Travelers Home – un apartament amenajat pentru o familie dinamică

Travelers Home – un apartament amenajat pentru o familie dinamică

De la MISO Architects:

“Acest apartament amenajat pentru o familie dinamică se află într-un bloc nou construit pe strada Occidentului, proiectat de biroul de arhitectură ADNBA, care, de altfel, a luat premiul Anualei de Arhitectură București pentru acest proiect. Spațiul era spectaculos deja în sine, cu orientare dublă și suprafeţe vitrate generoase. Apartamentul era gata finisat, cu băile complet echipate, aici intervenţiile fiind punctuale.

Modificările principale la nivel funcţional şi structural

  1. Regândirea și relocarea funcțională a fost primul pas important. Pentru a delimita mai bine zona de zi de cea de noapte, am propus mutarea dormitorului matrimonial într-o cameră mai liniștită și umbrită, cu o priveliște frumoasă spre coroana copacilor din curtea din spate. În camera cu vedere spre strada principală, unde lumina naturală și energia orașului inundă spațiul, am creat un spațiu versatil care funcționează ca home-office și cameră de oaspeți. Această relocare a venit, pe de o parte, cu compromisul de a renunța la baia ensuite care deservea în mod normal dormitorul matrimonial, și pe de altă parte, cu provocarea de a nu rezerva această baie, în mod exclusiv, doar pentru camera de oaspeți. Astfel am propus un panou glisant pentru delimitarea camerei, oferind posibilitatea creării unei spații tampon, un mic hol între living, camera de oaspeți și baie.
  2. Am dărâmat 2 fâşii de pereţi din gipscarton pentru a face posibilă extinderea bucătăriei către living și pentru a crea un dressing mai amplu destinat dormitorului matrimonial relocat.
  3. Am suplimentat instalaţia electrică: am mutat poziția corpurilor de iluminat, am suplimentat numărul corpurilor de iluminat (am introdus spoturi în zona ferestrelor, corpuri de iluminat suspendate lângă patul matrimonial) și am făcut un upgrade la aparataj, cerința clienților fiind folosirea prizelor internaționale și întrerupătoarelor dimabile.
  4. Am completat finisarea băilor cu câte un perete de faianță din motive atât funcţionale cât şi estetice. Într-una dintre băi am schimbat mobilierul, iar în celălalt am regândit zona de duș pentru a permite spălarea unui câine de talie mare.
  5. Am înlocuit finisajul de ceramică din bucătărie.
apartament amenajat de MISO Architects - living

Ce şi-a dorit beneficiarul de la aceasta amenajare?

Am avut plăcerea de a lucra cu beneficiari care au fost foarte deschiși la propunerile noastre. Au dorit o amenajare cu accente de culoare, în rest au avut câteva cerințe punctuale, mai degrabă funcționale, cum ar fi prizele internaționale, întrerupătoare dimabile, rezolvarea problemei spălatului câinelui de talie mare și folosirea birourilor cu înălțime reglabilă (atât în home-office cât și în camera de copil). Ca de obicei, maximizarea spațiilor de depozitare a fost un parametru important. De asemenea, am reușit să găsim loc pentru un grill și două biciclete!

În ce stil este decorul? De la ce element a pornit amenajarea?

Stilul este modern / contemporan, cu elemente împrumutate din cel nordic scandinav. Am încercat să respectăm arhitectura clădirii și să propunem o amenajare care să completeze în mod natural spațiul existent. Ne-au inspirat suprafețele vitrate mari, comunicarea cu orașul și mai ales cu cerul – de aceea nu am folosit deloc perdele, doar draperii, ca să nu intervenim cu niciun obstacol în calea privirii către cer.

apartament amenajat de MISO Architects - birou

Living şi bucătărie

Provocarea principală a spaţiului a fost formă alungită a acestuia şi faptul că este deservit de foarte multe uşi de acces, inclusiv cele două intrări în apartament, una din casa scării şi una cu lift. Astfel am avut ca scop principal îmbrăcarea şi cosmetizarea peretelui lung al încăperii, integrand în mobila pe comanda multiple spaţii de depozitare, un aparat de aer condiţionat, split de căldură, zone pentru cuier, încălţăminte şi ustensile de curăţenie. Această latură a fost atent gândită pentru a reuşi să împlinească toate aceste cerinţe estetice şi funcţionale, rezultând un ansamblu unitar care în zona de living se încheie cu o placare de lamele de lemn şi un perete luminos de tip barisol. Acesta din urmă este un element deosebit foarte spectaculos, imprimat în acest caz cu harta oraşului Buenos Aires.

