Ce şi cum să alegi: storcător sau blender

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Storcător sau blender: ceea ce vei alege depinde foarte mult de ceea ce vrei să obţii pentru că rezultatele sunt foarte diferite. Pentru un aport rapid de vitamine, dar şi pentru ridicarea rapidă a nivelului de zahăr în sânge sucul de fructe obţinut la storcător este perfect. Dacă îţi doreşti şi beneficiile aduse de ingerarea de fibre, blenderul este aparatul  de care ai nevoie.

Blenderul

Blenderul este la bază un aparat foarte simplu, a cărui unică funcţie este de a mărunţi cât mai bine ingredientele din vasul prevăzut cu lame metalice. Motorul se află în baza fixă a blenderului, iar funcţiile pot fi diferenţiate pentru alimente moi şi tari, uscate şi umede.

Cu cât are mai multe accesorii şi funcţii, cu atât blenderul poate fi folosit la mai multe sarcini în bucătărie, pe lângă producerea mult-promovatelor smoothie-uri.  AICI găseşti de pildă blendere cu funcţii şi vase diferite pentru măcinare de seminţe, tocatul cărnii şi zarzavaturilor, obţinerea de lapte de soia, etc.

Blender
Blender

Storcătorul de fructe

Există trei tipuri de storcătoare:

1.Storcătorul de citrice: este practic vechiul storcător de lămâi de pe vremea bunicii, căruia i s-a adăugat un motor electric şi un separator de pulpă. La storcătoarele moderne, stoarcerea citricelor este o funcţie integrată: schimbi accesoriul şi funcţia de stoarcere şi gata.

Storcator de fructe cu accesoriu pentru citrice
Storcator de fructe cu accesoriu pentru citrice

 

2. Storcătorul centrifugal: se foloseşte pentru orice tip de fruct şi legumă cu conţinut mare de apă. Lamele de metal taie fructele şi le împing treptat printr-o sită fină, care separă sucul de pulpă. Dezavantajele vin de la lamele care se încălzesc şi distrug o parte din nutrienţi, plus faptul că centrifugarea amestecă fructele măcinate cu aer, ceea ce duce la oxidarea rapidă. Preţul redus şi viteză mare de lucru le fac însă foarte populare.

Storcator centrifugal
Storcator centrifugal

 

3. Storcătorul cu presare la rece sau cu ax: se foloseşte de forţă pentru a presa şi stoarce tot ce este mai bun din fructe şi legume. Dacă vrei o comparatie, gândeşte-te la storcătorul manual de roşii: ceea ce se întâmplă în storcătorul centrifugal este similar, doar că nu pătrunde nici un pic de aer în timpul procesului, ceea ce se vede şi în cantitatea mică de spumă de la suprafaţa sucului.

Timpul de extragere a sucului este mai lung, iar storcătorul poate fi mai voluminos, dar sucurile astfel obţinute  reţin toţi nutrienţii esenţiali din fructe şi legume. Sunt şi considerabil mai scumpe decât cele centrifugale. Axul rotitor poate fi amplasat vertical sau orizontal, funcţie de producător.

Storcătoare de fructe aici.

storcator-philips-5
Storcator cu presare la rece cu ax orizontal – partile componente ale zonei de stoarcere

Storcător sau blender : ce face fiecare, cum şi cu ce rezultate

BlenderulStorcătorul
Poate fi folosit la măcinarea şi transformarea un piure sau tocarea a unei game variate de alimente, de la carne până la fructe, legume, seminţe, ghiaţă, etc.Este folosit doar la extragerea sucului din fructe, legume şi frunzoase.
Ce poţi măcina în blender depinde de specificaţiile producătorului. Multe blendere sunt suficient de puternice pentru a măcina orice fructe şi legume, inclusiv cele cu conţinut mic de apă, cum sunt  banana, avocado, papaya şi frunzele.

Altele au vase şi funcţii speciale pentru măcinatul seminţelor şi al cărnii şi chiar pentru extragerea laptelui din soia.

