Cum se montează faianța

Cum se montează faianța

În cele ce urmează veţi găsi un ghid practic cum se montează faianţa. Despre rolul plăcilor ceramice în amenajare şi aspecte estetice de care să ţineţi cont înainte de achiziţie AICI.

Atenție la cantitatea de plăci achiziționată!

Ar trebui să cumpărați cu cel puțin 10-15% mai multe plăci ceramice decât ați măsurat. Suprafețele neregulate cu număr mare de colțuri determină necesitatea de a cumpără o cantitate suplimentară datorită pierderilor, iar la o reaprovizionare riscați ca nuanțele să difere de la un lot la altul.

Procurarea materialelor și uneltelor necesare

 • mortar-adeziv,
 • chit de rostuit,
 • nivela,
 • găleata plastic,
 • racletă,
 • drișcă zimțată,
 • accesoriu pentru amestecat,
 • fir de trasat,
 • ciocan cauciuc,
 • burete,
 • aparat de tăiat plăci ceramice.

 

Pregătirea suportului

Suprafețele pe care se montează ceramica trebuie să fie perfect plane, compacte și curate, fără urme de praf sau grăsime.

Pereții cu zugrăveli sau vopsea veche trebuie pregătiți înainte, îndepărtându-se vechea acoperire și umplându-se golurile cu tencuială pentru a se obține o suprafață perfect plană.

Dupa ce se usucă peretele, se freacă suprafața cu șmirghel fin, pentru a deveni aderentă. Se aspiră sau se îndepărtează praful rezultat.

Cum se montează faianța – pași de urmat

1. Trasarea liniilor

Camera în care se face placarea trebuie împărțită prin trasarea cu firul sau rigla a liniilor drepte, pentru că suprafața placată să fie simetrică și plăcută ochiului.  Trasați deci mijlocul suprafeței disponibile pe orizontală și pe verticală, iar primele rânduri de plăci trebuie să să raporteze la acestea.

Odată ce ați trasta aceste linii, măsurați până la marginile de jos și din dreaptă/stânga, pentru a află câte plăci întregi sunt necesare – inclusiv rosturile. După aceste distanțe instalați 2 scânduri sau rigle de lemn, așa cum vedeți în imagine, pe care se vo sprijini primele rânduri de plăci. Aveți grijă ca până la margine să nu fie distanțe mai mici decât un sfert de placă. (În acest caz, începeți să montați din margine.)

Dacă considerați că este mai ușor, construiți-vă o riglă, similară cu rigla de la școală. Luați o bucată de lemn lungă cât jumătate din lățimea, respectiv înălțimea peretelui și de-a lungul ei asejati, pe podea, plăcile ceramice și distantierele pentru rosturi. Marcați pe lemn toate colțurile plăcilor și veți obține ceva de felul acesta:

cum se monteaza faianta
cum se monteaza faianta

Această riglă așejați-o lipită de linia de demarcație centrală și veți putea astfel copia pe perete marcajele de pe ea. Mai mult ca sigur, ultima placă nu va încăpea întreagă. Marcați limita exterioară a penultimei plăci și faceți același lucru și pe verticală, adică deasupra pardoselii.

cum se monteaa faianta

După ce ați copiat toate marcajele pe perete, este timpul să fixați cele 2 scânduri de la care veți începe montajul, ca în imaginea de alaturi

Pardoselile au de regulă imperfecțiuni, așa că plăcile de pe rândul de jos trebuie măsurate și tăiate cu grijă, individual. O soluție pentru măsurarea corectă este cea din imaginile de mai jos.

2.Prepararea materialului adeziv

Înainte de prepara adezivul, este bine să aplicați o amorsă care are rolul de a îmbunătăți aderența suprafeței, a reduce absorbția de apă, a fixa praful și de a proteja suprafața împotriva umidității. În plus, creează punte de aderență pe suprafețele neabsorbante.

Următorul pas este prepararea mortarului / adezivului conform instrucțiunilor de pe ambalajul acestuia. Acesta se poate prepară într-o găleata și se folosește aparatul de amestecat pentru a obține o pastă cât mai omogenă.

La cumpărarea adezivului trebuie să știți și să spuneți vânzătorului:

 • Ce tip de suport aveți (perete de beton, ipsos, lemn, etc.)
 • Unde este poziționat (interior/exterior, e o suprafața cu umiditate ridicată precum baia, etc.)
 • Ce fel de plăci ați ales (de interior sau de exterior)

3. Întinderea adezivului

Aplicați prima doză de amestec de adeziv cu mistria și apoi nivelați-o cu drișca dințată, astfel încât să obțineți o suprafață striată într-un strat de 4-6 mm grosime (sau în funcție de recomandările producătorului). Striațiile  lăsate de drișcă dințată în adeziv, permit aerului de sub plăci să iasa atunci când placa este montată. Adezivul se poate aplica și direct cu drișca. De obicei, dimensiunile dinților acesteia calibrează și cantitatea de adeziv utilizat

4.Montarea plăcilor

Porniți din colț și aplicați prima placă, apăsând ușor și ferm până face priză. La fiecare nouă placă puneți distanțiere de plastic între placa reper montată înainte și cea nouă. După aplicarea primelor plăci, continuați pe orizontală și verticală pentru a crea rândurile orientative.

