Un spaţiu de muncă sănătos la birou ar trebui să însemne ergonomie, flexibilitate şi relaxare

Companiile prezente pe piaţa locală au început să ţină cont de faptul că un angajat sănătos şi fericit este mai productiv decât unul frustrat şi bolnav . Drept urmare şi în ţara noastră, deşi este cunoscută şi pentru o forţa de muncă ieftină, companiile au început să investească din ce în ce mai mult în confortul angajaţilor.

Confort = ergonomie

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba despre confort este mobilierul. Şi cum biroul nu este tocmai potrivit penru canapele moi şi pernuţe cu dantele, confortul la birou se traduce prin ergonomie.

“Corpul nostru nu este conceput pentru şezut ore îndelungate pe scaun, dimpotrivă. Avem nevoie de tensiuni alternative, mişcări neregulate şi non-repetitive pentru a funtiona corect, inclusiv mental. Amorţeală, oboseală şi stresul somatic sunt primele efecte ale nerespectării acestei realităţi. Iar timpul în care un angajat stă ţintuit în scaun îi afectează performanţă mai mult decât ne imaginăm.  De aceea, un scaun ergonomic cu reglaje şi mecanisme adecvate,  trebuie să ne scutească măcar de durerile lombare, cervicale sau binecunoscutele crize de nerv sciatic. Şi calculând pierderile, aflăm că puţine companii îşi permit luxul unui scaun ieftin”, a completat, la rândul sau, Mircea Ilaş, Designer Techno Office.

Pe lângă ergonomie, să nu uităm nici de materialele din care mobilierul este confecţionat, efectul asupra organismului şi durabilitatea în exploatare. De asemenea, nu uitaţi nici de omniprezentul sfat (şi pe care puţini îl urmează) de a alterna statul pe scaun cu cel în picioare. Biroul reglabil pe înălţime este soluţia perfectă pentru asta.

scaune_ergonomice

Mai puţin formal = relaxare, dar şi ceativitate

Amenajarea informală a spaţiilor comune, precum sălile de şedinţa sau chiar o încăpere special dedicată pauzelor ajută la relaxare, comunicarea liberă, si ofera salariatului sentimentul că este şi altceva decât un slujbaş cu taskuri fixe. Altfel spus, e absurd să ceri cretivitate unui salariat care trăieşte toată ziua într-un cubicul monocrom şi căruia îi sunt urmărite pauzele de cafea.

Companiile care ţin cont de studii şi recomandările specialiştilor (în special cele din industriile de media, publicitate, IT şi FMCG) aleg să implementeze un spaţiu de relaxare destinat, cel mai adesea, prezentărilor, brainstorming-urilor sau discuţiilor informale. În aceste cazuri, Techno Office recomandă folosirea unui mobilier informal precum cel de lounge, dar şi integrarea unor canapele, fotolii, console de joc sau instrumente muzicale.

Techno Office_spatii_relaxare_la-birou3

 Program flexibil = mobilitate şi responsabilitate

Dacă aţi renunţat la mentalitatea că salariatul nu este (prin definiţie) de încredere, sau aţi reuşit să implementati un set de standarde şi chei de control care să vă permită să-l evaluaţi fără să-l ţineţi toată ziua legat de birou, atunci poate că este momentul să vă folosiţi şi de un alt tip de instrument, care va ajută să-i arătaţi că-l apreciaţi, că-i respectaţi timpul şi viaţa personală şi în acelaşi timp îi daţi ocazia să-şi demonstreze valoarea şi loialitatea: programul flexibil.

În marile corporaţii din afara României angajaţii beneficiază deja de posibilitatea unor programe prin care pot profita de mobilitatea oferită de era tehnologiei. În România, tendinţa de flexibilizare a programului a început să se manifeste timid, în special sub formă alternării muncii de birou cu cea de teren, sau a muncii de interior cu mutarea biroului în aer liber – acolo unde zona şi imobilul o permit.

Techno Office_spatii_relaxare_la-birou2

Sursa: Tehno Office

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.