Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Termoizolatia din lana de oaie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cum iti izolezi casa si ce tip de izolatie folosesti, are drept rezultat consumul de energie pe care il va avea casa ta si, pe termen lung, amprenta de carbon pe care o lasi asupra mediului.

Amprenta de carbon se defineste drept emisia totala de dioxid de carbon si metan, rezultata in urma activitatii umane, in cazul unei case aceasta fiind formata din emisiile rezultate in urma extragerii, prelucrarii, producerii, transportului, montajului si exploatarii materialelor din care este formata o cladire, la care se adauga emisiile din timpul utilizarii cladirii respective.

In acest context, termoizolatia din lana de oaie reprezinta un mod ecologic de a economisi timp si bani, prin utilizare unei resurse practic inepuizabile si extrem de eficiente.

Domesticite acum aproximativ 6.000 in Asia si sus-estul Europei, oaile si-au dovedit de-a lungul secolelor adaptabilitatea la aproape orice mediu, lana lor protejandu-le de caldura, frig si fluctuatii de umiditate de la un sezon la altul.

Datorita faptului ca sunt ondulate natural, fibrele de lana formeaza mii de mici incaperi pline de aer atunci cand sunt presate, iar aceasta mini-structura astfel formata este cea care protezeaza corpul oii de frig iarna si de caldura vara.

termoizolatie_lana
Performantele materialului

 • Lana este 100% naturala, regenerabila (creste alt strat dupa fiecare tundere) si sustenabila (producerea sa afecteaza foarte putin mediul inconjurator si nu polueaza)
 • Nu cauzeaza alergii si iritatii
 • Fibra de lana este higroscopica, ceea ce inseamna ca absoarbe o catitate de umiditate din mediul inconjurator echivalenta cu 35% din masa proprie. Drept urmare, izolatia din lana de oaie protejeaza structurile din jur de consecintele prezentei indelungate a umiditatii.
 • Lana nu intretine arderea, ba chiar se izoleaza de flacara si se stinge singura. Aceasta deoarece are un punct de ardere foarte inalt (560°C), care se datoreaza la randul sau continutului ridicat de nitrogen – aprox.16%. Se stinge singura deoarece Indexul de oxigen este de 25,2, ceea ce inseamna ca pentru a arde complet, lana are nevoi de aer cu un continut de oxigen de 25,2%, in timp ce aerul din jurul nostru contine doar 21% oxigen.
 • Are memorie plastica, adica „tine minte” forma si proprietatile pe care le avea inainte de a fi tunsa de pe oaie
 • Lana poate absorbi si descopune anumite substante poluante din aer, precum formaldehida, dioxidul de azot si dioxidul de sulf.

izolatie_lana_montaj1

Economii de energie

 • Lana este creata de catre natura in scopul pastrarii si economisirii de energie
 • Procesul de productie al saltelei izolatoare din lana presupune un consum mult mai mic de energie (10%) fata de producerea unei saltele de fibra de sticla, de exemplu.
 • Lana este 100% reciclabila: la sfarsitul vietii obiectului in care a fost incorporata initial, poate fi refolosita, iar daca nu se doreste acest lucru pericolul pentru mediu este minim, fiind biodegradabila

Instalarea

Instalarea se face extrem de simplu, nefiind nevoie de mana de lucru calificata. Uneltele necesare sunt:
– Capsator
– Foarfeca
– Rigla
– Adeziv (optional)
– Pensula sau rola pentru adeziv

Datorita texturii moi si flexibilitatii saltelei, lana poate fi montata pe aproape orice structura. Indiferent de montajul vertical sau inclinat, capsarea sau lipirea materialului de perete confera stabilitate.

Salteaua de lana este disponibila in diferite grosimi. Functie de tipul de constructiei si de specificatiile proiectantului, lana poate fi montata intr-un singur strat sau in mai multe. De aici si consumul diferit pe metrul patrat acoperit.

izolatie_lana_montaj2

Beneficii in utilizare a saltelei izolatoare din lana

 • Lana are o rezistenta mai mare la foc, fata de celuloza si materialele plastice
 • In timp ce absoarbe umiditatea, lana elibereaza caldura, crescand astfel temperatura mediului inconjurator. Eliberarea umiditatii din interiorul fibrei in timpul sezonului cald, produce un efect de racire in mediul inconjurator.
 • Este sigura din punct de vedere al utilizarii – nu necesita utilizarea de echipament de protectie – ceea ce o face mai usor si sigur de instalat
 • Lana este si un excelent izolator fonic.
 • Conductivitatea termica este redusa: doar 0,0356W/mK, conform normelor EN 12 667. Pentru comparatie, cele mai des utilizate materiale pentru termoizolatii, polistirenul expandat si vata minerala, au urmatorii indici de conductivitate: polistirenul expandat EPS 70 – intre 0.037 si 0.045 W/mK si vata minerala – intre 0.032 si 0.045 W/mK.
 • Salteaua izolatoare de lana isi pierde foarte putin din elasticitatea de-a lungul anilor, ceea ce inseamna ca isi va mentine performantele
 • Pe langa proprietatile anti-foc native ale lanii, salteaua utilizata in constructii este si ignifugata
 • In plus, salteaua este tratata impotriva moliilor, mucegaiului si gandacilor

Sursa: www.naturalpaint.ro

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

2 comentarii la „Termoizolatia din lana de oaie”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.