Marea provocare a timpurilor prezente consta in gasirea celor mai bune solutii prin care sa traim sustenabil, in case “verzi”, adica:
- sa limitam consumul inutil de resurse naturale,
- sa ne mentinem bugetele echilibrate in conditiile cresterii de la an la an al pretului resurselor
- si sa mentinem in acelasi timp mediul cat mai curat, pentru propria sanatate.
Companiile private tin pasul cu vremurile si chiar se pozitioneaza inaintea lor: benefiicind de energia si tenacitatea antreprenoriatului, inoveaza si creeaza permanent produse mai bune si mai eficiente.
In acest trend se inscriu tot mai numeroasele cladiri cu pereti si acoperisuri verzi, „inverzirea” oraselor cu plante ornamentale si arbori si folosirea oricarui spatiu disponibil pentru producerea de hrana sanatoasa, in mod sustenabil, crearea de produse pentru consumuri cat mai mici de resurse si reabilitarea cladirilor vechi.
Arhitectura
Concepte precum arhitectura sustenabila, casa pasiva sau cladirea cu certificat verde sunt din ce in ce mai vehiculate si intra rapid in obiceiuri: viitorii proprietari sunt mai pretentiosi cu ceea ce cumpara sau construiesc, actuali proprietari incearca sa reabiliteze cladirile existente si sa le doteze cu sisteme mai eficiente, iar o parte dintre acestia recurg la solutii de nisa, asa cum este casa din baloti de paie.
Un proiect interesant de reabilitare a unei cladiri din anii 1950 ne arata cat de importanta poate fi o astfel de investitie pentru eficienta unei cladiri, dar si cat de costisitoare. In plus, cu titlu de exemplu, aceasta cladire include un element foarte important pentru casele pasive, si anume sera sau campul solar.
Aceste proiecte au fost concepute de la zero avand in minte eficienta energetica: aceasta casa mica, de 60 mp, cu etaj si 2 dormitoare.
La fel si aceasta casa cu un singur nivel, din panouri prefabricate, conceputa pentru o familie de 4, cu un stil de viata alert, carora le place viata in aer liber si simplitatea in toate formele ei.
Cladirile pe structura de lemn revin in trend peste tot in lume, chiar si cele mai inalte de 2 etaje, pentru ca lemnul este inca un material de incredere: este dur, rezistent si imbatraneste frumos. Cu putin ingrijire, poate dura secole, asa cum arata cladirile vechi. Regleaza umiditatea, absorbind apa, cand este prea multa si eliberand-o cand este prea putina. Lemnul este usor si curat de folosit, mentinut si reparat.
Casa din baloti de paie a lui Brian Waite din Anglia este un model cu o istorie aparte.
Instalatii cu energie regenerabila
Aici se incadreaza toate sistemele care preiau energie primara de la retele sau din surse regenerabile si o transforma in ceea ce numim pe larg confort: caldura, racoare, lumina electrica, apa calda. Functie de tipul de energie pe care il folosesc, costul initial si randamentul lor, instalatiile pot fi o binecuvantare sau pot deveni povara bugetului nostru lunar.
Una dintre solutii este aerul conditionat alimentat 100% cu energie solara, care promit climatizare perfecta cu costuri zero, ba chiar reducerea facturii generale de curent, prin directionarea energiei solare in plus, catre alte aparate si instalatii din casa. Astfel, investitia initiala se amortizeaza rapid, iar pe termen lung ajungeti sa nu mai platiti nimic, in afara de intretinerea aparatelor.
Fatada solara este o alta inovatie care creste eficienta energetica a cladirii in 2 moduri: cresc coeficientul de umbrire al incaperilor, iar energia solara pe care o capteaza o transforma in caldura si apa calda.
Instalatii clasice, dar eficiente
Pentru cei care prefera solutiile clasice, exista variante imbunatatite, mai eficiente ale echipamentelor si sistemelor care produc energie termica si apa calda. Acestea sunt construite sa consume resursele conventionale mai eficient, adica sa genereze mai mult confort cu aceleasi consumuri de resurse primare, sau chiar mai cu consumuri mai mici.
Romstal ne propune o serie de astfel de solutii cu eficienta crescuta, sub forma de:
-
- Cazane cu gazeificare, care reduc cu 60% consumul de energie electrica, au randamente peste 92% si au emisii scazute de CO (sub 250mg/m³) si de cenusa (sub 15mg/m³). In plus, desi nu are cea mai simpla logistica si aveti nevoie de un loc de depozitare, lemnul este inca cel mai ieftin combustibil si are cele mai mici emisii de CO2.
- Cazane pe peleti, care reduc cu 30% costurile de utilizare, avand aceeasi putere termica ca cea a unei centrale pe gaz. Peletii sunt un combustibil ecologic, produsi din resturi de copaci, avand o putere calorica mai mare ca cea a lemnului obisnuit, o cantitate redusa de emisii de fum si costuri mai mici de transport;
- Baterii sanitare cu temporizator, care au inclus un mecanism ce declanseaza jetul de apa si ulterior il inchide dupa o perioada presetata, realizand o economie de apa de pana la 60%;
- Aeratoarele pentru baterii sanitare, care genereaza o reducere cu pana la 70% a consumului de apa, prin introducerea aerului in jetul de apa. Astfel, cu un accesoriu de doar 20-30 de lei, montat la capatul robinetului pe care il aveti deja montat, se reduce consumul de apa de la 14 al 10 l/ min si mentine confortul in utilizare.
Amenajari
Utilizarea luminii naturale in cat mai multe zone din casa si pe perioade cat mai lungi din zi, utilizarea de surse de lumina eficiente si regenerabile, reciclarea, utilizarea de solutii eficiente de umbrire pe timp de vara si de obloane pe timp de iarna, sunt doar cateva dintre ideile cu care putem porni pe drumul reamenajarii in sensul trecerii spre o alta treapa de eficiente energetica.
La Sistemele de iluminat cu LED, de exemplu, emisiile de CO2 sunt aproape inexistente. Prin simpla inlocuire a becurilor incandescente cu sisteme de iluminat cu led determina reduceri semnificative ale facturilor de energie electrica, iar aici veti afla despre diferentele dintre cele mai utilizate 3 tipuri de becuri disponibile acum pe piata.
In spiritul folosirii extensive si intensive a resurselor naturale si a solutiilor ieftine, vedeti in acest material 10 metode a va face casa mai luminoasa iar aici vorbim despre schimbari mici cu efecte mari.
Acest reflector de lumina naturala, disponibil spre livrarea in toata Uniunea Europeana, este un exemplu de cum o idee simpla, precum reflectarea luminii naturale, ne poate face casa mai luminoasa si facturile putin mai mici .
Tuburile de lumina sunt alte solutii eficiente prin care lumina soarelui poate fi folosita si in cele mai intunecate incaperi, precum pivnita.
Curtea si Gradina
Iluminatul exterior al casei ai al gradinii, dar si iluminatul portabil cu energie solara l-am tratat pe larg in articole anterioare, dar merita reamintit faptul ca siguranta personala si a proprietatii si un design frumos al gradinii se pot obtine (si mentine cu costuri minime) cu ajutorul instalatiilor pe baza de energie electrica si LED-uri.
Parcarile solare, in tandem cu masinile electrice sunt solutia viitorului pentru deplasarea omenirii, de neevitat pa masura ce petrolul si gazele devin tot mai greu de procurat, iar evolutia tehnologiei permite achizitionarea unei astfel de masini la costuri tot mai mici de la an la an.