Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum alegi lumina de veghe potrivită

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Lumina de veghe are următoarele beneficii directe – acestea fiind și cele mai des întâlnite motive ale utilizării sale, de altfel:

 • Ajută părinții să aibă grijă de copilul mic, luminându-le calea, obiectele sanitare necesare și măsuța de schimbat, fară să trezească complet nici adultul nici copilul;
 • Ajută copilul care se teme de întuneric să doarmă liniștit;
 • Ajută seniorii să marcheze anumite zone de trepte, rampe sau denivelări și îi asistă în deplasările nocturne, oferindu-le și un sentiment de siguranță;
 • Ne ajută pe toți, iluminând zone din casa noastră care nu primesc suficientă lumină naturală sau sunt departe de sursa principală de lumină  a încăperii, cum sunt holurile de trecere, scările spre subsol, debaralele, garajele, sertarele sau dulapurile.

Ce ar trebui să ne intereseze la o lumină de veghe?

Lumina de veghe are rolul de a ne asista în deplasările și treburile noastre nocturne sau în zonele umbrite ale casei, dar ar trebui să și devină o completare firească a decorului.

La ce ar trebui să te uiți când te hotărăști asupra unei lumini de veghe:

Intensitatea luminii

Intensitatea sau strălucirea luminii este indicată de numărul de lumeni înscriși pe ambalajul becului sau dispozitivul de iluminat. Lumenul măsoară cantitatea sau fluxul de lumină vizibilă emisă de o sursă de iluminat într-o perioadă de timp. Cu cât numărul de lumeni este mai mic, cu atât lumina este mai slabă.

Pentru o lampa de veghe nu vrei o sursă puternică, care te-ar trezi complet. În general este potrivit un corp de iluminat care emite sub 50 de lumeni. Pentru luminile din zonele de trafic, lumina poate fi ceva mai puternică, între 50 și 100 lumeni.

Senzor de mișcare

Dacă nu dorești să fie aprinsă permanent, atunci îți trebuie o sursă de lumină de veghe cu senzor de mișcare.

Senzorul de mișcare declanșează aprinderea luminii, atunci când cineva intră în raza lui de acțiune. După un interval prestabilit, lumina de veghe se stinge. Dacă acestea este tipul de lumină pe care îl dorești, tine cont că ar trebui poate să setezi senzorii diferit în funcție de locul în care se află sursa de lumină, pentru a nu deranja somnul:

 • În dormitor ar trebui setați pe nivel minim de senzitivitate,
 • În beci, pe scări, în garaj și alte zone tehnice sau de trecere, ar trebui setați la nivel maxim de senzitivitate pentru a asista corect locatarii pe tot parcursul deplasării.
scari iluminate

Culoarea luminii

Culoarea luminii influențează masiv felul în care ne simțim și gradul de alertă în care ne aflăm. Tocmai pentru că s-a dovedit acest lucru prin numeroase experimente, se știe acum cu certitudine că lumina albastră, similară cu lumina dimineții, ne menține în stare de alertă, în timp ce lumina portocalie sau roșie, similară cu lumina apusului, ne face să ne dorim să ajungem în preajma unui pat.

Așadar, pentru dormitoare, alage lumina de veghe de culoarea portocalie sau roșie. Pe holuri și în celelelta zone, ar trebui să fie o lumina galbenă, similară cu lumina solară, dar, așa cum spuneam, combinată cu un număr mic de lumeni.

Nu folosi lumina albastră pentru lămpile de veghe!

Ce tip de bec sa aibă?

Luminile de veghe pot veni atât cu becuri incandescente sau cu becuri LED, cât și cu corpuri cu electroluminescență, ceea ce se transpune în consumuri diferite, emisii de căldură diferite și lumină diferită, astfel:

 • Becul incandescent este cel mai ieftin, dar are o durată de viață destul de redusă și consumuri mari. Produce căldură, ceea ce poate fi o sursă de îngrijorare, mai ales în camera unui copil.
 • Becul LED este mult mai eficient energetic, cosumand  maxim un sfert din energia necesara unui bec incandescent, are o durată de viață mult extinsă, dar are cel mai ridicat cost de achizitie. Becurile LED pot fi unele cu lumină albă sau din cele care isi pot schimba culoare luminii, cum este  Philips Hue.
 • Becurile sau corpurile cu electroluminescență sunt la fel de eficiente energetic ca un bec LED, dar sunt mult mai ieftine și nu emit căldură. Sunt practic corpuri de iluminat în care un polimer încărcat cu energie electrică emite lumină de o anumită culoare. Sunt și foarte versatile, așa că produsul final poate arăta ca un desen spectaculos.
Corp de iluminat din tuburi cu electroluminescenta

Forma și conectarea la curent a luminii de veghe

Corpurile de iluminat de veghe ar trebui să aibă un profil discret, practic să fie cât mai lipite de perete. Banda LED sau banda cu electroluminescență este minunată din acest punct de vedere, putând fi atașată sau inserată în cele mai discrete unghere. Desigur, aceste tipuri de benzi luminoase ar trebui montate încă din faza de amenajare, pentru a asigura designul și profilul discret care le sunt caracteristice.  

O altă trăsătură esențială pentru luminile de veghe este lipsa firelor electrice, care, de asemenea, pot duce la accidente sau aspect neîngrijit.  Prezența unei prize în imediata apropierea a corpului de iluminat ar fi de dorit. O altă soluție este lumina de veghe pe acumulatori reîncărcabili, care asigură mobilitate absolută.

amenajare apartament cu 3 camere dormitor

Lumina de veghe simplă sau încorporată?

Lumina de veghe poate fi de sine stătătoare, sau poate fi încorporată în alte electrocasnice pe care ți le cumperi: în frigider, umidificator, aparate pentru aromaterapie, ceas, etc.

Dacă lumina de veghe este o trăsătură care te interesează, atunci caută că electrocasnicele să aibă și această trăsătură, eventual cu opțiune de închidere, dacă nu o doreșți tot timpul activă. 

De asemenea, ai grijă și la culoarea acestei lumini încorporate, să fie una care să te ajute să dormi. 

purificator de aer cu limuna de veghe

Pe scurt: ce să cauți la o lumină de veghe

 • Intensitate sau strălucirea luminii, măsurată în lumeni (lumens) să fie cât mai mică
 • Culoare luminii să fie portocaliu / roșu, în cel mai rău gaz galben. Nu albastru sau alb!
 • Dacă nu vrei să consumi energie inutil sau nu e nevoie de lumină toată noaptea, folosește senzori de mișcare.
 • Dacă nu îți dorești corpuri de iluminat care să producă căldură, alege electroluminescența.
 • Dacă vrei consumuri minime atunci trebuie să alegi între becuri LED și electroluminescență.
 • Dacă vrei lumină colorată, atunci fie alegi un corp cu de iluminat colorat, fie optezi pentru becuri care își pot schimba culoarea luminii.
 • Dacă dorești să te asiguri că lumina de veghe nu se va stinge, optează pentru conectarea permanentă la o sursă e energie.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.