Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Soluții pentru ventilarea băii fără fereastră

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Unele băi, în special la bloc, nu se pot construi cu fereastră, iar asta înseamnă lipsa luminii naturale, lipsa aerisirii naturale și acumularea umidității. În urma tuturor acestora, apar problemele adiționale: mirosurile neplăcute și mucegaiul, ceea ce transformă întreaga încăpere într-una nefrecventabilă.

Așa stau lucrurile în orice baie neaerisită, dar există anumite lucruri pe care le poți face pentru a asigura ventilarea băii fără fereastră. Să le vedem.

Instalează un ventilator în baie

Indiferent de mărimea băii, lipsa unei ferestre duce la acumularea rapidă a umidității, care trebuie eliminată pentru a nu duce la probleme adiționale, cum sunt mucegaiul sau igrasia.

Dacă stai la bloc, știi deja că orice baie fără ferestre comunică oricum cu exteriorul clădirii  prin intermediul ghenei de aerisire. Acesta este un canal de ventilare pentru toate apartamentele de pe un tronson, care pornește din subsol și se termină pe acoperiș.

Simpla prezență a ghenei asigură o circulație naturală a aerului de jos în sus, dar dacă nu îți este suficient sau ghena este parțial obturată, atunci trebuie să instalezi un ventilator la tine în baie, pe peretele ghenei, pentru a extrage forțat aerul viciat din baia ta și a-l trimite în sus pe ghenă.

Înainte de a instala ventilatorul în baie, asigură-te că ghena este liberă, cel puțin de la nivelul tău în sus, spre acoperiș, altfel ventilatorul va fi intalat în van.

Tipuri de ventilatoare

Tipuri de ventilatoare baie între care poți opta:

  • Ventilator de perete cu aspirare directă  prin grilă deschisă
  • Ventilator de perete cu aspirare tangențială
  • Ventilator de perete cu grilă unidirecțională

Tipul de acționare a ventilatorului ține de asemenea de nevoile voastre de ventilare:

  • Dacă doriți să îl porniți numai în timpul anumitor activități, atunci ar trebui să fie conectat la un întrerupător separat
  • Dacă îți dorecti o conectare automată, atunci ar trebui să fie un ventilator cu senzor de umiditate sau cu conectare la același întrerupător ca și sistemul de iluminat al băii.
baie fara ferestre

Mărimea băii și debitul de aer al ventilatorului

Înainte de a te apuca să cauți ventilatorul potrivit, măsora baia și vezi exact cât de mare este volumul de aer conținut. Unele ventilatoare pot extrage 100 mc/ ora, altele 300 mc/h –acesta este debitul de aer al ventilatorului.

Funcție de debitul de aer al ventilatorului și mărimea încăperii, baia ta va fi ventilată corect și rapid, sau încet și incomplet.

Nivelul de zgomot al ventilatorului

Nivelul de zgomot al ventilatorului este și el important, pentru că poate deveni supărător atât pentru tine, care utilizezi baia respectivă, cât și pentru vecini, dacă zgomotul este transmis mai departe prin intermediul ghenei. Cu cât este mai mic numărul de decibeli, cu atât crește gradul de confort al tuturor.

Alege corect soluția pentru ventilarea băii fără fereastră, pentru că altfel în timp vor apărea problemele datorate umezelii.

Ce mai poți face pentru o bună aerisire a băii

Instalarea unui ventilator într-o baie fără ferestre este obligatorie, dar mai poți face unele lucruri pentru a nu se acumula prea multă umiditate și mirosuri și pentru a folosi ventilatorul cât mai puțin:

  1. Folosește apă mai puțin fierbinte la duș. Funcție de toleranța ta, folosește apă mai degrabă călduță și aburul degajat va fi în cantități mai mici, prin urmare și cantitatea de condens formată pe plăcile de faianță și gresie va fi mai mică
  2. Nu usca rufe în baia fără ferestre niciodată și nu folosi covoare sau textile care rețin apa. Prosoapele de baie trebuie scoase la uscat după fiecare folosire
  3. Șterge condensul format pe suprafețele reci cum este faianța, rezervoare wc, oglindă, etc.
  4. Pe timpul iernii, când aerul din casă este foarte uscat, poți lăsa aburul format la duș să se răspândească în restul casei, pentru umidificare și atât timp cât nu este vorba și despre mirosuri neplăcute
  5. Folosește-te de plante. Există plante care rezistă perioade îndelungate fără lumină naturală, dar cu toate acestea contribuie la purificarea și dezumidificarea aerului. Pentru a nu suferi, le poți folosi perioade limitate în baie, prin rotație. Aceste plante pot fi:  aloe, bambus, orhidee, planta păianjen sau voalul miresei, planta șarpe.
baterie cada-dus

Magazin.sporulcasei.ro: Baterii sanitare pentru baie

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.