Ţie cum îţi place cafeaua? Ritualurile care ne definesc interioarele

Italienilor le place espressoul, americanii preferă cafeaua la filtru, iar noi, românii, preferăm în majoritate cafeaua la ibric, preparată in bucătăria proprie.

Cafeaua la ibric înseamnă un ritual mai lung, cu gesturi precise, paşi de urmat, reţete infailibile de la bunica, ustensile simple, eventual uşor uzate şi depozitari fără pretenţii.

Cafeaua la filtru presupune ca aparatul să facă toată treaba în locul tău, controlând aroma, tăria, temperatura şi consumurile de energie dintr-o apăsare de buton. În acelaşi timp aparatul în sine este ceva mai voluminos, cu un design specific şi trebuie să-i dedicăm un spaţiu pe blatul de lucru.

Oricare ar fi băutura preferată acasă, aceasta aduce cu sine mai mult decât ustensilele şi aparatele specifice. Presupune adaptarea spaţiului astfel încât ritualul să fie complet:  spaţii pentru servire, spaţii pentru ceşti şi căni, circulaţii şi zone pentru şedere la taifas, măcar pentru 5 minute.

culori_pentru_bucatarii_mici4
O bucatarie pregatita oricand pentru o cafea sau pentru un ceai

Cafeaua ca ritual

După unii, cafeaua la filtru nu va egala niciodată ca aromă cafeaua la ibric – cu siguranţă nu va avea caimac! – în timp ce alţii consideră întreg ritualul cafelei de dimineaţă o pierdere de vreme şi recurg la cafeaua la 1 leu de la automat sau aşteaptă până ce ajung la serviciu şi îşi toarnă acolo prima ceaşcă.

Însă aparatele electrice, fie ele filtre de cafea sau espresoare, pot face o cafea perfectă dintr-o apăsare de buton, având funcţii precum controlul temperaturii apei şi distribuţia aromei.

Nu este doar o problemă de comoditate, ci şi de precizie: dacă vrei să înlocuieşti la un moment dat ritualul personal cu funcţiile unui aparat, ai grijă că aparatul să fie de calitate.

bucatarie-apartament_paris
Bucatarie minimalista, cu spatiile de depozitare sub scari. Si un mic spatiu deschis, care ofera acces nestingherit la cafetiera.

Bucătăria – centrul aromelor din fiecare casă

Modernă, clasică, în stil scandinav sau minimalist, în orice bucătărie, cafetiera, ceainicul sau amândouă se află la îndemână, pentru o băutură caldă sau pentru un salut cald adresat celor ce ne calcă pragul. Bucătăria ca centru al gospodăriei, împreună cu aromele şi băuturile calde gata în câteva minute înseamnă pentru mulţi dintre noi acasă.

La fel ca în vremurile de demult, în amenajările moderne, ceainicul de pe plită dă instantaneu senzaţia de casă primitoare, ospitalitate şi căldură.

renovare_casa_1913_bucataria21
Renovarea unei case din 1913 in stil minimalist japonez. Aici: bucataria, cu ceainicul gata de a fi incalzit.

Pentru italianul de rând espresorul simplu, cel de pus pe ochiul aragazului, inventat în 1930, este sinonim tot cu acasă, cafeaua bună şi atmosfera caldă din bucătărie.

espresor-italian
Espresorul, in forma sa originala

Pentru americani, cafeaua la filtru este finalul perfect pentru orice masă. Inventat în 1908 de către germanca Melitta Benttz, filtrul de cafea devenit soluţia perfectă pentru cafeaua de dimineaţă şi de după masă a multor gospodării din emisfera vestică şi nu numai.

casa_in_stil_scandinav7
Bucataria unei casute in stil scandinav.  Numai lucrurile esentiale, iar cafetiera este unul dintre ele.

Noi, românii, am rămas majoritatea fideli cafelei la ibric,pe care o servim cu drag dimineaţa în familie, dar şi după masă, cu musafirii, dar se pare că filtrele de cafea îşi găsesc tot mai des loc în bucătăriile noastre, tot aşa cum îşi găsesc loc în chicinetele firmelor.

apartament-3camere-bucatarie
Bucatarie moderna, intr-un apartament cu 3 camere in Bucuresti. Spatiu destul pe blat pentru orice filtru sau espressor.

Amenajarea bucătăriei, definită de obiceiurile noastre de zi cu zi: cafetiera, espresorul sau ceainicul sunt la indemana

Oricât de primitoare ar părea o casă, nu te simţi 100% bine dacă nu ai o cană fierbinte în mâna, mai ales iarna. Obiceiurile noastre definesc interioarele bucătăriilor şi cu toţii căutăm să construim un colţ cald şi primitor pentru cafeaua sau ceaiul de dimineaţă în familie.

capela_transformata_in_hotel10
Bucatarie open space, pentru uzul mai multor persoane in acelasi timp, cu toate dotarile la indemana. Cafetiera in colt.

Cum se face o cafea bună acasă?

Există sfaturi foarte precise pentru fiecare tip de cafea, dar două dintre sfaturile care se găsesc pe orice lista, indiferent că este vorba despre espresso, cafea la filtru sau la ibric sunt:

  • cafeaua să fie proaspăt măcinată
  • apa să nu ajungă în nici un moment la 100 grade Celsius (maxim 91-95 grade), pentru că acest lucru face cafeaua amară. La ibric, cafeaua bună presupune multă experienţă şi o metodologie cu dichis. La filtru şi la espressoarele electrice, acest lucru este garantat prin construcţia aparatului.
casa_cu_un_nivel_bucatarie1
O bucatarie care reflecta pasiunea locatarilor pentru gatit. Filtrul de cafea este in fundal, la indemana.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.