Terapia cu lumină la tine acasă: becuri cu lumină infraroșie
0 comentarii

Cu mult înainte ca spectrul electromagnetic să fie descifrat, oamenii a observat că lumina, fie sub formă de expunere la soare, fie lumina trecută prin diferite lentile colorate, îi poate ajuta să se vindece de anumite boli sau măcar să amelioreze starea de sănătate.

Helioterapia se practică încă din antichitate în Grecia, Egipt și Imperiul Roman pentru a ameliora diferite afecțiuni ale pielii, dar după descifrarea spectrului electromagnetic s-a putut determina cu exactitate care parte a spectrului este resposabila pentru diferite fenomene din jurul nostru, ce efecte are asupra noastră  și cum ne poate ajuta să ne îmbunătățim viața. Descifrarea spectrului electromegnetic a dus la crearea de aparate extrem de folositoare în fiecare aspect al vieții noastre: aparatele cu raze X, cuptorul cu microunde, telecomenzile, camerele cu termoviziune, sisteme de încălzire cu infraroșu și radioul – pentru a le numi doar pe cele mai răspândite.

Terapia cu lumină roșie

Terapia cu lumină a fost considerată una dintre terapiile revoluționare ale începutului de secol XX, iar părintele fototerapiei este Niels Finsen, cel care a creat primele surse artificială de lumină în scop medicinal, motiv pentru care a primit premiul Nobel pentru medicină în 1903.

Între timp cercetarea medicală a evoluat, o parte dintre descoperirie lui Finsen nu au trecut proba timpului, iar antibioticele și vaccinurile s-au dovedit mult mai eficiente în tratarea sau eradicarea unor boli, dar lămpile cu lumină roșie rămân în continuarea un adjuvant important în anumite cazuri.

Terapia cu lumină roșie mai este denumită Terapie Laser Ușoară sau de mică intensitate (Low Level Laser Therapy sau LLLT), Fotobiomodulare, Foto-Bioterapie, laser terapeutic, energie infraroșie monocromatică, dar orium s-ar numi, se referă la influențarea stării țesuturilor cu ajutorul luminii roșii.

Procedura presupune să expui partea corpului afectată de boală/durere la niveluri scăzute de lumină roșie. Zona este astfel încălzită și este stimulată circulația, facilitând procese angrenate în vindecare. Mecanismul exact nu este identificat iar efectele nu pot fi măsurate cu precizie, dar este asociat cu efectul anti-inflamator și dilatarea vaselor sangvine produse de aplicarea locală a căldurii. Există terapeuți care recomandă lămpile cu lumină roșie pentru anumite afecțiuni, precum și pentru calmarea eficientă a durerii. Sfatul medicului este esențial prescripțiile trebuie urmate întocmai!

Becuri cu lumină infraroșie – terapeutul de acasă

Lămpile cu infraroșu funcționează la fel de eficient în zilele noastre pe cât o făceau și în momentul apariției lor. Sunt în esență becuri incandescente de mare putere, cu sticlă roșie pentru a nu afecta ochii, și de forma unui reflector, pentru a direcționa lumina asupra persoanei/locului dorit. Căldura direcționată stimulează circulația sangvină din zona respectivă, dilată vasele de sânge și relaxează ducând la o irigare mai bună cu sânge și prin aceasta stimulând vindecarea zonei, reducerea inflamației și a durerii.

Lămpile cu infraroșu există în diferite forme, dar cele mai populare sunt becurile, ușor de montat în orice dulie potrivită, conectată la o sursă de curent. Ideal este ca în jurul becului se se afle o abajur protector: ajută la concetrarea luminii un zona dorită, scade riscul de ardere prin atingerea accidentală a becului și protejează bulbul de zgârieturi și stropirea cu lichide.

Un astfel de bec poate avea o durată de viață de câteva sute de ore, iar unele au posibilitatea de reglare a intensității luminoase.

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.