Un dormitor pentru un somn mai bun

Conform studiilor recente tot mai multe persoane se confrunta cu tulburari de somn care neluate in seama pot duce la insomnii, iar cauzele acestei probleme sunt multiple. Acestea afecteaza sever cele 8 ore de somn recomandate pentru o odihna corespunzatoare si neglijate o perioada lunga pot zdruncina grav sanatatea. Pentru a preveni acest lucru trebuie sa ne asiguram ca dormitorul nostru este conceput astfel incat sa ne ofere cele mai bune conditii pentru un somn revigorant.

Specialistii recomanda respectarea urmatorilor pasi in vederea imbunatatirii calitatii somnului.

Alegerea saltelei potrivite

Atunci cand ne hotaram sa cumparam o saltea este necesar sa ne documentam intensiv. Trebuie sa tinem cont de cativa factori importanti caracteristici fiecaruia dintre noi pentru a fi siguri ca achizitionam cea mai buna saltea de pat.

Problemele de spate, durerile reumatice sau greutatea corporala influenteaza direct calitatea somnului , de aceea este imperativ sa luam decizia cea mai buna in alegerea saltelei corespunzatoare profilului nostru.

Alegerea pernelor potrivite

Orice dormitor care se vrea a fi un sanctuar al odihnei trebuie sa aiba alaturi de o saltea de calitate, un set cu cele mai bune perne pentru dormit.

La fel ca salteaua, perna este direct responsabila de o odihnare confortanta. Unele perne absorb caldura corporala, ce poate aparea pe parcursul noptii prin supraincalzire, acesta fiind un aspect benefic unui somn profund si linistit.

In functie de problemele cu care ne confruntam putem opta pentru perne clasice sau perne anatomice, cu sau fara memorie. 

Reglarea temperaturii la un nivel optim

Atunci cand dormim, organismul nostru are nevoie de o temperatura ambientala de aproximativ 20 de grade Celsius. Daca dormitorul este prea calduros sau prea racoros somnulva fi afectat in mod cert. O solutie in acest caz este montarea unui termostat, care sa mentina temperatura din dormitor la o valoare atestata, ca fiind cea mai buna pentru fiecare individ in parte. Acesta insa nu trebuie sa varieze cu mai mult sau mai putin de 2 grade Celsius.

Nevoia de intuneric

Se spune ca somnul care ofera cea mai buna odihna si care reface celulele se desfasoara in prima parte a noptii in conditii de intuneric complet. In acel moment se degaja hormonul numit melatonina, care are o contributie extrem de mare intr-o multitudine de procese ale organismului.

In dormitor nu trebuie sa existe nici o lumina artificiala pe parcursul noptii. Daca de interiorul acestuia ne ocupam noi, de exterior nu putem spune acelasi lucru, insa, exista o solutie si pentru asta si anume draperiile. Alegerea unor draperii opace care vor fi trase pe parcursul noptii ne va scuti de lumina artificiala provenita din exterior.

Nevoia de spatiu

Fiind locul unde ne reincarcam bateriile, dormitorul trebuie sa ofere intotdeauna senzatie de liniste. Un dormitor super aglomerat nu va face decat inversul si de aceea este necesar sa pastram doar lucrurile utile cum ar fi un pat, o noptiera si un dulap pentru haine. Cu cat este mai aerisit cu atat mai bine.

Renuntarea la televizor

Televizorul este unul dintre principalele surse de distragere a atentiei, care nu este binevenita atunci cand ne pregatim pentru dormit.

Atat televizorul cat si telefonul, tableta sau laptop-ul, cu lumina lor rece-albastrie si fluxurile continue de stiri si probleme ne afecteaza somnul si ne poate tine treji ore intregi, scurtandu-ne astfel timpul de odihna.

Conform celor prezetate anterior dormitorul este locul unde mergem atunci cand vrem sa ne odihnim. Pe langa amenajarea propriu-zisa trebuie evitate orice fel de lucruri ce ne pot distrage atentia si inlaturate impedimentele care stau in calea unui somn de calitate.

Sursa imagine:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.