Trandafiri urcători: culoare, îndrăzneala şi parfum. Cum îi îngrijeşti

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Rebel şi strălucitor, arogant şi ademenitor, un trandafir căţărător este apanajul celor care nu se dau în vânt după grădinile formale, sau pur şi simplu vor să îndepărteze din fundal structurile construite dure şi inexpresive, cu ajutorul notelor exuberante ale florilor.

Trandafirul urcător nu este o specie de sine stătătoare, ci este orice trandafir ale cărui nuiele cresc suficient de lungi pentru a putea fi ancorate de suporturi speciale, garduri, porţi sau elemente ale casei.

Se numesc trandafiri urcători deoarece, cu puţin ajutor din partea noastră, acoperă destul de rapid orice suprafaţă dată, deşi nu au capacitatea naturală a altor plante de a se agaţă în mod natural de suporturi, cum sunt Clematis, viţa sălbatică sau mult mai prozaica fasole.

De aceea trandafirii urcători trebuie să fie bine fixați de elementul pe care vrei să îl decorezi. Poți folosi diverse mijloace, precum sârmele izolante sau clemele. Mobilierul de grădină este un ajutor în acest sens, deoarece trandafirii se pot sprijini pe bănci, foișoare sau grilaje. Dacă ai și câteva suporturi cu texturi și forme diferite, poți obține aranjamente cu adevărat spectaculoase.

Dar asta nu îi face mai puţin atrăgători. Mai mult, dacă trandafirii urcători sunt  un soi cu înflorire continuă pe timpul verii, vor crea un punct de atracţie în grădină şi chiar o vor domina cu prezenţa lor.

Plantarea trandafirilor urcători

Trandafirii urcători se plantează ca şi cei în formă de tufă, astfel:

 • cei cu rădăcinile nude se plantează primăvară şi toamna şi îi găsiţi în magazine în aceleaşi perioade, cu rădăcinile împachetate în pungi mici, cu puţin humus, pentru a nu se usca
 • cei la ghiveci se pot cumpăra şi planta tot timpul anului, cu excepţia situaţiilor extreme de seceta sau îngheţ. Un exemplu de plantare a trandafirilor la ghiveci AICI.

Un lucru au în comun toţi trandafirii: iubesc soarele, aşa că nu-i plantaţi în locuri umbrite sau umede. Dacă sunt spre est, e şi mai bine.
Curăţarea trandafirilor urcători

Trebuie şi curăţaţi cu regularitate, de obicei primăvara. Netăiaţi, au tendinţa de a deveni puţin cam prea rebeli, de aceea e bine să tai toate crengutele uscate, dar și pe cele bolnave, pentru a permite regenerarea. Începe curățarea cu ramurile de la bază și continuă către vârf, oferind o formă estetică tufișului. Atunci când scurtezi ramurile înmugurite, ai grijă să nu lași lemn uscat deasupra, dar nici să nu tai prea mult, riscând ca mugurii să fie afectați.

Trebuie să ții cont și de destinația pe care le-o dai. Dacă acoperă un gard, taie sub nivelul acestuia, pentru ca noii lăstari să-l acopere în întregime. Dacă sunt aranjați pe o boltă, ia în considerare etajarea, în așa fel încât trandafirii să formeze flori de la bază până la vârf. Îndreptarea lăstarilor se face când aceștia sunt suficient hidratați, pentru a evita ruperea. De asemenea, dacă elimini florile ofilite ajuți planta să înflorească din nou într-un timp scurt.

Mai multe detalii despre lucrări de primăvară în grădina de flori AICI.

Trei vedete pentru grădina ta

Vrei o boltă minunată de trandafiri parfumaţi? Blanche Colombe este o alegere perfectă pentru aranjamente elegante, albul proaspăt al acestui trandafir oferind o notă de puritate grădinii tale. Blanche Colomb este un trandafir viguros, care înfloreşte abundent şi repetat din luna mai până la îngheţ.

trandafiri_urcatori_blanche-colombe_1 trandafiri_urcatori_blanche-colombe-2

 

Vrei să maschezi un gard sau o faţadă neatrăgătoare? Alege Soleil Vertical, un trandafir strălucitor, cu florile mari de un colorit incredibil. Trandafirul Soleil Vertical va decora grădina din Iunie până în Octombrie, aducând toată lumina verii pe faţada, zidul sau gardul pe care este aşezat.

trandafiri_urcatori_soleil-vertical1 trandafiri_urcatori_soleil-vertical2

 

Yves Piaget: Extrem de viguros, abundă în flori foarte mari, cu aspect şifonat ca de bujor şi cu 80 de petale dantelate. Are un parfum puternic şi un frunziş frumos, semi-mat, foarte rezistent.

trandafiri_urcatori_yves-piaget1

trandafiri_urcatori_yves_piaget2trandafiri_urcatori_yves-piaget3

Newsletter Sporul casei

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  imi plac mult trandafiri dar nu stiu care sint cei mai potriviti ptr zona in care locuiesc Rucar jud arges Terenul este mai mult pietros si in panta Asi vrea sa ii plantez pe linga gard Nu ma pricep deloc la gradinarit Pozitia este foarte insorita cu mult soare va multumesc

   Buna ziua

   Trandafirul are nevoie de teren insorit (macar 6-8 ore pe zi), fara curenti puternici si in care nu stagneaza apa. Are nevoie de udari constante, insa, altfel va fi usor atacat de boli. Daca este sau nu langa gard, nu are importanta, atat timp cat gardul nu ii tine umbra. Solul este bine sa fie usor acid – il puteti imbogati cu oamant pentru trandafiri din comert.
   Vedeti si aceste articole despre trandafiri:
   https://sporulcasei.ro/acum-se-planteaza-trandafirii-la-ghiveci-vedeti-cum-pas-cu-pas/
   https://sporulcasei.ro/trandafirii-ingrijiri-de-primavara-pentru-flori-bogate-toata-vara/
   https://sporulcasei.ro/ingrijirea-trandafirilor-pe-timpul-verii/
   https://sporulcasei.ro/lucrarile-de-toamna-la-trandafiri-si-pregatirea-lor-pentru-iarna/
   https://sporulcasei.ro/inmultirea-trandafirilor-prin-butasi/
   https://sporulcasei.ro/trandafirii-urcatori-culoare-indrazneala-si-parfum-cum-ii-ingrijesti/