Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Totul despre mucegai: cauze si solutii de eliminare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Daca ai descopert cea mai mica pata de mucegai in casa, in primul rand trebuie sa stii ce este. Apoi ce il face sa apara si ce il mentine (in viata!). Toate acestea pentru a determina cea mai bune metoda de a-l elimina.

Despre mucegai – ce este

Mucegaiul este format din fungi microscopici – un grup de organisme care include ciupercile si drojdia. Fungii sunt perfect adaptati pentru a creste si a se inmulti rapid, iar in cursul acestui proces produc spori si miceliu. Sporii apar in urma reproducerii miceliului, pot calatori pe calea aerului distante foarte lungi si stau la baza dezvoltarii urmatoarelor generatii de mucegai/ciuperci.

Mucegaiul:

 • Ne poate fi daunator sau folositor, functie de locul in care se dezvolta
 • Are nevoie de umezeala pentru a se dezvolta
 • Daca se dezvolta in interiorul casei, poate deveni daunator ocupantilor si trebuie identificat si indepartat

Ce face mucegaiul sa apara? Despre umiditate, condens si igrasie

Dintre toate lucrurile favorizante pentru aparitia si dezvoltarea mucegaiului – oxigen, fungi, temperatura potrivita, umiditate – singura asupra careia putem interveni fara a afecta negativ conditiile noastre de trai este umiditatea.

Umiditatea

Umiditatea care persista intre 3 si 7 zile este suficienta pentru germinarea sporilor de mucegai.

Cele mai frecvent intalnite surse de umiditate din casa pot fi:

 • apa ce patrunde din exterior prin pardoseli, pereti, ferestre defecte sau acoperis.
 • instalatiile defecte din interior
 • folosirea dusului/cazii de baie perioade prelungite
 • rufele care se usuca in spatii inchise
 • gatitul fara solutii adecavte de eliminare a aburului
Condensul

Un alt fenomen favorizant este condensul, care insa nu este permanent, ci se produce ca rezultat al activitatilor noastre zilnice, in momentul in care vaporii calzi intalnesc suprafata rece a peretelui sau sticlei.

Aparitia repetata a condesului si mentinerea lui perioade indelungate in anumite incaperi (baie) sau zone (ferestre), poate duce la instalarea mucegaiului.

Puntile termice – zonele unde se intalnesc ferestrele termopan cu peretii neizolati – favorizeaza si ele aparitia condensului si, pe termen lung, a mucegaiului.

Igrasia

Cand sunt probleme cu hidroizolatie cladirii (tavan, subsol, pereti) apare igrasia, care se manifesta prin retinerea apei in porii materialelor din care este construita cladirea. Un perete igrasiat se recunoaste prin petele de umezeala, vizibil mai ales pe peretii colorati, prin coscovirea (decojirea) straturilor de tencuiala sau prin instalarea mucegaiului.

Mai  multe detalii despre igrasie, condens si problemele pe care le creeaza, precum si solutii de eliminare a acestora, gasiti in volumul acesta:

De ce devine mucegaiul o problema?

 • Pentru ca materialele pe care se dezvolta vor fi deteriorate in timp: se pateaza, se decoloreaza si in cele din urma le este atacata chiar structura.
 • Prezenta continua a mucegaiului indica o alta problema: ca in zona respectiva persista o umezeala care n-ar trebuie sa fie acolo si care poate afecta structura cladirii si a peretilor.
 • Poate afecta starea de sanatate a locatarilor: mucegaiul care se dezvolta si se inmulteste elibereaza in atmosfera spori si alte tipuri de substante nocive.

Semne ca mucegaiul este prezent

 • Decolorarea este un semn al prezentei mucegaiului. Nu insa si decolorarea care se produce datorita patrunderii soarelui prin fereastra.
 • Mucegaiul poate fi de mai multe culori: negru, alb, rosu, portocaliu, galben, albastru sau violet. Puneti o picatura de inalbitor pe zona colorata: daca pata isi schimba culoarea sau dispare cu totul este vorba despre mucegai si trebuie cautate pete similare si curatate temeinic.
 • Mirosul: cateodata mucegaiul se afla in locuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mirosul specific umezelii sau un miros de pamant indica prezenta mucegaiului ce trebuie cautat si indepartat.

Cum tinem mucegaiul departe de casa?

 • Mai intai, il curatam imediat ce il descoperim.
 • Apoi, urmarim daca mai apare, in acelasi loc sau in zone apropiate. Asta poate insemna ca incaperea in care apare este incarcata de umiditate persistenta, care trebuie eliminata.
 • In plus, putem luam masuri pentru prevenirea reaparitiei mucegaiului

Sa le luam pe rand.

