Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Subsolul: functiuni si sisteme constructive

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Peretii exteriori ai subsolului se pot executa din beton simplu sau beton armat (grosimi uzuale: 25 – 30 cm).

Zidurile exterioare trebuie sa aiba adancimea sub limita de inghet; recomandabil intre 0,8-1m, iar acestea trebuie sa fie tencuite si izolate contra umezelii. Izolarea contra umezelii si igrasiei se executa practic la un rand de caramida peste pardoseala pivnitei, urmat de un al doilea strat, la un rand sub planseul parterului, dar suficient de ridicat peste nivelul pamantului.

La terenuri in panta si la straturi acvifere ascendente partea dinspre deal trebuie drenata. Izolarile obisnuite nu sunt suficiente. O solutie eficienta si indicata este prevederea unui zid protector special care sustine pamantul, indeparteaza apa de cladire, avand legatura la canalizare.

Hidroizolatiile la subsoluri (orizontale sau verticale) se aplica la pe toate suprafetele care sunt in contact cu pamintul. Ele se executa de la talpa fundatiei pina la 30 cm peste nivelul terenului sau al trotuarului. Hidroizolatiile se executa din materiale bituminoase (sub nivelul trotuarului). Peste nivelul trotuarului fie se continua izolatia executata pina la aceasta cota, fie se poate executa o izolatie din betoane si mortare hidrofuge, placaje din piatra,tencuiala din mortar de ciment M100 de 4-5 cm grosime armata cu o retea de bare de diametru 4-6 la 25 cm si plasa de rabit, etc. La executare, hidroizolatiilor se va acorda o atentie deosebita la racordarea intre hidroizolatia orizontala si ea vericala. Protectia hidroizolatiei verticale se realizeaza de obicei cu zidarie de 12,5 caramida plina, bine arsa.

Functiuni

Subsolul este folosit in mod uzual, urmatoarele functiuni:
-camarile pentru alimente,
-debaralele,
-palatoriile,
-camera destinata centralei termice,
-depozitul pentru combustibili,
-garajele,
-micile ateliere pentru strict uzual casnic.

Amplasarea incaperilor de locuit in pivnite este, in general, interzisa si se aproba numai in anumite conditii speciale.

Terenurile pe care se fac subsoluri sunt:
– Teren cu panta mare: volumul de pamant extras, necesar realizarii pivnitei, este destul de mic, solutia fiind una eficienta.
– Teren cu panta mica: se pot obtine nivelele dorite prin umpluturi cu pamant scos din sapatura.
– Teren orizontal: in cazul in care este prea ridicat peste cota terenului natural, pivnitele sunt prea calde sau prea reci, iar accesul in gradina si casa este incomod. Ferestrele pivnitei sunt asezate in parapetul parterului (grilaj cu bare verticale).

In cazul terenului orizontal se recomanda realizarea unei constructii cu etaje denivelate. In acest fel, se utilizeaza in mod eficient spatiul, iar accesul este unul comod. Ferestrele pivnitei trebuiesc asezate direct sub planseu, iar gratarele de la curtea englezeasca trebuie astfel prevazute incat sa nu impiedice patrunderea luminii (gratare perpendiculare spre casa).
Placarea subsolului

Podeaua unui subsol este realizata din ciment friguros si tare, adica este racoros. Astfel, multi clienti aleg sa aiba o podea calduroasa.
Cea mai sigura modalitate de a asigura o podea calduroasa este de a pune o foaie sau o foaie si jumatate de polistiren chiar pe podeaua din ciment si apoi sa fie acoperita cu un placaj. Un dezavantaj ar fi ca podeaua va mai capata putin in grosime, reducandu-se, pa cale de consecinta, inaltimea incaperii.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.