Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Sisteme solare integrate în acoperiş, sau cum acoperişul îţi poate plăti o parte din facturi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

In 2014, RUUKKI a anunțat viitoarea lansare unor sisteme solare integrate în acoperiș. Astăzi sistemele  se află  deja  în portofoliul Ruukki Construction și sunt disponibile pe bază de comandă la nivelul oricărei țări.

Acestea vin la pachet cu toate elementele componente necesare: panouri colectoare, boilere de acumulare, automatizări și accesorii de fixare pe acoperiș. Pot fi montatate atât pe un acoperiș nou cât și pe cele vechi,  indiferent de forma sau tipul acestora (ceramică, beton, șindrilă bituminoasa, țiglă metalică).

Ruukki are însă în portofoliu un sistem solar revoluționar, integrat în acoperișul model Ruukki Classic, ca parte componentă a acestuia.
 

Acoperișul solar Ruukki Classic

Colectează energia solară prin panouri integrate elegant și discret în acoperișul din panouri de tablă fălțuita. Disponibil numai pentru acoperișurile Ruukki Classic, acest panou colector este conceput ca parte integrantă a acestui acoperiș, cadrele structurale pentru el fiind livrate cu pachetul de montaj pentru acoperiș.

Sistemul de colectare a energie solare este disponibil în pachete de 4, 6 sau 8 mp de panouri.  Energia obținută o puteți folosi cum doriți, de la aport pentru încălzirea spațiului și producerea de apă caldă, până la aportul pentru încălzirea apei din piscină.

Designul său special îl face să se preteze la cele mai pretențioase cerințe arhitecturale, indiferent de zona geografică sau de stilul clădirii. Acoperișul solar Ruukki Classic este des întâlnit în Finlanda, Suedia, Polonia, Germania, Belgia sau Olanda.

ruukki_classic_solar1 ruukki_classic_solar2 ruukki_classic_solar3 ruukki_classic_solar4

energie_ruukki_solar_classic

 

 

Produ propria energie, cu RUUKKI Solar Power package

Pachetul acesta este conceput pentru cei care doresc să producă energie electrică și să o folosească în interiorul casei oricum doresc. Sistemul poate fi instalat pe orice acoperiș și poate fi conectat la rețeaua de distribuție clasică, pentru a vinde energia nefolosită, în perioadele din an când este disponibilă, sau pentru a cumpără, atunci când panourile nu produc suficientă pentru nevoile imobilului. (Ruukki Solar Power își găsește aplicabilitatea îndeosebi în țări unde există reglementări legislative clare și aplicabile privind racordarea sistemelor de panouri fotovoltaice deținute de consumatorii casnici la rețelele naționale de electricitate.)

Panourile solare se poziționează pe acoperiș în poziție optimă pentru colectarea energiei și sunt conectate la panoul de control al casei prin intermediul unui invertor, care transformă curentul continuu în curent alternativ. Sistemul este funcțional imediat după instalare și produce energie automat, imediat ce apare soarele.

Pachetul include panouri solare, elementele de fixare pe acoperiș, cabluri și invertor. Panourile solare sunt disponibile în trei dimensiuni în funcție de puterea nominală: 2, 4 și 6 kw.

 

energie_solara energie_solara1

 

Apă caldă gratuit, cu ajutorul panourilor din acoperișul RUUKKI Solar Thermal Package

Panourile plane instalate pe acoperiș colectează energia solară, care este apoi transmisă rezervorului de apă (boiler de acumulare), de unde o puteți folosi apoi ca și apă caldă menajeră sau pentru aportul la încălzirea spațiului de locuit.

Panourile se pot folosi pe orice acoperiș (formă, model, material) și pachetul include tot ce este nevoie pentru a le pune în funcțiune.

Panourile solare Ruukki Thermal Package pot asigura necesarul de apă caldă menajeră fără niciun alt cost suplimentar, cel puțin 8 luni pe an. Însă, pentru autonomie și confort maxim, lucrează în tandem și cu o altă sursă de producere a agentului termic, gen  centrală termică pe combustibil solid, gazos, electric, pompe de căldură etc.

energie_termica energie_termica2

 

Apă caldă și căldură cu sistemul Hibrid RUUKKI Solar Thermal Package.

Este sistemul care oferă concomintent apă caldă menajeră și încălzire centrală și i se pot atașa alte sisteme, precum pompe de căldură și boilere, grație acumulatorului multi-funtional integrat în pachet.

Panourile colectoare sunt disponibile în suprafețe de 7, 10 sau 12 mp și tancuri de apa de 500, 750 și 1000 litri (opționale). Pe lângă acestea, pachetul mai include tot ce este necesar pentru transferul energiei, un panou de control, un bazin hibrid de stocare pentru apă caldă, la care se pot conecta și alte surse de căldură.

ruukki_sistem_hibrid1 ruukki_sistem_hibrid2

Considerații geografice și de orientare

Apa caldă sau energia produse sunt fluctuate – depind de cantitatea de energie solară disponibilă în fiecare anotimp. De-a lungul unui an, în condițiile noastre climatice, se produce cam jumătate din necesarul de apă caldă, conducând la scăderea costurilor anuale cu până la 40% față de cazul în care se utilizează numai echipamente pe combustibili clasici – asta evident depinzând și de aplicațiile unde se folosesc aceste panouri. Economia la costurile de încălzire a apei crește semnificativ, în cazurile în care sunt utilizate la clădiri gen pensiuni, hoteluri, restaurant, cu mai mulți utilizatori.

Ca și poziționare, capacitatea panourilor de a colecta radiația solară depinde de orientarea acestora față de soare, de locația geografică unde se află clădirea, de gradul de umbrire existent în apropierea panourilor solare. Orientarea optimă în zonă noastră este între Sud Est și Sud Vest, împreună cu o înclinație a panourilor între 20 și 60 grade.

Sursă informații și imagini: RUUKKI 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.