Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Acvariul: companion tacut si punct de atractie in orice ambient

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pestii sunt companioni tacuti, viu colorati, in miscare continua, fara ca asta sa deranjeze in vreun fel activitatile sau incaperile noastre. Se pare ca prezenta pestilor are si un efect terapeutic, reducand starile de anxietate prin simpla lor prezenta, dar si prin aceea ca ingrijirea unui acvariu, desi nu este deosebit de complicata, ofera o ocupatie destresanta posesorului de acvariu care are nevoie de asta.

Acvariile sunt un plus in amenajarea oricarei incaperi, datorita culorilor, miscarii continue si faptului ca devin instantaneu punct de atractie si interes pentru oricine patrunde in incapere.

Potrivit Hornbach, pestii sunt pe locul 3 in lista animalelor de companie, dupa caini si pisici, iar Neon, Scalari si Guppy sunt cele mai cautate specii.

Guppyguppy

Neonneon1

Scalariscalari

Ca si dimensiuni, cele mai cumparate acvarii sunt cele de 60L şi 80L, iar investitia initiala pentru amenajare este intre 300 si 500 lei si cuprinde acvariul si elemente necesare precum: filtru intern sau extern, aerator, incalzitor, nisip sau pietris, plante si pesti. Pe langa strictul necesar, se pot achizitiona minciog si diverse decoraţiuni. In plus, numarul speciilor se poate extinde oricand, astfel incat detinerea unui acvariu poate deveni atat de dinamica si costisitoare pe cat hotaram noi.

Sfaturi generale pentru ingrijirea acvariului si a peştilor

Desi investitia initiala intr-un acvariu este destul de importanta, spre deosebire de alte specii de animale de companie, ingrijirea pestilor nu consuma mult timp si efort. Exista cateva elemente care trebuie luate in considerare pentru a avea un acvariu curat, cu pesti sanatosi.

 Temperatura apei trebuie să fie mentinuta la o valoare optima, precum si PH-ul apei si cantitatea de oxigen, care poate fi asigurata prin sistemul de aerare sau reducerea numarului de pesti din acvariu.

Schimbarea apei . Apa trebuie schimbata treptat – nu mai mult de 25-50% odata – si nu trebuie sa contina clor. Pentru a obtine apa fara clor, tineti apa de la robinet in vase minim 24-48 h inainte de schimbare. Temperatura apei nou introduse trebuie sa fie la acelasi nivel cu temperatura apei din acvariu, sau poate fi ceva mai rece, pentru a simula ploaia.

Nu suprapopulati acvariul, deoarece se va crea o stare de stres pestilor, ceea ce duce la imbolnavirea lor.

In acvariu este bine sa nu existe obiecte ascutite care pot genera raniri mecanice.

7993679_09_4c_DE

Pozitionare acvariului in incapere

In mod ideal, un acvariu ar trebui pozitionat astfel: in primul rand langa un perete, pentru ca exista suficiente cabluri si instalatii de ascuns, iar spatiul dintre acvariu si perete este foarte bun pentru asa ceva. Raportat la sursa de lumina naturala, acvariul trebuie pozitionat pe peretele opus celui cu fereastra, sau pe unul dintre peretii perpendiculari pe acesta, pentru ca lumina prea puternica si directa duce la dezvoltarea excesiva a algelor. Apropierea prea mare de fereastra are si neajunsul de a aduce variatii mari de temperatura apei acvariului de la zi la noapte, ceea ce creste disconfortul pestilor si chiar poate duce la imbolnaviri.

Amplasarea trebuie sa tine cont si de calitatea aerului din incapere: daca in incapere se fumeaza, se gateste mult cu ulei sau se lucreaza cu substante volatile, vaporii si fumul pot forma pelicule pe suprafata apei sau pot infunda unele dintre instalatiile ce asigura climatizarea acvariului.

Tineti cont si de spatiul necesar a fi liber deasupra acvariului: acest spatiu este esential pentru curatarea acvariului, alimentarea pestilor, schimbarea decorurilor si a plantelor… pentru intretinere in general.

Un alt element important este greutatea acvariului plin si functional, adica acvariu cu: apa, pesti, decoruri, plante, instalatii de climatizare, si orice alte accesorii veti hotari sa puneti. Daca se ridica la mai mult de 200 de litri si locuiti la bloc, este indicat sa-l amplasati langa un perete ce prezinta grinzi de rezistenta, iar suportul pe care va fi pus sa fie cat mai solid si sa distribuie greutatea pe o suprafata cat mai mare. Nu se recomanda amplasare unui astfel de acvariu in mijlocul camerei.

7268930_Anwendung_01

Curatarea acvariului

La curatarea acvariului evitati folosirea spray-urilor care contin amoniac, a detergentilor, ori a substantelor chimice sau toxice. Sticla acvariului, atunci cand acesta este gol, poate fi curatata cu sare fina de bucatarie, deoarece aceasta ucide o mare parte din paraziti sau microbi.

3828290_01_4c_DE

Pentru mai mute detalii puteti apela cu incredere la personalul de specialitate din zona de acvaristica a magazinelor Hornbach, care ofera spre vanzare acvarii de la 12 pana la 400 litri, 200 specii de pesti, de la Paracheirodon Innesi Neonde 2 cm pana la crapi Koi de 22 cm, plus raci, broscute si melci, plante acvatice, obiecte decorative, roci si orice alt accesoriu necesar unui acvariu complet.

[divider]

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!