De ce este necesară şi cum se face termoizolarea mansardei cu vată minerală

O clădire poate pierde căldură prin oricare dintre zonele de contact cu exteriorul. Fenomenele care duc la aceste pierderi de energie  sunt absolut fireşti, dar neînţelegerea lor  duce la cele mai mari probleme la izolarea şi ventilarea caselor noastre.

Cu ajutorul specialiştilor de la Knauf Insulation vom trata rând pe rând toate zonele care trebuie şi pot fi izolate corespunzător, astfel încât să creştem semnificativ confortul şi să scădem facturile de combustibili.

Am început seria cu termoizolarea pereţilor exteriori cu vată minerală bazaltică,  iar astăzi a venit rândul mansardei, şi anume termoizolarea mansardei cu vată minerală.

Mai întâi să vedem ce anume determină pierderile de căldură?

Efectul de coş de fum

Pierderi caldura
Pierderi caldura

Primul dintre fenomenele care au loc în orice clădire, şi este cu atât mai puternic  cu cât clădirea este mai înalta, este efectul de coş de fum. Efectul de coş de fum este mişcarea aerului în şi din clădiri, ca rezultat al diferenţelor de densitate dintre aerul din interior şi cel din exterior. Densitatea, la rândul ei, este influenţată de temperatura şi umiditatea aerului.

Iarna, când funcţionează instalaţiile de încălzire, aerul de la interior este cald şi uscat, deci are densitate mai mică decât cel de afară. Într-o clădire normală se află cel puţin o deschidere folosită frecvent: uşa de intrare de la parter. Pe aici pătrunde aerul rece (şi mai dens) de afară, ceea ce face a aerul cald produs de noi să fie împins în partea de sus a clădirii şi apoi, dacă există deschideri, sau izolaţii slabe, să se piardă  pe acolo.

Pe timp de vară, efectul de coş de fum este invers: aerul cu temperatura mai mare şi densitate mai mică este de obicei în afara clădirii, aşa că aerul rece din interior, mai dens, va fi împins în jos şi va ieşi pe ferestrele / uşile de la parter sau prin ferestrele pivniţei.

Punţile termice

Cel de-al doilea fenomen care duce la pierderi de căldură este puntea termică. Chiar dacă aerul se mişcă liber în clădire, efectele nu ar fi atât de semnificative asupra confortului nostru, dacă nu ar fi vorba şi despre pierderile de căldură prin zonele care acţionează ca punţi termice: adică sunt atât de slab sau deloc izolate, încât căldură părăseşte interiorul casei prin porţiunea respectivă. Puntea termică poate fi o porţiune prost izolată, sau întregul perete/plafon, dacă nu este izolat deloc.

Aerisirea cu ajutorul ferestrelor este un alt mijloc de pierde căldură, dar acesta se află de obicei sub controlul nostru.

La casă, efectele şi costurile generate de aceste fenomene sunt suportate integral de familia ce deţine casa. La bloc, cea mai mare parte a acestor efecte le resimt locatarii de la primul şi ultimul etaj, care, pe lângă pereţii exteriori, se află în contact direct cu exteriorul şi prin intermediul terasei blocului sau al subsolului neizolat.

Izolarea mansardei / podului cu vată minerală de sticlă

Date fiind iernile lungi şi cu temperaturi destul de scăzute din ţara noastră, termoizolarea se impune de la sine.

Efectul de coş de fum şi, după caz, cel de punte termică, ne fac să pierdem cam 20% din energia pe care o cumpărăm (după unii pierderea poate urca până la 35%), prin acoperiş/tavan, dacă mansarda sau podul nu sunt termoizolate corespunzător condiţiilor climatice în care trăim.

Sistem termoizolant cu vata minerala intre si sub capriori
Sistem termoizolant cu vata minerala intre si sub capriori

 

Ce grosime trebuie să aibă stratul de vată minerală?

Normativele actuale impun pentru zona noastră o rezistenţă termică (R) la acoperiş de minim 5 m²k/w, pentru a ne asigura confortul pe timp de iarnă. Ştiind acest lucru, precum şi conductivitatea materialului izolator pe care vrem să-l folosim, putem afla grosimea necesară a termoizolaţiei. Să facem un pic de matematică.

Rezistenţa termică (R)  = grosimea materialului / coeficientul de condutivitate (ƛ).

Ştim că R trebuie să fie 5 m²k/W , iar conductivitatea vatei minerale de sticlă este 0.044 w/mk.

Grosimea pe care trebuie să o aibă materialul = R x ƛ =5 m²k/W  x 0.044 w/mk = 0.22 m , adică 22 cm.

