilbenzenul din aer, prezent mai ales în incinte unde să află multe produse electronice, dar şi în mobilier, produse de îngrijirea grădinii şi jucării.

Provine din Mexic, are frunzele late şi are nevoie de locuri însorite. Preferă solurile permeabile, nisipoase, pietroase. Vara, când înfloreşte, se udă regulat, iar iarna are nevoie de temperature minime de 8°C.

cactus-limba-soacrei

 

Dracaena

Poate absorbi până la 90% din acetona din aer, prezentă în mediile în care se folosesc  constant produse de curăţare, în saloanele cosmetice, dar şi în vopsele, plastic, fibre artificiale.

Îi priesc locurile cu umiditate atmosferică ridicată, semi-umbrite, fără curenţi. Vara se udă abundent şi se fertilizează. Dacă frunzele sunt palide sau cu arsuri, trebuie mutate într-un loc la umbrit. Dacă marginile frunselor devin brune şi răsucite, aerul este prea uscat şi trebuie pulverizată apă pe frunze.

 

Copacul cu bani, floarea norocului sau copacul de jad (Crassula ovata)

Copacul de Jad este este extrem de eficient în eliminarea toluenului şi este apreciată pentru usurinţa cu care se îngrijeşte şi pentru înfăţişarea să atipică.

Este o plantă suculentă originară din Africa de Sud, deci are nevoie de foarte puţină apă, iar pe timpul iernii udarea poate fi întreruptă total. Îi place căldura iar lumina este foarte importantă, deşi trecerea de la umbră la soare trebuie făcută treptat, pentru că se ard frunzele.

copacul-cu-bani

 

Alte plante de interior care ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului

Conform studiului publicat de USAMV Cluj Napoca şi aceste plante de interior ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului:

[one_third]

Crinul păcii absoarbe radiaţiile electromagnretice şi menţine aerul umed

[/one_third][one_third]

Ferigile – Cresc umiditatea

[/one_third][one_third]

Ficusul absoarbe mirosurile, reduce numărul microorganismelor şi cantitatea de substanţe toxice

[/one_third]

[one_third][/one_third] [one_third]

Iedera este ideală pentru fumători şi pentru cei bonavi de astm

[/one_third]

Planta şarpe elimina benzenul şi formaldehidele, iar noaptea produce o mare cantitate de oxigen

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X