Soluții pentru reducerea prafului din locuință

În fiecare an în casa noastră se produc sau ajung  peste 10 kilograme de praf, funcție de suprafața casei, așa că ne trebuie soluții pentru reducerea prafului din locuință cât mai eficiente și mai realiste.  Nu vorbim despre mizerie aici, ci despre praful depus zilnic pe orice suprafață din casă sau cuibărit sub paturi și care în mod obișnuit este compus din: celule moarte, păr uman, păr de animale, acarieni morți, păduchi de praf, resturi microscopice de mâncare, fibre textile, particule de var, polen, funingine, puf, s.a. Praful mai poate conține și substanțe chimice generate de materialele de construcție și amenajări (COV-uri), din interiorul casei, dar și din exterior, dintre care unele sunt foarte dăunătoare pentru sănătate.

Când devine praful o problemă

Așadar, acesta este praful din casele noastre. Când suntem fundamental sănătoși, ne menținem în formă cu ajutorul mișcării în aer liber și a mâncării sănătoase, tot acest praf ne afectează foarte puțin. În timpul iernii, când aerul este mai uscat, resimțim efectele prafului la nivelul căilor respiratorii și îl vedem fizic plutind prin aer,  dar nu ne îmbolnăvește neapărat, ci mai degrabă ne creează un disconfort. Disconfort care se eliminta cu câteva măsuri simple pentru reducerea prafului din locuință – de văzut mai jos.

Când avem însă alergii, boli cronice și o imunitate scăzută în general, îl resimțim mai puternic, și trebuie luate măsuri specifice, recomandate de medic.

În orice caz, însă putem să ținem mai bine praful din locuință sub control, cu câteva măsuri simple.

laveta microfibra

1.Șterge praful cu prosoape din microfibră

Uită de vechile cârpe de praf, constituite din și mai vechi tricouri și prosoape pe care le foloseai până acum. Acestea de fapt împrăștie în aer o bună parte din praful depus, plus că pot răspândi la radul lor bucăți de fibre învechite, șubrezite de purtări și spălări repetate.

Prosoapele și cârpele de praf din microfibră sunt o soluție mult mai bună, pentru că încărcarea electrostatică a cârpei atrage și reține definitiv praful depus. Se pot folosi atât uscate cat și umezite și se pot spăla de foarte multe ori.

dressing

2.Menține ordine în dulapuri, dressinguri și debarale

Inspectează cu atenție și fă ordine generală măcar o dată pe an în dulapuri, dressinguri și debarale, pentru că aceasta sunt o sursă majoră de praf pentru casa ta. Multitudinea de textile adunate acolo produce în mod constant fibre microscopice care se ridică în aer și “călătoresc” prin casă la orice deschidere de ușă.

Așadar inspectează cu ochi foarte critic ceea ce ții acolo și donează sau aruncă ce nu folosești. Pentru ceea ce nu vrei să arunci, dar nici nu folosești în mod constant sau folosești doar sezonier, utilizează saci, cutii sau huse.  Acestea sunt mult mai ușor de curățat, hainele sunt protejate, iar micile fibre sunt reținute înăuntru.

În general ordinea și suprafețele libere sunt mult mai ușor de administrat, atât în cameră cât și în dulap.

schimbare filtre

3.Schimbă sau curăță filtrele cu regularitate

Orice aparat ai în casă care are și un filtru, are nevoie și de schimbarea și curățarea acestuia la intervale regulate. Hota, aerul condiționat, aspiratorul, aparatul de umidificat: dacă au filtre, trebuie curățate sau schimbate, altfel aparatul, în loc să lucreze în avantajul nostru, doar reciclează aceeași mizerie.

aspirator cu spalare philips

4.Aspiră corect și regulat

Când iți schimbi aspiratorul, cumpără unul care filtrează în mod superior aerul absorbit, îndepărtând și particulele foarte mici. Dacă preferi varianta cu sac, asigură-te că există și variante de saci anti-alergeni, adică rețin și particule foarte mici, și au și filtre superioare.

Aspiră peste tot  și repetă mișcările în mai multe sensuri în zonele cu covoare.  Menține periile curate și schimbă sacii la timp.

Aspiratorul în sine are nevoie să mentenanță corectă penru a lucra la parametri maximi.

