Uluitoarele utilizări casnice ale benzii dublu adezive

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Odată inventată, banda dublu-adezivă s-a dovedit o adevărată comoară de aplicații industriale și casnice, de la fixarea panourilor de sticlă la faimosul Burj Al-Arab, până la ambalaje, fixarea unui tablou pe perete sau  fixarea bluzei de breteaua sutienului. Probabil că aceste exemple ți se par extreme, și chiar sunt, mai ales ținând cont de faptul că vorbim despre un material atât de larg răspândit în zilele noastre, dar pe de altă parte sunt perfecte pentru a ilustra uluitoarele utilizări casnice ale benzii dublu adezive.

Ce este banda dublu adezivă

Banda dublu adezivă este creată prin aplicarea de adeziv pe fiecare parte a unui material de substrat și are o multitudine de aplicații practice în viața de zi cu zi încă din anii 1980. Se folosește pentru a lipi diferite materiale între ele, fară că legătura dintre acestea să se vadă. Banda se află între cele 2 materiale și este complet acoperită de acestea, rezultând o lucrare solidă și impecabilă, fară cuie și șuruburi la vedere.

Banda dublu-adezivă poate fi subțire că hârtia – când substratul este hârtia, fie mai groasă, când substratul este spumă sau un alt material vâsco-elastic. Materialul adeziv aplicat poate fi pe bază de cauciuc sau acrilic, fiecare având alte proprietăți. Fiecare combinație între materialul suport și materialul adeziv este creată pentru suprafețe diferite și pentru sarcini diferite, de aceea alegerea corectă a benzii este esențială.

Când cumperi bandă dublu adezivă, caută sortimentul potrivit pentru lucrarea ta! Când cumperi produse cu bandă adezivă gata fixată sau inclusă în pachet, vezi pe ce suprafețe se pot fixa!

Unele sortimente sunt atât de puternice încât pot înlocui niturile și șuruburile și pot lipi orice, de la table de scris pe perete până la panouri exterioare.

utilizări casnice ale benzii dublu adezive: fixare dispener
Fixare dispenser-e diferite pe peretele placat cu faianta

Lucrări la care se poate folosi banda dublu adezivă

Lipirea barierelor de vapori în cadrul sistemelor termoizolante

Bariera de vapori trebuie să fie continuă și solidă, altfel vaporii de apă degajați de activitățile casnice pot pătrunde în termoizolație și în timp aceasta își pierde proprietățile.

Lucrări de izolare acustică

Cum clădirile sunt din ce în ce mai mari și mai aglomerate, migrația sunetelor devine o problemă. Banda dublu adezivă este o soluție mult mai elegantă și eficientă decât alte sisteme de prindere, care găuresc tocmai materialele care ar trebui să țină zgomotele la distanță.

Montarea de mochetă

Mocheta se fixează cu plintă pe margini, dar în zonele centrale ale camerei, unde mocheta trebuie adăugită, se poate folosi bandă dublu adezivă pentru a o fixa de pardoseală fără să se vadă lipiturile.

Fixarea de decorațiuni pe perete

Tablourile de orice fel sau decorațiunile textile se pot fixa și fără cuie, cu ajutorul benzii dublu adezive. Este ușor de instalat și este o binecuvântare daca vrei să schimbi decorul des, spre deosebire de cuie care lasă urme permanente.

utilizări casnice ale benzii dublu adezive: fixare protectie trepte
Fixare protectie trepte

Componentele benzii dublu-adezive

Materialul de suport

Suportul pe care este pus adezivul este foarte important și determină tipul de lucrare căreia i se adreseza produsul. Exista bandă cu material-suport foarte subțire și bandă cu material suport gros, din spumă. Acestea din urmă sunt recomandate pentru suprafețele neregulate, deoarece se mulează și pătrund cu ușurință în orice denivelare, asigurând lipirea continuă.

Adezivii

Adezivii folosiți pentru banda dublu adezivă sunt sensibili la presiune (se activează când sunt presați pe suport) și pot fi acrilici sau pe bază de cauciuc.

Adezivii acrilici oferă următoarele beneficii:

  • se pot folosi la temperaturi extreme
  • rezistă atacurilor chimice 

Adezivii pe bază de cauciuc oferă următoarele beneficii:

  • se atașează puternic, imediat după lipire
  • sunt potriviți pentru aplicații mai puțin solicitante 

Diferite combinații și formule de straturi suport și adezivi creează diferite tipuri de bandă dublu adezivă, fiecare cu întrebuințări specifice. Alegerea benzii potrivite face diferența dintre succes și eșec, dintre o lucrare bine făcută și una pe care va trebui să o refaci la infinit. Citește etichetele cu atenție și sfătuiește-te cu vânzătorii pentru a alege tipul de adeziv potrivit pentru lucrarea ta.

 

utilizări casnice ale benzii dublu adezive: fixare numar casa
Fixare semnalistica exterioara

Condițiile de aplicare

Un lucru esențial de știut este cel privind mediul, condițiile în care vei folosi banda. Banda vă fi folosita în medii cu temperaturi sau condiții meteo extreme, cum ar fi vanturile puternice? Suprafețele pe care se vă folosi sunt unele speciale? Ai nevoie să o dezlipești ușor? Este o lucrare permanentă sau temporară?

