Structura de rezistenta

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
 In cazul in care structura de rezistenta este metalica elementele componente sunt: sarpanta acoperisului alcatuita din pane ferme si contravantuiri (transversale si longitudinale), stalpii, grinzile cailor de rulare, fundatie, structura de rezistenta a peretilor.In cazul in care structura de rezistenta este din beton armat (monolit sau prefabricat), elementele componente sunt constituite din: grinzi longitudinale si transversale, grinzile cailor de rulare, stalpi, sarpanta acoperisului, fundatii .Structurile de rezistenta mixte beton-metal rezulta din inlocuirea stalpilor metalici cu stalpi din beton armat monolit sau prefabricat.

Sarpanta acoperisului are rolul de a sustine invelitoarea, iar prin sistemul de contravantuiri orizontale si longitudinale asigura conlucrarea spatiala intre cadre (stalpi si ferme), asigura stabilitatea si rigiditatea de ansamblu a structurii acoperisului.

Stalpii preiau incarcarile de la nivelul sarpantei, incarcarile date de exploatare din grinzile cailor de rulare, incarcari orizontale (vant, seism) pe care le transmit fundatiilor.

Grinzile cailor de rulare au rolul de a sustine caile de rulare (sinele) pe care circula podurile rulante in hala.

Structura de rezistenta a peretilor este constituita din stalpi si rigle prinse sau nu de stalpii structurii de rezistenta, pe care se monteaza elementele de inchidere.

Grinzile longitudinale asigura legatura pe directie longitudinala a stalpilor la partea superioara, formand cu acestia cadre longitudinale, prin incarcarile din acoperis (cand acesta nu reazema pe grinzile transversale), asigura conlucrarea spatiala cu cadrele transversale, asigura stabilitatea si rigiditatea acoperisului.

Grinzile transversale asigura legatura pe directia transversala a stalpilor la partea superioara, formand cu acestia cadre transversale, preiau incarcarile din acoperis (cand acesta nu reazema pe grinzile longitudinale), asigura conlucrarea spatiala cu cadrele longitudinale, asigura stabilitatea si rigiditatea acoperisului.

Acoperisul asigura inchiderea la partea superioara a halei si sustine invelitoarea. Acoperisul este format din elemente de suprafata: chesoane, elemente T drepte si curbe, placi cu goluri, placi subtiri.

Fundatiile primesc de la stalpi incarcarile pe care le transmit terenului.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  DORESC SA CONSTRUIESC UN COS DE FUM DIN CARAMIDA NORMALA, TENCUITA INTERIOR SI EXTERIOR, INALT DE CCA 6 M. CE SOLUTIE DE REZISTENTA EXTERIOARA AM IN ACEST CAZ, SI CU CE POT ETANSA COSUL FATA DE STRUCTURA LEMNOASA A ACOPERISULUI. MULTUMESC ANTICIPAT. CU STIMA ING. DAN.

   Buna ziua, d-le Dan

   La intrabrea dvs privind cosul de fun din caramida am raspuns cu ajutorul a 2 specialisti.
   Va rog urmati acest link

   Speram sa va fie de folos.