Terasa din lemn compozit: frumusetea lemnului plus durabilitatea polimerilor

Daca arata ca lemnul si se prelucreaza ca lemnul este lemn, cel putin asa suna glumita englezeasca. Dar daca rezista mai mult decat lemnul? Iar carii si mucegaiurile nu au nici o sansa in fata lui?  Si nici nu mai trebuie sa-l revopsim o data sau de doua ori pe an? Ei bine, atunci vorbim despre lemn compozit (WPC – Wood Plastic Composite).

Putina istorie

Istoria materialelor compozite pe baza de lemn a fost legata decenii la rand de industria auto si merge inapoi pana in 1916, cand Rolls Royce a folosit pentru prima data manere de usa dintr-un nou material numit Bakelita (formaldehida + faina de lemn). In anii 1970, compania italiana G.O.R., specializata tot in accesorii si finisaje pentru industria auto, inregistreaza patentul pentru varianta moderna a materialului pe baza de lemn si plastic, iar solutia este preluata rapid si de catre industria auto americana.

In anii 1980, industria lemnului de pe continentul nord american incepe sa fie afectata de problemele resurselor limitate si presiunea crescanda din partea militantilor pentru protectia mediului, astfel incat a inceput sa caute solutii alternative pentru utilizarile lemnului masiv.

In anii 1990, doua industriii aparent incompatibile – industria prelucrarii lemnului si a materialelor plastice – au gasit o cale de comunicare, iar rezultatul este lemnul compozit, adoptat rapid de piata americana, mai ales datorita avantajelor sale evindente in aplicatiile outdoor.

Astazi lemnul compozit este acceptat unanim pe piata materialelor de constructii si reprezinta o alternativa viabila in orice colt al lumii: compozitia sa poate fi adaptata pentru a rezista conditiilor climaterice extreme, cum ar fi cele de caldura excesiva din zonele desertice sau de umiditate si caldura din zonele tropicale.

Calitatile lemnului compozit

Calitatile sale fizice si mecanice deosebite ale lemnului compozit sunt date de interactiunea intre fibrele de lemn si de polimer:

  • Rezista foarte bine in aer liber si in orice conditii climaterice, fara intretinere speciala. Nu are nevoie de substante speciale de protectie, de tipul baiturilor, lacurilor sau vopselelor.
  • Lemnul compozit isi schimba nuanta si va capata patina sub influenta razelor UV si a umezelii datorita lemnului din compozitie, dar acest lucru se intampla mult mai lent decat in cazul lemnului natural, datorita polimerilor si tratamentelor la care este supus compozitul. Imbatranirea produsului finit va fi uniforma si blanda si se va intinde pe decenii in loc de ani.
  • Are densitate mare si nu se aschiaza – ceea ce il face foarte potrivit pentru placare in jurul piscinelor sau in institutii de invatamant.
  • Este ecologic, atat profilele din lemn compozit cat si structura de montaj fiind reciclabile in totalitate: dupa demontare devin biomasa.
  • La prelucarea sa nu se folosesc unelte speciale. Sculele si uneltele sunt cele folosite pentru lemnul natural: circular, bormasina, burghiu, freza, ruleta, nivela.
  • Profilele de diferite latimi si finisaje se prelucreaza usor, permitand inserarea usoara a sistemelor de iluminat sau a stalpilor pentru instalarea mainii curente
  • Apa nu il afecteaza, atat timp cat prin montaj se asigura o minima inclinatie pentru drenajul apei de ploaie.
  • Are aplicatii numeroase si este materialul ideal mai ales pentru exterior. Ganditi-va la cheresteaua de lemn natural: la cate lucruri o puteti folosi in curtea si casa dvs? Exact la tot atat de multe aplicatii puteti folosi si lemnul compozit, dar la lista rezultata adaugati  si caracteristicile speciale de mai sus pentru o imagine completa.

Terase,  piscine, alei, trepte

lemn_compozit_terasa_teren_golf

lemn_compozit_terasa_spania1

lemn_compozit_inserare_sistem_iluminat

lemn_compozit_piscina

lemn_compozit_terasa_copii

lemn_compozit_ponton

lemn_compozit_terasa (2)

lemn_compozit_trepte3

lemn_compozit_trepte

Alte aplicatii: garduri, paravane,fatade

lemn_compozit_gard2

lemn_compozit_gard1

lemn_compozit_paravan2

lemn_compozit_paravan

lemn_compozit_fatada1

lemn_compozit_fatada2

Cum se monteaza

Pentru structurile mari, de tip terasa, este nevoie de un strat suport solid: placa de beton, pietris compactat  cu o grosime de minim 10 cm, acoperis terasat hidroizolat sau o structura avizata de un specialist – in cazul pontoanelor sau balcoanelor. Stratul suport este recomandat sa aiba o panta de 1-2 % pentru a putea drena usor apa.

Nici lemnul compozit, nici profilele de structura nu sunt elemente constructive autoportante, asa ca asigurati-va ca stratul suport este suficient de rezistent pentru duce o astfel de sarcina pe termen lung. Nu este indicat sa investiti intr-o astfel  de terasa si sa o montati pe nisip sau gazon, de exemplu: ambele se vor tasa, iar terasa va suferi deteriorari permanente.

Folositi profilele si accesoriile recomandate de catre producatorul profilelor de lemn compozit.  Folosirea altor sisteme de prindere – suruburi clasice, de exemplu – presupune gaurirea profilului de lemn si anularea in acest fel a beneficiilor estetice si izolatoare ale suprafetei.

In plus, daca este necesara interventia sub o placa sau schimbarea ei, profilele speciale permit demontarea si montarea la loc a acesteia fara a fi necesara decopertarea intregii terase pana la zona cu probleme, sau ruperea placii respective si inlocuirea cu una noua.

Respectati indicatiile sau sugestiile de montaj ale producatorului. Inclinatia de minim 10 mm la fiecare metru liniar este absolut necesara pentru a evita baltirea apei.

Chiar daca lemnul compozit are o rezistenta mult mai mare decat lemnul natural la uzura, umiditate si daunatori, nu inseamna ca nu va suferi la stagnarea indelungata a apei: in timp se va pata si isi va schimba aspectul si proprietatile.

lemn_compozit_demontare_profil

Orice model ati alege, structura portanta trebuie sa-l poata sustine. Intre elementele de structura trebuie sa existe maxim 50 cm spatiu, iar orientarea profilelor de sutinere trebuie sa fie perpendiculara pe profilele din lemn compozit, astfel:

lemn_compozit_model_intretesut

lemn_compozit_imbinare_in_unghi lemn_compozit_imbinare_dreapta

lemn_compozit_imbinare_45_grade lemn_compozit_margine_rotunjita

Informatii tehnice si foto: S.C. REHAU Polymer S.R.L.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.