Ce poţi pune în storcător:

Doar fructe şi legume bogate în apă, deşi storcătoarele prin presare la rece (cu ax canelat) permit stoarcerea inclusiv a fructelor mai puţin apoase şi chiar a unor legume frunzoase.

Pureul rezultat va fi mai puţin hidratant, dar cu conţinut mare de fibre, deci hrănitor şi săţios.

Aerul prins în amestec îl face să pară mai moale şi fin, dar tot aerul, împreună cu fibrele crude pot cauza gaze şi dureri abdominale celor predispuşi.

Extrage doar lichidul din fructe şi legumele moi, filtrând şi eliminând fibrele.

Sucul de fructe şi legume este considerat a fi cea mai bogată formă de hidratare: bei un lichid gustos, plin de vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, s.a. Dar şi o cantitate mare de zahăr.

Se consideră că fibrele conţinute în pure-urile crude împiedică absorbţia unei mari părţi din nutrienţii din fructe şi legume – similar cu situaţia în care ai mânca o salată sau fructele întregi.Sucul, în special cel obţinut la storcătorul cu presare la rece, este considerat perfect pentru extragerea şi livrarea rapidă către celule a unei mari cantităţi de nutrienţi, fără fibre.
Pesticidele şi alte chimicale implicate în cultivarea fructelor şi legumelor se află tot în fibre, aşa că este indicat să foloseşti fructe şi legume netratate.Se consideră că un storcător la rece bun va reţine mai puţin din pesticide, pentru că elimina fibrele.
Randament: 100% Randament: variabil, funcţie de tehnologia şi materia primă folosite.

 

storcator-philips-7

Aşadar ce alegi: storcător sau blender?

Fanii blenderului vor argumenta că sucul înseamnă pierderi mari de materie preţioasă – fibrele – iar blederele pot avea funcţii complexe, de mare ajutor în bucătărie. Fanii sucurilor vor argumenta că acestea sunt adevărate autostrăzi cu nutrienţi uşor absorbabili şi chiar că sucurile sunt indispensabile în procesele de vindecare.

Adevărul este că cele 2 procesatoare de alimente nu se exclud, ci se completează şi îşi au locul în orice bucătărie ocupată şi familie preocupată de sănătate. Destule diete justifică prezenţa atât a unui storcător, dar şi a unui blender într-o bucătărie, dar stilul tău de viaţă va decide ce e mai potrivit.

Iar dacă vrei nişte criterii de alegere, te poţi ghida după acestea:

Cum alegi cel mai bun blender?Cum alegi cel mai bun storcător? 
 1. Eficienţa unui blender depinde de: puterea motorului, lungimea şi poziţia lamelor si forma vasului. Dacă lungimea lamelor este prea mică, iar forma vasului nu este potrivită cu acestea, vor rămâne bucăţi întregi, indiferent de puterea motorului.
 2. Accesoriile gen spatule pentru amestecarea în siguranţă în timpul mixării de alimente mai tari sau vâscoase, vasele şi programele diferite de mixare fac blenderul extrem de util în bucătărie.
 3. Uşurinţa cu care se curăţă, rezistenţa vasului, inclusiv faptul că se pretează la maşina de spălat vase.
 4. Cât de zgomos este?
 5. Durata estimată de viaţă şi garanţiile.
 1. Tehnologia se stoarcere: centrifugare sau presare la rece
 2. Care este randamentul (cât suc obţii din fiecare kg de fructe/legume?)
 3. Ce tipuri de fructe şi legume proceseaza? Admite şi frunzoase?
 4. Cât de multă spumă produce (cât de tare oxidează sucul?)
 5. Cât de mare este(cât spaţiu ocupă?)
 6. Cât de largă este gura de alimentare? (Cât timp vei petrece pregătind fructele şi legumele pentru stoarcere?)
 7. Cât de uşor se foloseşte şi întreţine?
 8. Cât de zgomotos este?
 9. Durata estimată de viaţă şi garanţiile

Sursă imagini: Philips România.

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!