Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Soluții de etanșare pentru uși: alternative la praguri pentru oprirea curenților de aer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă îți place pardoseala ta continuă, dar te supără curenții reci care circulă pe sub uși, trebuie să apelezi la soluții de etanșare pentru uși. Există variante puțin vizibile sau aproape invizibile, se montează pe cantul inferior al ușii și te scapă de toate problemele create de curenții de aer: senzația neplăcută de frig la picioare, pardoseala rece, pierderile de căldură, mirosurile, praful, insectele, lumina și o parte din zgomot.

Izolatoarele se pot instala la ușile normale de interior și exterior, dar și la ușile culisante fără cadru, sau la uși rotative, astfel încât pardoseala să rămână în continuare liberă, așa cum îți place.

Pardoselile continue, cu rele și cu bune

Pardoselile continue sunt superbe: creează acea unitate vizuală și continuitate a designului de interior pe care ți-ai dorit-o, dar lipsa pragurilor poate veni cu un mic impediment:  curenții de aer rece care trec pe sub ușă, însoțiți de toate naplacerile aferente: frig, mirosuri, praf, etc. Îi poți simți direct pe picioare, dacă stai sau lucrezi în zona ușii, afectează copilul care se joacă pe pardoseală, și chiar dacă nu mai desfășurați nici o activitate pe jos, constanți că pardoseala însăși este rece tot timpul în zona ușii.

Acest lucru se întâmplă mai ales cu ușile din zona intrării principale sau din zona accesului pe terase sau în cămări / bai / beciuri, ușă dinspre holul care se deschide în casa scării – oriunde există o încăpere tampon cu exteriorul.

Mișcările necontrolate de aer sub forma de curenți este puțin probabil să te îmbolnăvească direct, dar vor crește disconfortul din camera și chiar vor scădea temperatura, aducând pierderi de energie termică. Dacă vrei să afli cat de multă energie termică se pierde din casa ta, poți face testul blower-door.

Ce soluții de etanșare pentru uși ai, dacă nu vrei să instalezi praguri

Așadar, pentru creșterea confortului și pentru a nu pierde căldură / energie poți să-ți instalezi niște simple garnituri sau perii de etanșare în partea de jos a ușii – niște soluții extrem de elegante și necostisitoare, care rezolvă problema definitiv. Dacă ușa este mai veche și sesizezi o problemă și la tocuri, poți adăuga sau schimba garniturile și acolo – există benzi speciale de etanșare pentru așa ceva.

Opritor – izolator din spumă

Izolatorul din spumă este echivalentul vizual unui sul format din pături, de diametru mai mic, ce-i drept. Spre deosebire de sulul textil, care trebuie reașezat la loc ori de câte ori închidem ușa, acest izolator este atașat de ușă și se mișcă împreună cu ea. Este din spumă și își face treaba pe ambele fețe ale ușii. 

Deși eficient, acest izolator este cel mai vizibil dintre modelele prezente acum pe piață.

Izolator tip perie, autoadeziv sau pe structură prinsă în șuruburi pe laterala ușii

Peria este suficient de deasă pentru a opri curenții de aer și suficient de înaltă pentru a acoperi spații între 12 mm și 32 mm – depinde de producător și de zona căreia îi este destinat izolatorul.

În ceea ce privește montajul, aceste izolatoare tip perie au o margine înălțată care se fixează cu șuruburi sau cu autoadeziv de laterală inferioară a ușii. Asta înseamnă fie că izolatorul trebuie să fie în același ton de culoare cu ușa, fie că îți asumi că va fi vizibilă o dungă îngustă în partea de jos a ușii.

Funcție de rezistența, structura, modul de montaj și densitatea și înălțimea periei, izolatoarele acestea se pot folosi pentru ușile de interior sau pentru cele de exterior.

Sunt extrem de eficiente și au marele avantaj că sunt foarte puțin vizibile.  

Izolator tip lamă flexibilă , fixat de latura ușii

Acest tip de izolator are, în loc de peria descrisă mai sus, o lamelă elastică din PVC caciucat, care „mătură” pardoseala la fiecare deschidere de ușă și blochează curenții de aer atunci când este închisă ușa.

Se fixează cu șuruburi de latura ușii. Aceeași problemă: trebuie să ai grijă la potrivirea de culoare, dacă nu vrei să se observe.

Izolatorul invizibil, fixat exclusiv de cantul inferior al ușii

Acest tip de izolator este cel mai puțin vizibil, nu are practic nici o parte fixată pe latura ușii, prinderea se face cu holzsuruburi exclusiv pe cantul inferior. Structura este cel mai adesea din aluminiu, iar oprirea curenților și efectelor adiacente o face peria fixată pe suportul de prindere.  

Există și variante în care peria este înlocuită cu benzi de cauciuc.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.