1. Curata mucegaiul oriunde il intalnesti, in casa si in afara ei

Mucegaiul exista peste tot, sub forma de fungi, dar se instaleaza si se raspandeste doar atunci cand ii permite si mentinem, voit sau nu, conditiile propice pentru dezvoltarea lui (umiditate si caldura).

Curata mucegaiul imediat ce il descoperi si apoi urmareste daca mai apare in acelasi loc. Daca da, inseamna de obicei ca acolo conditiile de mediu favorizeaza in continuare acest lucru.

Cum curatam petele de mucegai

Suprafetele care se preteaza la spalare, precum gresia si faianta le curatati cu solutie de detergent normal, apoi clateset si usuca. Suprafetele varuite sau gips cartonul curatata-le cu o carpa uscata inmuiata in putin bicarbonat sau apa cu detergent. Evita sa uzi suprafata prea tare.

O solutie foarte populara, mai ales pentru zonele cu gresie si faianta, este inalbitorul de rufe, dar utilizeaza-l cu grija: protejeaza-te, astfel incat solutia sa nu atace mainile, vaporii sa nu va atace caile respiratorii, iar persoanele sensibile si copiii sa nu intre in camera dezinfectata macar pentru cateva ore. Asta inseamna: manusi groase de manaj si masca pentru gura+nas, eventual si ochelari de protectie.

O alte solutie la indemana este otetul: din 2 parti apa si 3 parti otet formeaza solutie cu care stropesti / uzi zona afectata, lasa sa actioneze, apoi spala cu apa. Avantajul este ca nu folosesti in casa substante chimice potential periculoase, iar mirosul de otet dispare destul de repede dupa ce s-a uscat suprafata.

Ca si solutii din comert, poti opta pentru una dintre aceste variante:

Spray-uri antimucegai pe baza de clor si/sau  detergenti

Solutiile pentru combatarea mucegaiului pe baza de oxigen activ sunt ideale pentru persoanele cu sensibilitati si pentru copii, iar ca si incaperi, se preteaza pentru dormitoare, bucatarii si camere de zi.

Curata, aspira si usuca in mod regulat in interiorul casei.

Daca mucegaiul este foarte extins sau este foarte persistent

Daca mucegaiul nu dispare dupa primele incercari de a-l indeparta – inseamna ca a atacat si straturile profunde ale peretilor/tamplariei, este nevoie de interventia unor profesionisti in constructii/amenajari.

Daca este adevarat, s-ar putea sa fie necesar sa decopertati tot peretele si chiar sa schimbati elemente afectate de umezeala din structura acestuia, sa termoizolati sau sa refaceti termoizolatia, sau sa revedeti tamplaria termopan.

Cum curatam mucegaiul de pe lemn, ciment, gips-carton

Cum cureti mucegaiul de pe lemn

Aspirati suprafetele de lemn si apoi curatati cu solutie de detergent si apa. Stergeti cu carpa uscata. Daca mucegaiul nu dispare prin spalare, incercati sa-l indepartati cu smirghelul sau cu masina de slefuit cu banda continua.

Daca procedand astfel constatati ca revine in timp si s-a infiltrat adanc in lemn, luati in considerare inlocuirea piesei de lemn afectate.

Cum cureti mucegaiul de pe ciment

Aspirati suprafata si curatati-o apoi cu detergent si apa. Daca problema persista repetati curatarea, dar de aceasta data cu un produs de curatat mucegaiul.

Daca problema revine, inseamna ca peretele sau incaperea respectiva sunt afectate in mod constant de infiltratii, igrasie sau alta forma de umiditate si trebuie indepartata mai intai aceasta.

Cum cureti mucegaiul de pe Gips-carton

Pe suprafetele de gips carton apare mucegaiul atunci cand sunt udate in mod repetat sau cand nu se usuca suficient de repede. Nu este recomandat sa curatati aceste suprafete cu apa cu detergent, pentru ca aceasta procedura adauga umezeala zonei si provoaca mai mult rau. Daca mucegaiul este localizat doar la suprafata foii de gips carton, se indeparteaza usor cu ajutorul aspiratorului si al carpei umede/uscate inmuiate in bicarbonat de sodiu.

Daca mucegaiul a patruns mai adanc in placa de gips carton , va trebui sa inlocuiti bucata de placa afectata. Taiati gips cartonul cu un cutter astfel incat suprafata indepartata sa cuprinda toata pata de mucegai si sa ajungeti pana unde dati de structura metalica de care este prins gips-cartonul. Bucata noua de gips-carton se va prinde astfel de structura metalica descoperita. Verificati si dedesubtul placii, pentru a determica sursa de umezeala si a o repara.