Am distribuit funcţiunile de living, bucătărie și dining pe toată suprafaţa încăperii, creând zone de socializare şi relaxare în cadrul fiecăreia. O piesă deosebită prin silueta şi culoare este canapeaua de la Innovation Living, având picioare de lemn şi posibilitatea de extindere. Peretele din spatele acesteia este decorat cu un panou înrămat acoperit cu licheni şi oglindă, peste  care a fost amplasat un corp de iluminat cu o formă organică unică. Covorul colorat cu elemente grafice de la Dare to Rug, împreună cu superba suspensie de la LZF Lamps (realizată manual din foiţă de furnir) dau accentele de culoare roşie, umplând scena cu viaţă şi personalitate. Pentru un plus de eleganţă am ales să completăm mobilarea cu piese metalice în nuanţa de cupru: măsuţa de cafea şi oglinda.

În zona geamului am ales să mascăm caloriferul cu un riflaj în ton cu cel din spatele televizorului, integrand în acest context spaţii de depozitare şi posibilitatea folosirii poliţei superioare pentru expunerea de obiecte decorative.

Am extins bucătăria, depăşind perimetrul ei iniţial printr-un riflaj şi o construcţie de tip bar în formă de L, folosind acest truc pentru a maximiza spaţiul de depozitare foarte limitat. Mobilierul este alb îmbinat cu lemn şi o textură care imita vizual un material textil,  cu elemente de accent grafice negre – pe care le regăsim şi în alte încăperi ale amenajării.

Camera de oaspeţi / Birou

Deşi în proiectul iniţial această încăpere a fost gândită ca dormitor matrimonial, având baia sa, am considerat că este mai avantajos să îl relocam într-o cameră mai liniştită, cu vedere spre curte şi mai aproape de camera copilului. Astfel am transformat-o în birou/dormitor de oaspeţi, iar cu intenţia de a nu monopoliza baia cu cadă, am propus un panou glisant imprimat, oferind intimidate şi personalitate.  În acelaşi timp, încăperea fiind destul de greu de mobilat din cauza formei şi a uşilor poziţionate pe diagonală sa, ne-am folosit de noua compartimentare realizată, amplasând un dulap de haine perpendicular pe golul noii uşi, oferind astfel încăperii mai multe spaţii de depozitare decât părea posibil la o primă impresie.

La fel ca în living, zona din faţa geamului a fost astfel mobilată cât să înglobeze caloriferul, realizând de această dată o băncuţă confortabilă cu spaţii de depozitare, de pe care se poate admira agitaţia străzii. În final, între aceste piese de mobilier custom made, am integrat un birou cu înălţime ajustabilă, solicitarea beneficiarilor care lucrează uneori de acasă.

Personalitatea încăperii este dată de cromatica puternică a pereţilor, parţial vopsiţi într-o nuanţă de galben aprins combinat cu gri, cu materiale de la Benjamin Moore, creând astfel un fundal perfect pentru mobilierul şi canapeaua (de la Moor precum cea din living) în tonuri şterse şi terne.

Dormitor matrimonial

Această cameră are o formă atipică, cu colţuri ascuţite şi dimensiuni reduse, dar compensează prin faptul că are acces în terasă şi o privelişte plăcută. Cea mai mare provocare a fost integrarea a cât mai multe spaţii de depozitare pentru haine, dar mai ales poziţionarea patului, care din cauza formei neregulate a încăperii părea că nu îşi poate găsi locul. În final am apelat la un truc, am realizat pe comanda un pat cu cadrul exact pe dimensiunile saltelei şi am suspendat pernele de sprijin pe o bară de lemn la nivelul peretelui. Tapetul cu model de acuarela în degrade (de la XTDeco) îmbracă peretele de accent al încăperii şi se completează perfect cu suspensiile şi noptierele galbene.

