Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Somiera, piesa invizibilă, dar extrem de importantă a patului tău

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Când mergem să cumpărăm mobilier pentru dormitor, somiera este ultimul lucru la care ne gândim. De obicei luăm în calcul mai întâi stiluri, culori, materiale, dacă să luăm sau nu şi noptiere, cât de mare este dulapul şi alegem o saltea cât mai confortabilă în buget.

Dar somiera? Ei bine, somiera este parte integrantă şi foarte importantă a patului şi pe mulţi dintre noi nu ne preocupă problema până ce nu simţim nevoia de susţinere specială în timpul somnului sau până ce nu încep să apară mirosuri neplăcute sau mucegai de sub saltea, sau chiar să se deterioreze salteaua din cauza somierei nepotrivite.

Ce este somiera?

somiera-tapitata
Somiera fixa tapitata

Somiera este, conform dicţionarului, reţeaua elastică de sârmă sau de arcuri fixată pe cadrul patului, peste care se aşează salteaua; parte a patului formată dintr-un schelet care susţine un ansamblu de elemente elastice, un material de umplutură şi o ţesătură de acoperire. Mai pe scurt, este suportul saltelei.

La multe paturi este înlocuită cu o placă de PAL sau OSB fixată în cadru, peste care se pune salteaua – idee nu prea bună, din moment ce aşa salteaua nu se mai aeriseşte şi între aceasta şi placă se adună praf, spori de mucegai, etc.

La cele care există, somiera poate fi formată dintr-o reţea de arcuri îmbrăcată în materiale textil sau piele ecologică, sau lamele din lemn stratificat fixate pe un cadru de lemn sau metalic.

De câte feluri poate fi o somieră?

Potrivit salterra.ro, somierele pot fi fixe şi cu mecanism.

Cele fixe sunt formate dintr-un cadru cu dimensiuni variabile, de lemn sau metal, sistemul de susţinere a saltelei şi picioare sau alt sistem de sprijin.

somiera-cu-arcuri
Somiera fixa cu arcuri.

Funcţie de sistemul de susţinere a saltelei, somierele fixe pot fi:

  • Somiera cu lamele din lemn stratificat sau fibre de carbon, fixate pe cadru metalic sau de lemn, care oferă un suport ferm pentru saltea, dar nu la fel de dur ca o platformă
  • Somiera tapiţată – ţesătura sau pielea ecologică îmbracă structura de lemn – nu asigură o aerisire prea bună a saltelei
  • Somiera cu arcuri – este o structură de arcuri întreţesute, fixate pe un cadru de lemn sau de metal şi îmbrăcată în material textil rezistent.

Somierele cu mecanism se pot regla funcţie de nevoi, fie manual, fie electric. De obicei se reglează zona capului şi a picioarelor, dar există şi mecanisme mai complexe, pentru mai multe zone.

Între somierele cu mecanism se pot încadra şi somierele rabatabile – seamănă cu paturile rabatabile, dar spre deosebire de acestea, somiera rabatează peste cadrul ca o cutie fixat pe podea, ceea ce creează un spaţiu de depozitare foarte important în locuinţele mai mici.

Somiera cu mecanism electric si ridicare in 5 planuri
Somiera cu mecanism electric

Ce somieră se potriveşte cu ce saltea?

Pe măsură ce tehnologia a evoluat şi au apărut materiale noi pentru saltele, s-au constatat şi care sunt cele mai potrivite asocieri pentru saltele şi somiere, atât pentru sănătatea somnului, cât şi pentru longevitatea ansamblului.

Somiera cu lamele de lemn stratificat este cea mai potrivită pentru saltelele din spumă vascoelastică sau latex. Asigură un suport bun, uşor elastic pentru saltea şi protejează suprafaţa saltelei mult mai bine decât una cu arcuri.

Somiera tapiţată poate susţine orice tip de saltea, dar aerisirea acesteia ar trebui făcută cu regularitate, manual.

somiera-rabatabila
Somiera rabatabila cu spatiu de depozitare

Somiera cu arcuri este cea mai potrivită pentru o saltea tot cu arcuri, cele 2 straturi de arcuri asigurând elasticitate şi susţinere unde este nevoie de ele, mulându-se foarte bine pe corp fără să devină nici prea moale.

Dimensiunile somierei

Pentru a stabili dimensiunea somierei trebuie să ştii dimensiunea ramei patului – dacă cele 2 sunt separate. Dacă cumperi o somieră cu cadrul gata montat sau una rabatabilă, asigură-te că dimensiunile acesteia îţi vor lasă suficient spaţiu în dormitor pentru a circula.

Avantajele unei somiere cu picioarele gata montate este că adesea au un design suplu, fără înflorituri, stâlpi şi tăblii, astfel încât va ocupa strict spaţiul de care este nevoie pentru saltea. Dacă foloseşti dormitorul şi pentru citit sau privit la televizor poţi monta oricând o tăblie de pat decorativă pe perete, potrivită cu restul amenajării.

Înălţimea şi manevrabilitatea somierei

Înălţimea somierei este tot mai importantă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Când suntem tineri s-ar putea să ni se pară cool o saltea aşezată pe o rogojină, în stil japonez, sau un pat cu platforma joasă, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă capătă importanţă diferenţele de înălţime şi efortul depus pentru a ne aşeza şi ridica.

Manevrabilitatea somierei este importantă dacă trebuie să-i schimbăm poziţia, fie dintr-un loc în altul, fie pentru a sta mai confortabil. Cele cu mecanism electric sunt un lux din acest punct de vedere, putându-şi modifica înclinaţia funcţie de nevoi: citit, privit la televizor, odihna picioarelor.

Sursa imagini: pikolin.com si salterra.ro.

Citeşte şi:

Cum sa alegi salteaua perfecta pentru tine
Ce este şi ce nu este o saltea ortopedică
Cum să îngrijeşti salteaua pentru a o menţine în stare bună cât mai mult timp

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

2 comentarii la „Somiera, piesa invizibilă, dar extrem de importantă a patului tău”

  1. Buna ziua!
    Ma intereseaza un sistem pt pat pliabil pe perete. Ma puteti ajuta cu un furnizor? La Brasov am gasit ceva dar costa 1400 lei.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.