Avem aici o colectie semnificativa de raspunsuri si solutii de la specialisti pentru problemele cauzate de mucegai si igreasie.

2. Prevenirea aparitiei mucegaiului: elimina umiditatea pas cu pas, camera cu camera

Mucegaiul exista peste tot, sub forma de fungi microscopici si de obicei depinde doar de noi sa prevenim stabilirea si inmultirea lui in casa noastra.

Una dintre cele mai bune masuri de prevenire este folosirea de vopsele lavabile si amorse cu aditivi antimucegai.

Ca si masuri preventive in viata de zi cu zi, puteti tine cont si de urmatoarele recomandari pentru a scapa definitiv de mucegai:

Pardoseala si subsolul

 • Reduceti la minimum lucrurile depozitate
 • Aruncati lucrurile stricate
 • Eliberati canalele de patrundere a aerului curat in casa
 • Folositi-va de lunile calde pentru a usca foarte bine toate incaperile in mod natural.
 • Aveti grija ca fosa septica din baie sa fie tot timpul plina cu apa proaspata
 • Nu depozitati apa in recipiente fara capac
 • Curatati sau schimbati cu regularitatea filtrele hotei de la bucatarie
 • Daca observati pete de umezeala pe pereti, ferestre sau oglinzi, indeparati-le imediat cu carpe uscate

Zonele de spalare si uscare a rufelor

 • Zonele de spalare si uscare a rufelor trebuie sa fie bine aerisite penru a permite vaporilor de apa sa iasa din casa
 • Nu uscati rufele in interiorul casei, in zone fara aerisire
 • Uscati masina de spalat dupa utilizare

Baile

 • Nu uscati rufe in baie
 • Verificati daca ventilatorul de la baie scoate aerul din incapere cu ajutorul unei foi de hartie lipite de grilajul acestuia
 • Ventilatorul trebuie sa fie pornit ori de cate ori folositi cada sau dusul si cateva minute dupa ce ati terminat aceste activitati
 • Faceti bai si dusuri scurte
 • Uscati peretii dusului sau pe cei din jurul cazii dupa ce ati terminat baia
 • Nu puneti covoare pe jos in baie, sau daca folositi, uscati-le ori de cate ori este nevoie
 • Verificati si reparati robinetele/dusul
 • Verificati si curatati regulat scurgerile de la dus/cada. Daca apa din chiuveta se scurge greu, este momentul sa o desfundati.

Citeste despre Pregatirea peretelui si pregatirile care te pot scapa de mucegai in baie.

Tot pentru baie, exista tencuiala  naturala, hidrofuga, antimucegai.

Bucataria

 • Folositi hota de deasupra aragazului oricand gatiti
 • Cand fierbeti mancarea, evitati fierberea fara capac
 • Mentineti scurgerilede le chiuveta in buna stare – ca si in cazul baii.
 • Nu uitati sa curatati vasul de colectare a umezelii din spatele frigiderului, atunci cand il curatati in interior si sa aspirati spatele acestuia de praf
 • Verificati cu regularitate tevile aferente chiuvetei pentru prevenirea scurgerilor
 • Duceti gunoiul zilnic – mai ales daca este vorba despre resturi alimentare

Camerele de locuit

 • Scapati de lucrurile vechi
 • Mentinerea dulapurior si incaperilor curate si ordonate ajuta la circulatia aerului in toate ungherele si restrange ariile in care se poate forma mucegai

Stiai ca lampile cu raze UV-C te pot scapa de mucegaiuri, bacterii si alte microorganisme?

Exteriorul cladirii

 • Verificati starea peretilor exteriori, a subsolului si acoperisului imobilului
 • Verificati daca coloanele pluviale si stresinile cladirii canalizeaza apa corect, indepartand-o de cladire si nu sunt sparte.
 • Inspectati si refaceti hidroizolatia acoperisului si a subsolului ori de cate ori este nevoie
 • Anuntati administratorul cladirii imediat ce sesizati o problema grava sau apelati la specialisti, daca dvs sunteti proprietarul.

