Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Udatul grădinii în timpul iernii. De ce, cum și când

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Udatul grădinii în timpul iernii nu este o activitate specifică zonei noastre climatice. Această grijă era lăsată până de curând în seama naturii,  dar iernile atât de uscate și neobișnuit de calde, ca aceasta pe care o parcurgem acum, la final de 2019, ne fac să reconsiderăm subiectul.

Iarna este un anotimp în care aproape orice picătură de apă din atmosferă condensează și se depune pe orice suprafață solidă. Într-o iarnă obișnuită, asta ar însemnă ninsori dese, depuse pe sol, care protejează de ger și umezesc pământul în același timp. Plantele, arborii și arbuștii din grădina ta ar fi protejați și udați în mod natural într-o astfel de iarnă, poate doar ar avea nevoie de protecție suplimentară împotriva gerului dacă ar fi soiuri sensibile.

Însă într-o iarnă secetoasă aceste lucruri nu se mai întâmplă: prea puțină umiditate mai ajunge pe sol sub formă de zăpadă sau gheață/brumă, iar aceasta în mare parte ar fi uscată de vânturile și soarele din timpul zilei.

Așadar într-o astfel de iarnă uscată, florile, arbuștii ornamentali, dar și copăceii plantați în toamnă suferă din cauza secetei. Mai mult, rădăcinile arborilor se adâncesc în sol și tind să ajungă în zonele cu umiditate crescută, iar dacă asta se întâmplă să fie în zone în care există instalații ale casei, drenaje și canalizări, atunci tot acest proces poate produce și pagube.

Ce tipuri de plante au nevoie de udări în timpul iernii

 • Arborii, arbuștii și plantele puse în pământ în timpul toamnei, care se bazau în mod normal pe ploile și ninsorile din lunile următoare pentru a se prinde, într-o iarna secetoasă au nevoie de udări repetate
 • Toate plantele aflate în zone bătute constant de vânt, cu soluri uscate din aceasta cauză.
 • Toate plantele din grădină, în ultimă instanță, dacă condițiile locale creeză permanent un sol uscat sau condițiile climaterice sunt nefavoribile perioade lungi de timp (vânt + lispa de precipitații)

Udatul grădinii în timpul iernii: CUM și CÂND

Verifică solul mai întâi. Dacă pare uscat, atât vizual cât și tactil, sau umezeala nu merge mai adânc de câțiva centimetri, trebuie să iei măsuri:

 • Alege o zi mai călduroasă în care să faci udările, să fie peste 0 grade afară, de preferat în jur de 5.
 • Udă cu puțin timp înainte de amiază, când temperatura a urcat suficient, și apa are timp să se infiltreze bine înainte de venirea nopții
 • Dacă perioada secetoasă se extinde, udă cu cantități moderate de apă în fiecare săptămână, sau măcar la 2 săptămâni.

Dacă ai un puț în gradină, cu atât mai bine, pune în funcțiune pompa submersibilă și folosește-te de apa gratuită din sursă naturală, dar nu uita să golești furtunele după fiecare utilizare.  

Ajută solul să păstreze umiditatea mai mult timp

 • Folosește mulch vegetal: acesta menține atât umiditatea, cât și căldură mai mult timp în sol
 • Prășește plantele: mărunțește bine încă din timpul toamnei solul din jurul plantelor, apoi adună-l în jurul lor. Solul tasat și crăpăt în urma perioadelor lungi de neîngrijire și secetă favorizează pătrunderea frigului la rădăcină și moartea plantei.

DE CE: Efectele benefice ale udării plantelor pe timpul iernii

 • O plantă udată corect, rezistă mult mai bine nopților foarte reci.
 • Apa crește abilitatea solului de a înmagazina căldura soarelui, deoarece umezeala din sol ajută la absorbția căldurii solare
 • La începutul primăverii plantele își formează noi rădăcini și este important ca solul să fie suficient de umed pentru a permite acest lucru.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.