Vezi AICI cum menții aspiratorul în formă maximă.

consola tripla pentru draperii5.Spală perdelele și draperiile

Perdelele și draperiile rețin atât praful din interior, cât și cel care vine din afară, praf care aderă foarte bine la fibre când umiditatea este ridicată și este eliberat când umiditatea este scăzută. Așadar spală-le sau du-le la curățătoria chimică măcar o dată pe an.

Știai că uscătorul eletric de rufe elimină o cantitate foarte mare de praf și fibre la fiecare program de uscare? Sunt praf și fibre care rămân în continuare în rufele noastre chiar și după spălare, dar care sunt îndepărtate de fluxul de aer care circulă în uscătorul eletric de rufe. Vezi AICI detalii.

dormitor pat6.Îngrijește patul!

Patul este o altă sursă majoră de particule de praf: piele moartă, diverși acarieni, fibre rupte, puf și pene,  – toate acestea fac parte din patul  nostru confortabil. Pentru a ține lucrurile sub control e bine să speli lenjeria cât mai des (măcar o dată pe săptămână), să scuturi și să duci pernele la curățătorie și, dacă folosești învelitori de pat pufoase, să le scuturi viguros cât de des este posibil.

umidificator aer

7.Umidifică și purifică aerul

Pe lângă curățenie, mai ales în sezonul rece, când umiditatea aerului este scăzută, mai poți recurge și la aparate create special pentru a umidifica, purifica sau spăla aerul.

Dacă se răcește afară, începi să dai drumul la centrală și îți simți tot timpul nasul uscat, strănuți mai des, iar aerul este încărcat cu electricitate, atunci umiditatea este mult prea scăzută și e momentul să-ți amintești unde ai pus umidificatorul.

Atenție! Condensul nu înseamnă neapărat umiditatea excesivă în aer, ci doar că acolo suprafața este excesiv de rece, adică nu a termoizolare bună! Folosește un higrostat pentru a-ți da seama cum stai  cu umiditatea aerului de fapt și apoi ia măsurile care ți se potrivesc:

  • Cumpără un umidificator simplu pentru a crește umiditatea și a scădea încărcarea electroscatica a încăperii. Astfel praful va pluti într-o proporție mai mică prin încăpere și se va depune, fiind astfel mai ușor de strâns. Iar căile tale respiratorii se vor simți mult mai bine.
  • Dacă cu umiditatea din aer stai bine, este posibil să-ți trebuiască un purificator de aer. Acesta filtrează și purifică aerul printr-o serie întreagă de filtre și prefiltre, pentru a îndepărta mirosuri neplăcute, cu fum și polen, cu virusuri și bacterii, cu mucegai, cu praf fin, cu substanțe volatile organice și cu eventuale gaze toxice provenite de la activitățile casnice. Unele au și funcție de ionizare a aerului.
  • Există și spălătoare de aer, care colectează praful și alergenii, prin atragerea lor către un tambur care se rotește și trece printr-un rezervor cu apă. Asta asigură atât umidificarea cât și curățarea aerului.

Orice varianta ai alege, rostul acestor aparate este de a ține umiditatea și praful sub control, dat fiind că cele două au capacitatea de a se potența una pe cealaltă și a ne afecta căile respiratorii, mai ales pe perioada iernii.

8.Mochetele și covoarele

Îți plac mocheta din perete în perete și covoarele groase? Atunci probabil că ați asumi și cantitatea impresionantă de praf pe care o găzduiesc și se ridică în aer la fiecare pas. Și probabil că ești hotărât să faci tot ce e necesar ca să ții acest fenomen sub control:

  • Aspirare temeinică măcar o dată pe săptămână
  • Scuturat sau bătut în aer liber cât de des se poate

Iar pentru cei cu probleme mai grave de sănătate, covoarele trebuie înlocuite obligatoriu cu parchet laminat, parchet din lemn stratificat sau plăci ceramice.

mobilier pentru hol9.Interziceți papucii de stradă în interior

Papucii de stradă trebuie să rămână în hol, iar pentru interior folosește papucii de casă. Mai mult, papucii de stradă trebuie și curățați cât de des se poate: le menținem aspectul nou mai mult timp și pe noi mai sănătoși, nepăstrând în casă praful și mizeria de afară.

Tu ce soluții folosești pentru reducerea prafului din locuință?

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.