7 sfaturi pentru placarea corectă a băii cu gresie și faianță

Placările ceramice sunt starurile oricărei renovări a băii, așa că orice imperfecțiune sau aliniere nereușită, ca să nu mai vorbim de greșelile de montaj, va ieși imediat în evidență și le vei urmări involuntar cu privirea ori de câte ori vei încerca să te relaxezi în cadă sau vei intra în cabină pentru un duș rapid.

În plus, placarea cu gresie și faianță este o lucrare laborioasă, cu multe etape și tipuri de materiale, care va trebui să ducă la obținerea unei suprafețe perfect etanșe, așa că este bine să planifici atent și să nu grăbești lucrurile.

1. Planifică, nu lăsa meșterul să decidă designul

Placarea corectă a băii cu gresie și faianță începe cu planificarea. S-ar putea să angajezi cel mai bun faianțar din lume, asta nu înseamnă că se pricepe la design, știe exact ce vrei tu, sau își poate impune punctul de vedere pe banii tăi. Dacă ai faianță și gresie cu un singur model, eventual cu un brâu simplu, se clarifică rapid ce are de făcut.

Dacă ai un design complex, cu mai multe modele de gresie și faianță, sau dorești nișe speciale pentru integrarea mobilierului de baie, discută fiecare pas și ai face bine să fii prin preajma în punctele mai dificile.

2. Fii atent la înclinația pardoselii

O baie corect proiectată și construită are o pantă de scurgere înclinată spre un singur punct din pardoseală, de proximativ 2%, de la orice perete ai pleca. În acel punct se află de obicei și scurgerea în pardoseală, importantă atât pentru curățenia eficientă a băii, cât și petru sistemul de drenaj al chiuvetei și căzii. Dacă panta de scurgere este corect executată, chiar dacă pardoseala rămâne temporar udă, niciodată nu vei avea bălți de apă în baie.

Asigură-te că meșterii au luat la cunoștință de panta de scurgere a pardoselii, dacă există, și sunt atenți să o păstreze, nu să o anuleze cu material adeziv în strat necorespunzător. Dacă nu ai această pantă, asigură-te că meșterii pe care îi chemi știu să facă o lucrare pentru a obține panta necesară, de aproximativ 2%.

3. Pregătește corect suprafețele

Suprafețele de placat trebuie să fie cât mai drepte și lipsite de asperități și crăpături cu putință. Astfel, și suprafața placată va arăta foarte bine, consumul de materiale va fi optim și lucrarea va dura. Poți folosi ciment pentru șapă cu uscare rapidă pentru a scurta timpii de așteptate.

4. Când cumperi plăcile ceramice, fii atent la dimensiuni

Asta mai ales dacă faci cumpărături în avans, sau vrei un model care nu se află pe stoc la retailer. Și cu atât mai mult cu cât baia ta are multe nișe, grinzi și alte elemente arhitecturale în relief, sau îți dorești un model deosebit, care presupune tăieri de plăci în forme neobișnuite.

În aceste cazuri, un calcul simplu la metrul pătrat nu este nici pe departe corect, pentru că toate acele nișe și intrânduri presupun tăierea multor plăci de faianță, iar ceea ce rămâne nu este întotdeauna utilizabil.

5. Hidroizolarea corectă este paznic bun

Dacă tot o iei de la zero cu placarea băii, nu uita de hidroizolare. Poți opta pentru hidroizolare cu mortare hidroizolante, așa cum am explicat aici, sau pentru hidroizolarea cu membrană hidroizolantă, ca în acest caz .

Astfel te asiguri că apa se scurge numai prin rigolele și scurgerile din pardoseală pe care le-ai proiectat și nu ajunge în alte camere sau la vecini.

6. Ai grijă de unde începi montajul ca să nu se termine prost

În camerele mari, cu perspectivă, montajul plăcilor de faianță sau gresie este bine să înceapă după ce ai aflat unde este centrul  și te raportezi la el. Vezi aici cum se fac trasările  pentru montajul faianței și aici pentru montajul gresiei.

În cazul dușurilor sau a camerelor de baie mici, plăcile tăiate nu trebuie să fie niciodată pe ultimul rând de sus, ci pe primul rând de jos. Tot măsurătorile te ajută și în acest caz.

7. Nu grăbi lucrurile

Oricât de grăbit ai fi și oricât de sătul de trecut pe lângă același șantier zile la rând, este mai bine să aștepți timpii recomandați pentru a se usca corect fiecare strat.

Nu păși pe gresia proaspăt pusă, nu insista să pui chiturile de rosturi înainte de a se usca adezivul, etc.

Dacă ți se pare că totul se întinde prea mult citește ambalajele adezivilor și interesează-te cat ar trebuie să dureze totul și apoi discută cu meșterii.

Ei de obicei preferă anumiți adezivi și ar trebui să știe și care sunt timpii de uscare. Există și adezivi cu uscare rapidă, dar trebuie să te asiguri mai întâi că meșterii știu cum și vor să lucreze cu ei.

Tu ce probleme ai întâmpinat la renovarea băii și cum le-ai rezolvat?

baterii pentru baie
Magazin Sporul Casei – Baterii Lavoar. Livrare rapida din stoc.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.