Am integrat şi în această zonă elementele grafice negre şi placările cu oglindă, inserate la nivelul uşilor dulapului, aceasta reprezentând cel mai lung perete al încăperii.

Şi aici, la fel ca în restul camerelor, am amplasat corpuri de iluminat de tip spot incastrat şi aplicat în zonele funcţionale principale (în fata dulapurilor) şi în dreptul draperiilor, pentru un efect scenografic deosebit şi o iluzie de dilatare a spaţiilor.

Camera copilului

Camera celei mici fiind de dimensiuni foarte reduse, ne-am limitat să integrăm toate spaţiile de depozitare pentru haine şi jucării într-o compoziţie la nivelul unui singur perete. Tot în cadrul acesteia am realizat pe comanda împreună cu colaboratorii noştri de la Stwoodio un birou interesant și haios, ajustabil pe înălţime, care să poată fi folosit pentru toţi membrii familiei indiferent de vârstă şi necesităţi. Acesta este aşezat pe un perete de accent îmbrăcat în pluta şi este format din câteva piese şi blaturi de lemn, susţinute de curele din piele, iar înălțimea politelor se reglează cu ajutorul unor pin-uri.

Pe peretele opus, patul de tip Montessori este amplasat pe fundalul unei picturi murale sub forma unor munţi veseli, realizate de Rou Atelier cu vopsea pe care se poate scrie cu creta de la Benjamin Moore. Scaunul de birou, leagănul şi covorul rotund colorat, completează cromatic scena, compunând împreună un cadru plăcut şi feeric.

Băi

Apartamentul beneficiază de două băi, una cu cadă şi una cu duş, intervenţiile noastre fiind punctuale în fiecare dintre ele: am placat câte un perete cu o faianţă care imită parchetul pentru un plus de contrast şi personalitate, am înlocuit şi am suplimentat corpurile de mobilier pentru mai multe spaţii de depozitare şi am modificat duşul existent cu unul mai mare şi mai funcţional.”

Sfatul architectului

“Recomandarea noastră pentru apartamentele de tipul acestuia, cu spaţii mici, vitraje ample şi multe uşi, este ca mobilarea să fie foarte bine gândită din punct de vedere funcţional şi că mobila să fie realizată pe comandă ţinând cont de fiecare detaliu al contextului dat. În astfel de amenajări noi preferăm culorile deschise, cu câteva accente de culoare şi multe corpuri de iluminat şi oglinzi amplasate strategic.

Date despre proiect şi credite

  • Proiect realizat de echipa Miso Architects
  • Locaţie: Complex Occidentului 40, Bucureşti
  • Suprafaţa: 88 mp (open-space, 3 camere, 2 băi) + 15 mp terasa
  • Număr de locuitori: 3  (2 adulți, 1 bebeluș) + 1 câine
  • Durata amenajării: mai – octombrie 2018
  • Buget: 60.000 eur
  • Fotografii profesionale realizate de Alexandru Drăgoi
  • Mobilier pe comanda realizat de Movi Design și Stwoodio
  • Panou glisant: Dekoflex
  • Mobilier prefabricat: Ioooi, Intro, Vivre, Decor Pentru Copii
  • Canapele: Moor
  • Corpuri de iluminat importate de Luminna, Ioooi, ARN Store, Design and After
  • Update la o baie cu obiecte sanitare de la Delta Studio
  • Plăci ceramice bucătărie şi baie de la DHD
  • Vopsele: Benjamin Moor
  • Pictură pe perete: Rou Atelier (Raluca Georgescu)
  • Fototapet: XT Deco
  • Plută: DMG Art
  • Draperii şi perdele realizate de Emerald 2000
  • Covoare: Dare to Rug, Decora Design, Ikea
  • Decorațiuni: The Home, Design and After, Zara Home
  • Perete luminos tip barisol: Stretch Systems

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.