Etapele de montaj ale izolaţiei cu vată minerală între şi sub căpriori sunt marcate schematic mai jos, iar descrierea lor detaliată o veţi găsi pe pagina Knauf Insulation.

etapa2
  1. Se instalează primul strat de vată minerală între căpriori. Verificaţi ca în spatele căpriorilor, sub învelitoarea exterioară a acoperişului, să existe şi să fie intactă folia hidroizolantă.

Regulă: Pentru o fixarea uşoară şi sigură, vata trebuie să fie tăiată cu 2 cm lată decât spaţiul dintre căpriori, respectiv alte tipuri de profile.

etapa3 2. Montaţi profilele metalice pentru gips carton.
etapa4 3. Se aplică al doilea strat de vată minerală, care se fixează bine cu ajutorul profilelor metalice montate anterior.
etapa5 4. Montaţi membrana împotriva vaporilor, cu ajutorul benzii de etanşare.
etapa6 5. Montaţi plăcile de gips carton pe profilele montate la pasul 2, folosind şuruburi autofiletante.

Acum puteţi începe să finisaţi peretele interior după cum va place.

Cum se aplică termoizolaţia din vată minerală între şi sub căpriori, adică prin pod, puteţi vedea şi în filmul de mai jos.

Sursă informaţii şi imagini : Knauf Insulation

Termoziolarea mansardei cu polistiren.

Vezi Produsele recomandate

8 Comentarii

  1. Mocanu 05/02/2016 Răspunde

    Am si eu o mansarda de 130 de mp cum ma sfatuiti sa o izolez!
    M-au contactat diverse firme care fac izolatii cu Spuma Poliuretanica Sau cu Micro Fibra !!! Ce sfaturi ne dati?
    Am inteles ca spuma este si Cancerigena!
    La ce pret aveti Vata minerala de 10 cm ?

    • Sporul casei 07/02/2016 Răspunde

      Buna ziua

      Multumim pentru ca ne cititi si pentru incredere.
      Am vazut intrebarea si am luat in calcul inclusiv sa contactam pentru dvs o firma de constructii sau macar ingineri de specialitate, dar consideram ca este cel mai bine sa faceti dvs acest lucru, cu specialisti din zona in care va aflati. Mai mult ca sigur vor dori sa stie amanunte despre mansarda dvs (structura, invelitori, destinatie) si poate ca vor dori sa vina sa o si vada.

      Noi va putem oferim solutii potentiale si idei – suntem publicatie online – de aceea va aratam mai jos cateva dintre materialele despre care ne-am documentat pana acum si pentru care am gasit sprijinul producatorilor. Despre spuma poliuretanica si micro fibra inca nu am publicat nimic, dar este posibil sa o facem in viitor.

      Daca va preocupa sanatatea si implicit materialele care degaja cat mai putini compusi volatili care o pot afecta, atunci puteti lua in calcul:
      -Vata minerala ECOSE, fara formaldehida de aici: https://sporulcasei.ro/blog/fara-formaldehida-dar-cu-aceleasi-proprietati-izolatoare-vata-minerala-cu-tehnologia-ecose/ – la finalul articolului aveti si datele de contact ale companie pentru mai multe detalii
      -Despre termoizolatiile naturale din canepa, lana si fibra de lemn, gasiti informatii aici – la fel, detaliile de contact la final
      -Exista si un anumit tip de gips carton, denumit Rigips Activ’Air care are capacitatea de a purifica aerul din camerele in care este instalat. Se gaseste in Dedeman.

      Noi am publicat pana cum, in afara de articolul de mai sus, informatii despre:
      -Termoizolarea mansardei cu vata minerala de sticla : https://sporulcasei.ro/blog/cum-se-face-termoizolatia-acoperisului/
      -Termoizolarea mansardei cu polistiren expandat : https://sporulcasei.ro/blog/cum-se-face-termoizolatia-acoperisului-cu-polistiren-expandat/
      -Un exemplu de pod transformat in apartament de locuit:

      Speram ca v-am fost de ajutor.

  2. Gavril 02/10/2016 Răspunde

    Acoperisul casei este din ardezie.Pentru a termoizola mansarda cu vata minerala este necesar de instalat membrana de aierisire si care e procedura de o instalat fara a scoate ardeziea.

    • Sporul casei 03/10/2016 Răspunde

      Buna ziua
      Pentru a nu demonta invelitoarea de ardezie (sau orice alta invelitoare), va trebui sa montati sistemul termoizolant pe la interior, intre capriori, asa cum se vede in imaginea si filmul din acest articol. Imaginea deliaza care sunt straturile sistemului termoizolant, iar filmul va arata cum se monteaza vata mineral si celelalte straturi spre interior.

  3. gica 12/10/2017 Răspunde

    am casa cu pod cu placa de beton invelitoare tabla lindab , vreau sa izolez podul ce sfaturi imi dati ? Suprafata placa 85 mp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.