Aici gasesti raspunsuri de la specialisti pentru diverse probleme generate de umiditate in cladire.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

10 comentarii la „Totul despre mucegai: cauze si solutii de eliminare”

 1. Bună ziua. Doresc si eu o părere , un sfat.
  Am două dormitoare cu geamuri mici pe peretii din spatele casei, usile fiind opuse geamurilor si a început să-mi mucegaiescă sifonierul si noptierele ( ele fiind amplasate pe peretele cu geamurile ) . Distanță față de perete am ținut, aerisesc mereu( uși și geamuri deschise) ,dar nu înțeleg de ce a mucegăit.
  Care ar fii cauza? vă rog să-mi dați un răspuns

  Răspunde
  • Buna ziua

   Cel mai probabil acest lucru se intampla pentru ca acel perete este rece, insuficient izolat termic. Aerul din casa este mai cald decat peretele, si plin de vapori de apa proveniti din activitatile casnice si respiratia fiintelor vii. Cand aerul cald si incarcat de vapori intra in contact cu acel perete, condenseaza. Acea umiditatea care condenseaza acolo este mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Sporii de mucegai se gasesc si ei tot timpul in jurul nostru, dar nu incep sa prinda forma pana ce nu intalnesc conditii prielnice (umiditate si temperatura constanta, ca orice ciuperca). Faptul ca aveti si mobilier acolo probabil ca inrautateste lucrurile, prin aceea ca aerul circula mai greu in zona. Daca sunt si camere mai rar folosite, cu atat mai mult.

   Speram ca v-am fost de folos,
   Sporul casei

   Răspunde
 2. Solutie pentru curatarea si prevenirea mucegaiului si a ciupercilor. Agent de curatare pe baza de apa, fara solvent si fara clor, care curata si indeparteaza mucegaiul, microorganismele, bacteriile si impiedica aparitia acestora. Curata sporii de ciuperci. Aplicabil oriunde pot aparea spori de mucegai, in interior sau exterior. Ideal pentru pereti, tencuieli, pietre, gresie, fantani arteziene si in jurul piscinelor. Putere de acoperire per Litru : 8-10mp/L Nediluat
  https://inano.ro/desalin-am-solutie-anti-mucegai.html

  Răspunde
 3. In luna dec 2017 m am mutat intr in bloc nou. La 3 sapt a incepaut sa apara mugegai pe la colturi care se extinde veriginos pe tot peretele. Ce produse as putea folosi pt combatarea lui-precizez ca am dat cu savo, am aerisit si apare in acelasi loc chiar si extins. Multumesc

  Răspunde
  • Buna ziua

   Rugam sa ne dati mai multe detalii despre cladire si pozitia apartamentului. Exista termoizolatie? De care? La ce etaj este apartametul dvs? Cum este orientat? Mucegaiul care persista poate fi intretinut de umezeala din perete -fie nu este uscat complet, fie are infiltratii permanente – sau de condensul care se produce permanent din cauza unei punti termice, adica izolatie inexistenta, slaba, sau prost executata in raport cu orientarea cladirii si materialele din care este construit peretele.
   Pe de alta parte, acest tip de detalii le puteti solicita si dezvoltatorului sau constructorului si abia apoi sa cautati solutii pentru indepartarea mucegaiului sau a cauzelor care il fac sa apara.
   Mai puteti citi si aceste raspunsuri de la specialisti: Mucegai pe pereti la casa in constructie.

   Răspunde
 4. Bună seara. As dori sa știu cum pot scăpa de mucegai intr-o camera care are 2 pereți exteriori numai pe perioada iernii îmi apare pe ambii pereți am înțeles că trebuie izolație interioara Mulțumesc

  Răspunde
 5. Buna ziua
  Mi-a apărut igrasia in exteriorul peretelui spre terasa. Terasa nu este acoperită iar iarna, zăpada și umezeala deseori se apropie de perete. Nu știu de ce a apărut doar acum când casa este construită (si locuita) de circa 10 ani. Presupun ca glaful din granitogres pana acum asigura o protecție. M-a gândesc sa sigilez rosturile cu Silicon și eventual sa acopăr terasa. Nu știu cum sa stopez și sa “vindec” peretele. Actualmente este tencuiala decorativa.( fără termosistem). Au apărut pete albe la baza peretelui. Exista vreo soluție de stopare fără sa înlătur tencuiala existența?

  Răspunde
 6. eu am facut curatenie in casa acum 2 ani si izolatie sus cu flacara,carton smoala cum se mai spune…si tot imi apare mucegai,la baie in camera pe marginea de sus,stau la etajul 4,pe hol in colt,unde am avut probleme cu scurgerea acum 2 ani si s-a refacut ca nu mai apre umed,dar mugeagaiul apare intrunasi in camera de zi intr-un col…nu mai stiu cum sa rezolv…umiditatea in camera am 60-65…pare mare??? la primavara as vrea sa fac curatenie ….am spus ca sa scap de mucegai,voi pune calciu si voi varui cu vopsea de exterior in interior…poate nu mai am probleme….da-ti si mie niste sfaturi,va rog…nu mai stiu ce sa mai fac….

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!