5 întrebări pe care ar trebui să le pui înainte să închiriezi o casă
0 comentarii

Fără îndoială, închirierea unei case este o opțiune care îți va aduce, pe lângă libertatea unui spațiu mai mare, un fel de intimitate de care nu te poți bucura atunci când locuiești într-un apartament. Dacă ai decis că ai nevoie de mai multe camere, de o curte în care te poți relaxa, de un loc de parcare pe care să nu îl găsești ocupat niciodată, cea mai bună opțiune este să începi să cauți oferte de închiriere de case. „Răsfoind” ofertele online, sigur vei găsi variante pe gustul tău. Inspiră-te din sugestiile de mai jos, ca să faci cea mai bună alegere pentru tine și familia ta.

Ce utilități va trebui să plătești?

Poate ai găsit o chirie accesibilă, dar nu uita că la aceasta se va adăuga, lunar, plata utilităților. Proprietarul trebuie să știe cel mai bine care este factura estimativă la lumină, gaz sau apă. Aceste cifre te vor ajuta să îți faci un calcul orientativ, care poate oscila de la o lună la alta

În plus, o casă trebuie întreţinută şi pe dinăuntru şi pe dinafară. Iarba şi gardul viu trebuie tunse cu regularitate, florile tunse şi curăţate, frunzele uscate strânse şi poate puse la compost, iar aleile curăţate. Iar dacă nu ai timp sau dispoziţie să le faci manual, curentul electric şi ape pentru aceste activităţi vor avea un consum separat decât cel folosit numai în casă sau se va mai adăuga încă o factură: aceea pentru grădinar. Discută cu proprietarul şi află ce cheltuieli pot părea în afară de gaz şi curent, şi cine se va ocupa de toate aceste treburi. Există reparaţii sau revizii anuale care se apropie de termen?

Cine plătește pentru defecțiuni?

Pe lângă contractul de inchiriere propriu-zis, e nevoie să stabilești în scris cine se va ocupa de eventualele avarii. Aerul condiționat poate avea nevoie de freon proaspăt, ori, în timpul iernii, una din țevi e posibil să cedeze. E foarte important să știi cine va suporta cheltuielile cu reparațiile, așa că stabiliți asta din start și neapărat în scris.

Există cablu și Internet în clădire?

Atât de importante într-o locuință modernă, cablul TV și abonamentul la Internet nu au cum să lipsească dintr-o casă. E necesar să afli dacă ai sau nu această facilitate și să vezi dacă firma la care este încheiat contractul are oferte convenabile pentru tine. S-ar putea să ai nevoie de mai mult Internet sau să preferi alte posturi TV decât cele din grila pentru care a optat proprietarul. În cazul în care nu îți convin serviciile deja existente, le poți întrerupe și poți încheia un nou contract care să te avantajeze?

Care sunt orele de odihnă?

Să locuiești la casă nu e la fel de incomod ca la bloc, din punct de vedere al orarului de odihnă minim (legal), însă e foarte important să afli cine îți vor fi vecinii. Poţi chiar să mergi să faci cunoştinţă cu ei, iar în cazul în care ai de dat o petrecere în aer liber, să poţi vorbi dechis cu ei despre asta. Cu atât mai mult, dacă te muți într-un cartier în care locuiesc persoane mai în vârstă, fii sigur că nu se vor bucura de grătarul pe care vrei să îl faci cu prietenii până târziu. Chiar dacă distanța dintre case este mai mare decât cea dintre două apartamente, zgomotul poate deranja pe oricine, așa că interesează-te din timp ce fel de vecini ai, ca să nu se apară discuții neplăcute.

Ai voie cu animale?

Dacă tu eşti iubitor şi posesor al unui animal de companie, este posibil că proprietarul să nu fie de acord să aduci un câine sau o pisică, mai ales dacă a renovat recent casă. Câinii insuficient antrenaţi şi dresaţi pot distruge în joacă gazonul sau florile din grădină. Dacă nu ies din casă, unele pisici pot distruge piesele de mobilier, așa că e bine să vorbești deschis despre asta din primele discuții cu proprietarul.

Alege o casă pe gustul tău și, după ce ai stabilit toate detaliile de mai sus, bate palma cu proprietarul și începe o nouă etapă din viața ta, mai aproape de natură.

 

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.