Studiu: posibilele pericole din camera copilului

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

In interiorul casei exista destule pericole pentru un copil nou-nascut, mai ales datorita sensibilitatii cailor respiratorii ale acestuia: atat activitatile celor mari, cat si materialele utilizate si actiunile intreprinse pentru a curata casa si obiectele de mobilier si decoratiunile, pot dauna micutilor sub 1 an.

Aceasta deoarece aproape toate actiunile noastre degaja gaze, vapori sau praf, iar dintre activitatile curente cele mai daunatoare sunt actiunile de renovare si curatenie.

Nu sunt de neglijat nici noxele provenite de la autovehicule (care pot patrunde prin fereastra dechisa, sau prin ventilatii, daca garajul este lipit de casa in care locuiti), de la centralele termoelectrice de apartament sau de bloc/scara (dioxidul de sulf) si mai ales cele degajate de fumatul in interior, toate acestea fiind cunoscute ca potentiali factori de risc de astm si bronsita la copiii mici.

In primii ani de viata, copiii petrec cea mai mare parte a timpului (80-90%) in interior, in incaperi inchise. De aceea ar trebui sa cunoastem si riscurile asociate cu expunerea la pericolele din interior.

Aerul din casele noastre poate contine diferite tipuri de compusi organici volatili (COV) in diferite concentratii, din urmatoarele surse:
– Materiale de constructii
– Produse casnice
– Produse de curatenie
– Activitati zilnice
– Fumat.

Masuratorile arata ca, concentratia de COV este semnificativ mai ridicata in camere proaspat vopsite, dar acesti compusi sunt emisi si de produsele de curatenie – fie cele folosite in interiorul casei, fi cele profesionale, folosite in spalatorii si curatatorii chimice.

Fumul de tigara este in continuare una dintre cele mai importante surse de contaminare a aerului din interiorul locuintelor, iar expunerea fatului sau a bebelusului la acesta este sursa de numeroase probleme respiratorii in primii ani de viata.

Studii efectuate in Germania inca din 1997 arata ca si vopselele lavabile contineau si contin compusi direct raspunzatori pentru problemele de astm ale copiilor si infectii ale cailor respiratorii superioare ale adultilor.

Studiul LARS din Germania, publicat de International Journal of Hygiene and Environmental Health, analizeaza influenta expunerii la substante chimice in interiorul locuintei asupra sanatatii copiilor, pe durata primilor ani de viata.

475 copii de varsta prematura si copii cu factori de risc alergic au fost selectati din generatia 1995/1996 in orasul Leipzig, Germania. Parintii lor au fost rugati sa completeze cate un chestionar mai detaliat in momentul nasterii si cate un chestionar la aniversarile copiilor de 1 si 2 ani.
Chestionarul viza legatura intre imbolnaviri sau simptome respiratorii si expunerea copiilor la pericolele din aerul din incaperi (incluzand emisiile venite din vopsele, podele si cauzate de fumat), in 3 momente distincte: in momentul nasterii, la varsta de 6 luni si la varsta de 1 an.

Au fost luate si probe fizice din aerul dormitoarelor copiilor. O mixtura de 25 de compusi organici volatili (COV) a fost masurata in dormitoarele copiilor prin intermediul esantionarii pasive, pe o durata de 4 saptamani dupa nastere.

Informatille din chestionare, legate de zugraveli interioare, covoare si fumat au fost comparate cu masuratorile de COV din apartamente

Conform studiului:
67 % dintre pariti au declarat ca au efectuat lucrari de reabilitare a locuintei, in timpul sarcinii;
37 % dintre ei au cumparat covoare noi;
52 % au cumparat mobilier nou;
48 % dintre apartamente au fost proaspat revopsite.
In plus:
26 % dintre parinti fumau si
40 % detineau animale de companie.

  • Rezultatele obtinute in urma cercetarii:
    S-a constatat o crestere a riscului de infectii pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani, daca au avut loc lucrari de renovare, sau de refacere a pardoselii in urma zugravitului, pe timpul sarcinii.
  • Renovarea locuintei la copii cu varsta de pana la un an, are si ea o influenta negativa asupra sanatatii acestora, datorita prafului degajat de lucrarile de curatire si refacare a paretilor, precum si a noxelor degajate de vopselurile si lacurile utilizate in decorare sau incorporate in mobilerul nou.
  • Important de mentionat: nu s-a gasit o relatie daunatoare directa intre problemele de reaspiratie si prezenta unor factori precum: praful casnic, polenul si animalele de companie.

Concluzie: Rezultatele studiului au subliniat faptul ca expunerea copiilor la emisii chimice, provenite din vopsele de interior si fumat, este strans legata cu infectiile pulmonare cronice la copiii cu risc crescut de alergie.

Pentru prevenirea imbolnavirilor alergice, expunerea la substante chimice din aerul ambiental trebuie redusa la minim in perioada sarcinii, dar mai ales dupa nasterea copilului. Se recomanda utilizarea de vopsele de interior cu COV redus, sau a vopselurilor naturale, pe baza de var si apa, si aerisirea corepuzatoare a camerelor.
In acelasi timp, trebuie verificata compozitia produselor de curatenie utilizate in casa, iar fumatul trebuie interzis categoric.

Va oferim cateva sfaturi pentru a scadea riscul de alergii si afectiuni respiratorii pentru bebelusul dvs in primele luni de viata:

– Nu renovati/redecorati camera copilului imediat inainte de venirea acestuia pe lume, sau daca o faceti, folositi materiale pe baza de fibre si substante naturale;
– Nu schimbati covoarele inainte de nasterea bebelusului sau in primele luni de viata ale acestuia si nu le curatati chimic pana ce acesta nu implineste cel putin 1 an.
– Curatati incaperile in care bebelusul are activitati cat mai des, cu aspiratorul si carpa umezita cu apa
– Studiati etichetele produselor de curatat si evitati acele produse cu continut periculos
– Fiti foarte atenti atunci cand gatiti cu gaz, incalziti cu gaz, sau utilizati seminee sau sobe deschise sau chiar atunci cand faceti gratar la interior – lipsa ventilarii si eliminarii corespuzatoare a noxelor este daunatoare pentru toata lumea. Dupa ce gatiti sau calcati rufe, aerisiti bine bucataria si toate spatiile in care s-au imprastiat vaporii rezultati in urma acestor activitati si abia apoi lasati/aduceti copilul in spatiile respective.
– Nu folositi odorizante de camera.
– Nu supraincalziti camera copilului.
– Curatati mobilierul din camera copilului exclusiv cu carpa umezita cu apa – nu folisiti spray-uri parfumate.

In acelasi timp, va oferim informatii despre o serie de produse ce pot fi utlizate fara griji in renovarea camerei bebelusului, fiind naturale 100%:  http://www.naturalpaint.ro/.

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!