Vrei să cumperi sau să vinzi un teren? Veşti bune: piaţa este în creştere

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Terenurile cu potenţial de construire au revenit în topul tranzacţiilor imobiliare în acest an, principalii clienţi fiind dezvoltatorii mici şi mijlocii, dar există cerere şi pentru construcţiile individuale. Concluziile aparţin RE/MAX România şi au la baza analizele companiei pe piaţa românească.

Spre deosebire de perioada din 2007 – 2008, cumpărătorii nu mai caută terenurile speculativ, ci își îndreaptă atenția către zonele care oferă un potențial crescut de construire și coeficienți de urbanism cerți” –  Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

Ce criterii se urmăresc la achiziţia unui teren

Poziţionarea rămâne cel mai important criteriu în alegerea unui teren, dar sunt importante și accesul la utilități, drumuri, intrări și vecinătăți, precum și potențialul de dezvoltare.

O creștere semnificativă a vânzărilor de terenuri se remarcă  deja în București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. In primele șase luni ale acestui an, în aceste orașe, piața imobiliară a crescut cu circa 5% datorită numărului mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare.

Ţinând cont și de evoluția pozitivă a economiei naționale, RE/MAX estimează că terenurile vor rămâne pe un trend ascendent și pe parcursul anului viitor.

„Raportat la piața imobiliară, considerăm că terenurile reprezintă investiția cu cel mai mare potențial de creștere, însă, pentru ca investitorul să obțină rezultate bune pe termen lung, recomandarea noastră este abordarea unor consultanți imobiliari calificați și experimentați, care pot identifica și argumenta potențialul acestor suprafețe”, a mai adăugat reprezentantul companiei.

Suprafața medie achiziţionată pentru construcția unei case este de 500 mp 

Pe lângă terenurile achiziţionate pentru dezvoltarea spaţiilor comerciale, mulţi clienţi provin din zona rezidenţială şi vizează terenuri ale căror suprafețe variază între 400 – 600 mp, cu scopul de a construi case/vile cu grădină, fie individual, fie în asocieri mici.

„Pentru construcții individuale, suprafaţa medie cumpărată este de circa 500 mp, însă sunt și clienți care solicită terenuri mai întinse, care să ofere un grad de intimitate și confort sporit”, a adăugat Răzvan Cuc.

Pe de altă parte, după cum am scris aici, românii care preferă blocurile de apartamente în detrimentul unei case, sunt mai atenți în ceea ce privește suprafața ideală, considerând că o locuință de 3 camere, de aproximativ 75 mp, este suficientă.

Casa_remax

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.