5. Nivelarea suprafeței

Verificați cu nivela cu bulă de aer ca acoperirea să fie perfect plană și apăsați cu ea pentru a alinia plăcile în plan. Continuați punând porțiuni de adeziv și lucrând alternativ, un rând pe verticală, unul pe orizontală (sau câte două). Montați plăcile, cu distanțiere, până acoperiți întreaga suprafață și reglați încontinuu suprafața cu ajutorul nivelei cu bulă de aer.

6. Întinderea chitului de rosturi

După 24 – 48 de ore de la montaj se întinde chitul de rosturi care a fost preparat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Chitul se întinde cu o racletă și se insistă pentru a intră bine în canalele pentru rosturi. Chitul se alege la o culoare asortată cu cea  a plăcilor ceramice.

7. Curățarea rosturilor

Curățați placarea de resturile de chit cu un burete și apoi spălați cu apa. Așteptați 24 ore înainte de a călca pe plăcile proaspăt rostuite.

Recomandări privind utilizarea plăcilor ceramice

 •  Toată cantitatea de plăci ceramice pe care o utilizați într-o locație trebuie să prezinte același marcaj pe cutie, în ceea ce privește calitatea și nuanța;
 •  Înainte de montaj, amestecați plăci din mai multe cutii pentru a obține  o culoare uniformă pe suprafața placată;
 •  Suprafața de montaj trebuie să fie corect pregătită pentru placare: rezistentă, fără denivelări, curată și uscată;
 •  Utilizați adezivi și chituri recomandate pentru plăci ceramice, ținând cont și de particularitățile suportului de montaj. Se recomandă flexibilizarea adezivilor rigizi sau folosirea adezivilor elastici în cazul suporturilor de montaj sensibile (gips carton, BCA, plăci ipsos etc);
 •  Placarea este recomandat să se execute numai cu personal calificat respectând normativele în vigoare;
 •  Verificarea atentă a plăcilor ceramice înainte de montaj și respectarea  normativelor în vigoare la placare vă scutește de situații neplăcute având în vedere că nici un producător nu acceptă după montaj reclamații referitoare la defectele vizibile inițiale ale plăcilor;
 •  Nu folosiți produse abrazive pentru curățare, ci detergenți menajeri diluați în apa;
 •  Păstrați și prezentați ambalajul în cazul reclamațiilor.
 •  Pentru placare măsurați perimetrul ce se dorește a fi placat, dar nu uitați că este recomandat să achiziționați cu 10-15% în plus, având în vedere și pierderile la tăiere.

Ce greșeli trebuie să evitați

Greșelile se întâmplă chiar și atunci când folosești cele mai bune plăci și cei mai buni adezivi. Vom enumera aici greșelile cele mai frecvente, pentru a le evita.

 • Înainte să montați plăcile, deschideți pachetul pentru a vedea dacă plăcile prezintă defecte. Dacă găsiți plăci neconforme, înainte de folosire, contactați vânzătorul!
 • Trebuie să fiți siguri că adezivii și materialele necesare sunt folosite precum este indicat pe ambalaj.
 • Indiferent de mărimea plăcilor montajul se va efectua în conformitate cu normativele de montaj în vigoare, acordându-se o deosebită importantă rosturilor de dilatare.
 • Este recomandabil că adezivul folosit, în mod special la pereții sensibili, să fie flexibili.
 • Adezivii folosiți pentru aplicarea plăcilor de interior au nevoie de timp pentru uscare. Din acest motiv, plăcile proaspăt aplicate nu trebuie călcate sau așezată mobilă peste, deoarece este posibil să se deplaseze.
 •  Când folosiți plăci decorative asigurați-vă că sunt orientate corect pentru a asigura dezvoltarea modelului.
 •  Produsele din ceramică glazurată nu au nevoie de o întreținere specială. Pentru curățare se poate folosi un detergent neutru sau orice soluție din magazine pentru întreținerea gresiei și a faianței.
 • În cazul plăcilor ceramice glazurate lucioase și elementelor de decor, nu folosiți detergenți abrazivi care pot zgâria suprafața.

Material realizat cu sprijinul Cesarom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oferim un discount de 10% pentru cititorii sporulcasei.ro pentru achizitionarea sistemului de nivelare Rubi Delta

  Codul de discount este “sporulcase” fara ghilimele