 De pildă, banda dublu adeziva folosită la susținerea panourilor de sticla de la Burj Al Arab, despre care am pomenit la începutul articolului, este una pentru uz industrial, de tip VHB (Very High Bond) cu o elasticite și o vâscozitate ieșite dn comun.  Aceasta bandă a fost aleasă în locul prinderilor clasice, în șuruburi, care au tendinda să sfășie suprafețele, atunci când sunt implicate vânturi puternice, cum sunt în zona respectivă.

Evident banda respectivă este una cu totul specială, și este puțin probabil să ai nevoie de una că aceasta în casă, dar exemplul ilustrează importanța cunasterii condițiilor la care vei expune lucrarea cu banda adezivă. Pentru medii speciale și pentru suprafețe speciale, ai nevoie tipul de bandă potrivit.

utilizări casnice ale benzii dublu adezive: fixare semnalistica
Fixare semnalistica automotive

Folosirea cu succes a benzii dublu adezive depinde de:

Alegerea corectă. Alege banda potrivită pentru job-ul potrivit.  Astfel, o bandă dublu adezivă normala nu va avea priza dorită într-un mediu cu umiditate ridicată. Invers, banda adezivă creată pentru domeniul automotive este un material prea scump și special pentru a o folosi la realizarea unei felicitări, de pildă.

Temperatura suprafețelor. Nu folosi banda dublu adezivă pe suprafețe extrem de reci sau extrem de calde

Curățenie. Suprafețele la care trebuie să adere, trebuie să fie curate

Presiune. După aplicare, presează conform specificațiilor. Banda dublu adezivă conține adezivi sensibili la presiune.

Expunerea la soare. NU folosi banda în zone expuse permanent la soare.

Depozitare. Depoziteaz-o în locuri potrivite (fară exces de umiditate, raze UV, căldură prea mare, etc).

utilizări casnice ale benzii dublu adezive: fixare suport corespondenta
Fixarea suporti diversi

Banda dublu adezivă – situații când trebuie folosită prudent

Chiar aleasă corect, adică în funcție de suprafață și domeniu de aplicare, banda dublu-adezivă poate da rateuri. Pentru a beneficia de uluitoarele utilizări casnice ale benzii dublu adezive și de ajutorul pe care ți-l oferă în casă, trebuie să fii atent la câteva mici provocări.

Testează

Ambalajele dau informații despre produs, dar unele pot fi puțin prea „optimiste”. Și atunci este bine să testezi banda mai întâi, pe materialele și în condițiile in care vrei să o folosești, mai ales daca zona va fi greu accesibilă după instalare.

Evită temperaturile extreme

Frigul, ca și căldura excesivă, dăunează benzii dublu-adezive. Frigul excesiv scade eficiența adezivului, în timp ce căldura excesivă topește adezivul, scăzându-i , de asemenea, eficiența.

Respectă indicațiile de aplicare!

Suprafețele murdare

Suprafețele murdare sunt dușmanul oricarui adeziv. Apa, asperitățile, praful, particulele de lemn…orice se afla între bandă și suprafața de lipit, scade aderența. Din acest motiv se recomandă degresarea și curățarea suprafețelor cu detergenți sau alcool și uscarea completă, înainte de a aplica banda.

Respectă indicațiile de aplicare!

Expunerea la razele UV

Expunerea îndelungată a razele UV face ca anumite materiale, printre care și cauciucul și polietilena, să devină inelastice și casante, adică opusul unui adeziv bun.

Daca zona de aplicare va fi expusă în permanență razelor de soare, ar trebui să consideri un alt tip de prindere pentru suprafețele tale.

Respectă indicațiile de aplicare!

Migrarea chimică

Uleiurile, anumite materiale plastice sau culorile, datorită structurii lor chimice migrează de pe o suprafață pe alta în condiții prielnice. De exemplu daca aplici o bandă adeziva nepotrivită pe o țeavă PVC, schimbul de substanțe dintre cele 2 materiale va face ca banda să se desprindă după un timp. Dacă alegi banda potrivita pentru țevi PVC, fenomenul de migrare chimică nu se mai produce, iar legătură realizată vă fi trainica și solidă.

Alege banda potrivită pentru lucrarea și materialele cu care lucrezi.

Raportul suprafață / greutate susținută

Estimarea greșită a raportului dintre suprafața de bandă adezivă și greutatea susținută  duce la concluzii de genul „banda dublu-adezivă nu este bună de nimic”.

Oricât de „lăudată” ar fi banda, nu te aștepta să acopere suprafață unui cui și să țină cât acesta! Respectă recomandările producătorului vis a vis de suprafețe și materiale, pentru a te sluji de material așa cum trebuie!

Aplică cantitatea corectă de bandă!

Depozitarea

Orice materiale, pe lângă recomandările de utilisare are și recomandări de depozitare. Benzii adezive nu îi „priește” depozitarea în zonele foarte reci, foarte fierbinți sau foarte murdare pentru perioade lungi de timp, pentru că acestea sunt exact condițiile care o fac să i se diminueze proprietățile.

Păstrează banda conform indicațiilor de pe ambalaj!

Instalarea incorectă

Aplicarea pe suprafețe curate, în medii recomandate și aplicarea presiunii necesare pentru perioada corectă de timp, asigură condițiile perfecte pentru lipirea cu banda dublu adezivă.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!