Un tonic de sezon: grădinăritul în timpul carantinei

Grădinarii pasionați știu, iar ceilalți pot afla, că odată ce ai la dispoziție cel mai mic spațiu, treaptă, pervaz, colț de balcon sau bucățică de strat, nu există activitate mai plină de satisfacții decât îngrijirea plantelor, grădinăritul. Să le urmăreșți cum încolțesc, cum micile sabiute verzi încep să iasă din pământ cu tot mai multă vigoare și să se încline ușor spre soare, să înlocuiești cu grijă rezervele de apă, sunt bucuriile zilnice ale grădinarului pasionat în această perioadă a anului.

Pentru grădinari, aroma pământului reavan este cel mai ales parfum, iar transformarea resturilor în compost este alchimie!

Pentru unii dintre noi, magia o reprezintă florile: culorile, parfumurile, polenul, albinutele care ne vizitează casă, sunt un balsam pentru suflet. Pentru alții toate acestea nu au mare rezonanță sufletească, dar sunt îndrăgostiți până peste cap de salata, morcovii, ridichea sau spanacul pe care le pun în farfurie și își servesc cu mândrie toți cunoscuții.

plante aromatice
Plante aromatice pe balcon. SUrsa imagine: Hornbach

Valorifică la maxim timpul și spațiul

Zilele acestea stăm mult acasă. Grădinăritul era pentru mulți dintre noi un deziderat îndepărtat, ba chiar o activitate pe care o tot amânăm până la pensie, dar zilele acestea devine o activitate cât se poate de oportună. Brusc suntem preocupați de cumpărat semințe, pământ și îngrășăminte, de cumpărat sau improvizat recipiente potrivite pentru plantele noastre favorite și de pornit cât mai repede o cultură.

Înainte de pandemie, toți cei care mai povesteau câte ceva despre grădinărit, făcut pâine în casă, îngrijit o grădină sau o terasă erau priviți ușor condescendent de prietenii lor, între două vizite în mall și explicații despre cât de ocupați sunt la job. Activitățile în familie constau majoritar în reluarea acelorași joculețe primite la aniversări, menite să ne facă să ne simțim temporar mai isteți și să ne ajute să treacă timpul. Marile probleme se puneau la cale și se rezolvau altundeva, nu acasă. Toate lumea era ocupată să rezolve probleme importante prin lume, nu acasă.

irigarea prin picurare
Irigarea prin picurare – o instalatie extrem de ieftina si usor de alcatuit pot face gradina fertila indiferent de precipitatii. Racordarea la retea sau o fantana si o pompa submersibila fac totul posibil.

Scop, plan și rezultat, în loc repetiție și plictiseală

Acum, orice activitate, chiar și ciudatul și desuetul grădinărit (“doar găsim de toate la supermarket”, “gazonul este perfect pentru mine”), este o sursă de activitate minunată mai ales pentru menținerea echilibrului.

Grădinăritul este o activitate perfectă pentru că are un scop foarte clar definit, pași clari de urmat, resurse de alocat, etape de urmărit. Poate fi un plan foarte clar și bine definit pentru anul acesta ciudat și fără prea multe certitudini. Ceva ce te scoate din rutina cursei de șoricei în care te simți prins în unele zile.

Putem să ne imaginăm, dacă ne ajută, că în felul acesta contribuim la salvarea planetei și că devenim un pic mai self-sustainable. Este un vis ușor naiv, dar până la urmă, orice te face să îți propui un scop și să îl duci la îndeplinire este mai bun decât televizorul, fluxurile de știri și jocurile care au obiceiul să se tot repete.

amenajarea unui balcon deschis
Un balcon deschis poate deveni o oaza de verdeata si frumusete. Sursa imagine: Hornbach

Cum procedez, totuși? Și ce îmi aduce mie asta?

Concret, totul se reduce la plantarea și menținerea în viață a unor plante. La a le asigura condițiile necesare și suficiente pentru a ajunge la maturitate și a produce flori și poate fructe.

Grădinăritul este despre călătorie, nu despre destinație. Despre a învăța și a pune în practică.

Știm cu toții că natură aduce liniște sufletească, pace și relaxare, dar acum natura nu mai este atât de ușor accesibilă și trebuie să găsim metode de a o aduce alături de noi.

Ascultă cu atenție: afară e mult mai liniște zilele acestea, chiar și în mijlocul orașului, și se aud clar păsărelele care își construiesc cuiburile. Gâzele se înmulțesc de la o zi la alta, boboci noi apar în orice copăcel și arbust, iarba verde crud acoperă orice petec de pământ tern și aparent murdar.

Afară, se petrece chiar acum miracolul primăverii și pentru prima dată în ultimii ani avem timp să îl observăm, să-l ascultăm, să-l înțelegem.
Adu-ți și tu în casă și balcon o parte din această sărbătoare a primăverii. Participă la ea, apreciază-i complexitatea. Bucură-te că ești sănătos, puternic, și pune la treabă acel petec de pământ, acel ghiveci gol, acel colț de balcon.

Indiferent de grijile noastre actuale natura își vede de treabă în continuare, se adaptează, este fertilă și neobosită. Urmează-i exemplul!

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.