Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Tendinţe: primele blocuri de locuinţe verzi din România

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Reducerea consumului de resurse necesar pentru întreținerea clădirilor este una dintre principalele direcții asumate de Europa pentru protejarea mediului. Arhitecții din toată lumea propun în mod constant  proiecte de case pasive, aşa cum sunt cele pe care vi le prezentăm aici și clădiri care produc mai multă energie decât cea consumată, aşa cum este această casă prototip din Germania.

Tendinţa se extinde şi spre alte zone ale pieţei imobiliare imobiliare, aşa că, firesc, au apărut şi primele blocuri de locuinţe verzi. Germania este lider la clădiri multifamiliale pasive in Europa, dar se apropie rapid din urmă si tări precum Cehia, Slovacia sau Ungaria. În acest proiecte facturile lunare la utilități pot ajunge la maxim cinci euro (mai puțin de 25 de lei pe lună).

În România interesul pentru clădiri cu un consum energetic minim crește de la an la, investitorii privați optând pentru cele mai moderne materiale de construcții. Romania Green Building Council afirmă că în acest moment în țară sunt peste 4.300 de locuinţe din clădiri multifamiliale înscrise în programul Locuinţe Verzi. Locuințele verzi au preformanțe energetice superioare, apropiate de cele specifice unor clădiri pasive.

the-park-apartments
The Park Apartments, Bucuresti: loc de joaca

The Park Apartments Bucureşti – primele blocuri de locuinţe verzi din România testate pentru etanşeitate

Din partea dezvoltatorilor, dar și a beneficiarilor finali, cerințele pentru clădiri pasive sunt în creștere. În 2015 în România a fost efectuat primul test de etanșeitate pe o clădire multietajată, respectiv un bloc cu 12 etaje din ansamblul THE PARK Apartments, proiect construit cu zidărie YTONG. Testul a relevat un grad de etanșeitate al clădirii de trei ori mai bun decât cerințele minime din Germania.

Testul de etanșeitate (Blower door test) este un instrument prin care un constructor sau un auditor energetic detectează locurile prin care pot apărea infiltrații de aer în clădirea testată. Testarea etanșeității este un indicator al eficienței energetice a clădirii. Procedura se încheie cu cu un raport în care se notează gradul de etanșeitate, estimările pierderilor energetice ale clădirii, precum și zonele afectate prim metoda detecției în infraroșu. Testul este util și pentru o viitoare reabilitare a zonelor afectate.

Gradul de etanșeitate este influențat de o serie de factori printre care și calitatea zidurilor. Blocurile YTONG sunt perfect drepte, se îmbină cu mortar în pat subțire de doar doi milimetri și permit execuția unor perfecți care se comportă ca un monilit. Faptul că nu apar infiltrații de aer la nivelul pereților asigură clădirii un nivel de eficiență energetică superior. De asemenea, blocurile YTONG fiind materiale 100% naturale asigură transferul de vapori și reglarea nivelului de umiditate din încăperi într-un mod eficient. În categoria de zidărie,  YTONG este primul produs certificat de ROGBC pentru construcția de Locuințe Verzi.

amenajare_apartament_cu_2_camere_the_park2
Amenejare apartament cu 2 camere in complexul The Park Apartments. Proiectul intreg aici.

Clădirea Arte by HVA, Brașov

În  Brașov, clădirea Arte by HVA este primul bloc monostrat cu eficiență energetică ridicată realizat în această zonă. Proiectul realizat  de echipa de arhitecți HVArchitects are pereții de închidere realizați într-un singur strat de zidărie și soluții de  termoizolare aplicate doar pe stâlpi și grinzi.

Blocurile de zidărie YTONG A+ de 40 de centimetri folosite ca soluție de zidărie  au permis obținerea celor mai bune rezultate la capitolul izolare termică. Soluția de construire cu materiale minerale este completată de placarea centurilor și a stâlpilor cu sistemul Multipor.

Cladirea Arte by HVA
Cladirea Arte by HVA, Brasov

Nifon Apartments si Nusco Premio

Alte proiecte de clădiri multifamiliale eficiente energetic realizate anul acesta cu soluții YTONG în România sunt Nifon Apartments, realizat cu soluții de zidărie YTONG A+ sau Nusco Premio, o clădire cu zidărie YTONG Clasic și sistemul termoizolator 100% mineral Multipor.

Nifon Apartments, Bucuresti
Nifon Apartments, Bucuresti

De ce locuinţele din aceste clădiri sunt mai scumpe decât unele construite mai puţin eficient

Majoritatea proiectelor listate se adresează din start unor clienți din segmentul mediu-superior, dar prețul este influențat foarte mult de localizarea clădirilor. Utilizarea unor materiale de construcții de cea mai bună calitate nu generază costuri foarte mari comparativ cu alte soluții.

De pilda, produse precum blocurile de zidărie YTONG asigură economii importante: pierderile de material în procesul de punere în operă sunt sub 2%, pentru fixarea blocurilor de zidărie cu mortat în pat subțire se utilizează de opt ori mai puțin mortar și apă, iar consumul de produse de tencuială scade. Pe termen lung investiția se recuperează prin economiile realizate la încălzirea și răcirea locuinței.

Costurile de construcție pot crește, însă, ca urmare a utilizării altor soluții specifice clădirilor verzi. Instalațiile de ventilare sau sursele de alimentare cu energie utilizate sunt factori care pot influenta considerabil costul final.

Nusco Premio
Nusco Premio, Bucuresti

Certificatele energetice şi certificatele verzi – argument important în tranzacţiile imobiliare

Dezvoltatorii care investesc în asigurarea celui mai înalt nivel de confort termic dispun de obicei de echipe pregătite  care prezintă pe larg aceste beneficii clienților, de la certificatele energetice specifice oricărei clădiri noi până la cazurile în care proiectul a obținut  o certificare verde.

Proiectele internaționale realizate cu produse YTONG, asa cum sunt Hyacint Modřany amplasat în Praga, Zelene Atrium din Trnava, Slovacia sau ansamblul cu 100 apartamente din Budapesta dispun, de exemplu, de certificări oferite de Passivhaus Institut.

Cladire pasiva cu 100 apartamente construita la initiativa Municipalitatii din Budapesta
Cladire pasiva cu 100 apartamente construita la initiativa Municipalitatii din Budapesta

Zidăria eficientă nu este singurul lucru de luat în calcul când discutaţi despre construcţia sau cumpărarea unei clădiri verzi

Pereții sunt doar una dintre componentele unei clădiri verzi. Pierderi de energie pot apărea și la nivelul ușilor, ferestrelor, tavanelor, etc. Un dezvoltator care dorește realizarea unei clădiri verzi trebuie să ia în considerare o listă amplă de elemente. La fel și un client avizat.

Din acest motiv este recomandat să se lucreze cu un arhitect specializat și cu ingineri care vor proiecta fiecare detaliu al clădirii pentru a atinge valorile de clădire verde, inclusiv aspectele carețin de  soluțiile pentru alimentarea cu energie și pentru ventilarea clădirii. Foarte importante sunt arhitectura proiectului, poziționarea și detaliile de execuție.

Ansamblul Hyacint Modřany amplasat în Praga
Ansamblul Hyacint Modřany amplasat în Praga

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.