Vara in gradina: intretinerea gradinii de flori si legume

Intretinerea gradinii este o treaba continua. Presupunand ca deja sunteti pasionati, abordati problema temeinic si structurat si stiti deja ca trebuie sa dedicati timp gradinii dvs pentru a fi frumoasa si productiva, ne permitem sa va venim in intampinare cu cateva sfaturi si sugestii, pentru a va face treaba si mai placuta.
Asadar, ce lucrari se fac in perioada de vara in gradina?

1. Plivitul buruienilor

Plivitul este o treaba continua – in anii mai ploiosi cu atat mai mult. Plivitul buruienilor este si o treaba nu tocmai curata, de aceea e bine sa fiti dotati cu uneltele si echipamentele potrivite. Daca veti fi tenace si nu veti ierta nimic, rezultatele vor fi pe masura: plante frumoase, sanatoase si productive.

2. Copilitul, indepartarea frunzelor, carnitul si ciupitul

Copilitul rosiilor este o operatiune esentiala pentru cresterea productiei. Copilitul inseamna ruperea / taierea lastarilor de la incheieturile ramurilor productive (ca in imaginea de mai jos), astfel incat planta sa consume resurse doar pentru productie. Ruperea se face la lastari foarte mici, lastarii mai mari se taie.

Tot la rosii, se indeparteaza si toate ramurile neproductive de sub cele care au facut flori, tot din considerentul de a nu lua din energia productiva a plantei. Exista cultivatori care sustin si copilirea la ardei si vinete, dar altii sustin ca aceste legume nu necesita copilire.copilire

Carnitul la rosii inseamna ruperea/taierea varfurilor plantei, ceea ce va duce la coacerea mai rapida si la cresterea fructelor mai mari.

Castravetii trebuie “ciupiti”. Asa se numeste operatiunea de rupere/taiere a varfului plantutei, dupa ce s-au format 4 frunze (2 seturi de cate 2). Asta va duce la cresterea a 2 lastari productivi, care la randul lor se vor “ciupi” dupa ce a facut fiecare cate 4 frunzulite. Aceste ciupiri repetate duc la ramificarea plantei si le sporirea numarului de flori productive.

3. Legatul

Legatul este obligatoriu pentru toate legumele care cresc inalte si ramificate. Va trebuie araci de 1 m – 1.5 m, sfoara, foarfeca si spor! Rosiile trebuie sustinute prin legare atat tulpina principala, in partea de jos, cat si toate ramurile productive, care se ingreuneaza pe masura ce se umplu de fructe. Planta va va “spune” singura ce trebuie legat si ce nu.

Castravele trebuie “ajutat” se se urce pe o structura de araci sau sfori, iar ardeiul trebuie sustinut mai ales daca nu a fost plantat foarte adanc si tulpina s-a inaltat mai sus de 30 cm, fructele fiind destul de grele.

4. Aplicarea tratamentelor fitosanitare

pulverizare
Cumpara un vermorel pentru treaba facuta cum trebuie

Stropitul pentru mana sau diferite alte boli sunt o garantie in plus pentru niste culturi sanatoase si bogate.

5. Indeparteaza ce e ofilit

La orice trecere prin gradina de legume sau de flori, indepartati partile ofilite ale plantelor. Nu uitati nici sa luati o parte din frumusetea de afara in interior: in lunile de vara aproape toate florile infloresc si puteti profita de aceasta frumusete inclusiv in spatiile interioare.

6. Colecteaza seminte

Daca aveti flori pe care doriti sa le inmultiti sau sa le mutati si in alte zone al gradinii, colectati semnitele si semanati-le unde doriti. Inmultiti trandafirii preferati prin taierea lastarilor si plantarea lor in pamant.

7. Coseste gazonul

Cositi regulat gazonul, pentru a-l mentine verde si frumos. Curatati bordurile si curatati iarba si buruienile crescute printre rosturile pavajului.

lamborghini1

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.