Transformarea unui vechi hambar într-o cabană montană modernă
0 comentarii

Hambarul a fost construit la jumătatea secolului XIX, la intrarea în satul elveţian Pres-de-Fort şi drumul de la stadiul de clădire abandonată la cabană montană modernă a durat 2 ani şi o serie de lucrări în 2 locaţii diferite.

Mai întâi, vechiul hambar a fost demontat, transportat în Saleinaz şi reasamblat aici, pentru a se vedea ce anume se putea refolosi şi ce nu.

Apoi a urmat transformarea, şi ea în 2 etape: mai întâi schimbarea destinaţiei clădirii şi apoi aducerea ei la standarde moderne de locuit.

Exteriorul clădirii este acelaşi ca acum aproape 2 secole: buşteni ciopliţi din lemn. Interiorul este însă construit de la zero, ca o a doua piele. Această nouă structură internă, pe lângă faptul că asigură etanşeitate şi confort termic, organizează spaţiul pe orizontală şi pe verticală, creand treceri, trepte şi volume distincte pentru fiecare spaţiu.

Iată aici o altă clădire veche, modernizată în acelaşi fel.

transformare-hambar-cabana-montana-moderna-4
cabană montană modernă dintr-un vechi hambar elvetian. Cadrul natural este mirific.
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-3
Laterala: sunt vizibile si ferestrele demisolului

Deschideri generoase, conservând clădirea

Toate ieşirile sunt proiectate pentru a ajunge pe unul dintre balcoane, dar şi pentru a nu afecta vechea structură de lemn, căreia i s-au adus modificări minime.

Totuşi, ferestrele şi uşile din sticlă oferă din plin lumina naturală şi priveliştile minunate ale munţilor şi pădurii.

transformare-hambar-cabana-montana-moderna-2
Lemnul este conservat perfect, iar deschiderile au fost practicate astfel incat sa i se aduca modificari minime.

3 nivele totalizând 78 mp

Deşi 78 mp nu este o suprafaţă mare, felul în care este organizată cabana o face perfect locuibilă, cu activităţile clar delimitate şi etajate, fără să se piardă din continuitate.

La demisol se află cele 2 dormitoare, fiecare cu baia sa, şi camera tehnică.

Parterul găzduieşte zona de zi, cu spaţiile delimitate prin aşezarea în trepte. Aici se află o mică bucătărie deschisă, cu insulă, şi locul de luat masa, iar câteva trepte mai sus se află zona de relaxare, cu colţarul său şi şemineul.

Urcând în continuare pe scări, ajungem în cea de a doua zonă intimă a casei, care include un alt treilea dormitor şi un mic birou.

transformare-hambar-cabana-montana-moderna-5
Cabană montană modernă: livingul, aflat la parter
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-6
Vedere din zona de relaxare
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-7
Zona de relaxare, cu canapeaua-coltar si semineul
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-8
Din zona de relaxare urcam spre etaj, unde se afla biroul si al treilea dormitor.

 Fundaţia – demisol

Fundaţia a fost reconstruită integral şi i s-a dat destinaţie locativă, prin înălţarea peste nivelul solului şi amplasarea de ferestre aproape pe toată lungimea pereţilor. Deşi puţin mai umbrite, cele 2 dormitoare de la demisol se bucură de lumină naturală tot timpul zilei.

transformare-hambar-cabana-montana-moderna-9
Dormitor de la demisol
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-10
Baie de la demisol

Pereţii interiori – panouri de stejar şi tencuieli minerale

La parter şi etaj, pereţii interiori sunt placaţi integral cu panouri de stejar, în timp ce de la nivelul solului în jos sunt tencuiţi şi văruiţi, pentru a respecta istoricul şi specificul locului, dar şi pentru a fi în concordanţă directă cu mediul exterior.

Planurile cabanei

transformare-hambar-cabana-montana-moderna-12(1)
Demisol
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-11
Parter
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-13
Etaj
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-15
Sectiune transversala
transformare-hambar-cabana-montana-moderna-14
Sectiune longitudinala

Un proiect al Savioz Fabrizzi Architectes .

Vedeţi şi această căsuţă de vacanţă, proiectată de acelaşi birou de arhitectură.

Inspiră-te din selecția noastră de produse pentru casă si grădină

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies