Surse neobișnuite de energie pentru casa viitorului
0 comentarii

Casa viitorului se construiește astăzi, iar schimbările majore fată de casa clasică vin atât din design, cât și din structura, materialele folosite și mai ales din obținerea, conservarea și utilizarea energiei. Pe măsură ce tehnologia avansează, identificăm tot mai multe surse de energie în jur și reușim să le exploatăm în folosul nostru. Da, multe sunt mai scumpe decât o centrală termică clasică, iar altele sunt doar în faza de testare, dar sunt deja aici și exploatarea lor corectă ne poartă pe drumul independenței energetice.

Panourile solare, fotovoltaice și termodinamice și turbinele eoliene ne sunt deja familiare tututor, fiind din ce în ce mai des folosite la clădirile noi. Casa offgrid, fie alimentată exclusiv cu energie regenerabilă, fi cu energie regenerabilă plus surse clasice cum sunt generatoarele cu biocombustibili, este deja o idee comună pe planșele arhitecților. Generatoare de energie clasice, pe combustibili fosili, găsești pe mereuprimul.ro.

Vorbim astăzi despre surse neobișnuite de energie pentru casa viitorului și modalități inedite de a o colecta și a o folosi, ca o avanpremieră pentru ce ne așteaptă și ce ar trebui să urmărim cu mintea cât mai deschisă, în 2019 și mai departe.

instalatie-cogenerare-biomasa

Energie din resturi vegetale

Resturile de lemn sau masă vegetală agricolă sunt folosite deja de ani buni pentru producerea energiei termice și electrice. Folosite într-o centrală clasică pe peleți sau într-un sistem de cogenerare, aceste resturi umile sunt o sursă foarte bună de căldură și energie electrică, pentru o gospodărie sau mai multe. Vezi detalii aici.

Energie din zaț de cafea

Un alt fel de deșeu este folosit pentru a asigură funcționarea acestei mici căsuțe pe roți: zațul de cafea. Ce-i drept, nu este folosit zațul ca atare, ci uleiul extras din el (80%), care trebuie amestecat cu alcool (20%) pentru o ardere completă și eficientă, dar ideea este inedită.

casa energie din zat de cafea

Energia vântului, captată de pe bloc

În zone propice, se pot folosi turbine eoliene pentru a genera energie electrică din curenți liniari/turbionari. Pentru clădirile izolate se recomandă un sistem hybrid: eolian+photovoltaic. Vezi detalii aici.

turbina eoliana

O turbină adaptată condițiilor dintre blocuri

Spre deosebire de o turbina de mai sus, această inovație premiată cu James Dyson Award în 2018, captează vântul indiferent de direcție, poate fi agățată de orice parte a clădirii și este destinată în special aglomerărilor urbane, unde curenții puternici de aer sunt deturnați frecvent de clădirile înalte.

turbina de vant premiul james dyson

Pavele inteligente producătoare de energie

Orice mișcare produce energie, iar strada aglomerată este o sursă perfectă de energie kinetică. Aceste pavele inteligente preiau energia kinetică produsă de pașii trecătorilor și o transformă în energie electrică. Potrivit companiei producatoate, un pas este de ajuns pentru a ține aprins un bec LED pentru 20 de secunde, iar energia produsă de aceste pavele poate fi folosită funcție de nevoi: atât în sistemul public cât și în cel privat. Mai mult, datele stocate de senzorii încorporați sunt folosite pentru a face harți ale comportamentului urban, iar în supermaketuri cu ajutorul pavelelor consumatorii pot câștiga bani prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, ceea ce încurajează și mai mult utilizarea lor și implicit producerea de curent. Toată lumea câștigă!

pavele care produc energie verde 1

 

Încarci telefonul folosindu-ți mușchii

Suntem deja familiari cu încărcătoarele solare pentru mobil. Iată unul care ne provoacă și la un pic de exercițiu fizic: acest încărcător produce energie prin rotirea rapidă de către utilizator, energie pe care o poți folosi atât pentru comunicații în caz de urgență, cât și pentru iluminat cu ajutorul lanternei telefonului.

incarcator telefon energie kinetica

Turbina hidrokinetică

Captarea hidroenergiei așa cum o cunoaștem noi, prin intermediul lacurilor de acumulare și a hidrocentralelor, ridică o serie întreagă de probleme, de la relocarea populației până la probleme de mediu. În plus un baraj nu s-ar justifica în cazul locațiilor mai izolate, unde se pot folosi turbine hidrokinetice ca aceasta: scufundate în apă, ele captează cu ajutorul elicei energia inepuizabilă a râului și o transformă în energie electrică pentru circa 30 de gospodării.

turbina hidropower

Zmeele care captează energia din cer

Acest proiect premiat anul trecut este pe atât de eficient pe cât este de spectaculos. Zmeele smuncesc cablurile de fixare, iar energia produsă în cabluri de aceste smuncituri este captată de dinamurile de la sol și transformată în electricitate. Partea spectaculoasă a proiectului este luminescența verzuie a cablurilor ce leagă zmeele de sol, care ne ajută să vizualizăm energia captată din mișcarea aerului și transmisă către pământ.

zmeele care produc energie verde

Jucării cu energie solară

Teoretic orice jucărie care merge pe baterie, poate merge și cu energie solară. Practic, calibrarea corectă a panourilor solare, legăturile stabile cu motorul și integrarea panourilor solare în design sunt cele care fac diferența. Dar da, deja se practică, și este un mod grozav de a le prezenta celor mici soluții sustenbile de trai. Accesează site-ul.

jucarii cu energie solara

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.