Sisteme de ventilație cu recuperare de căldură: cele mai potrivite soluții pentru apartamente și case

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cererea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură a luat amploare în România, evoluția fiind strâs legată de cea a pieței construcțiilor și a normelor europene impuse în acest domeniu. De asemenea, creșterea se datorează și interesului față de calitatea aerului din interior, împreună cu nevoia reducerii consumului de energie în zona rezidențială.

Inițial sistemele de ventilație cu recuperare de căldură se adresau companiilor, însă, odată cu dezvoltarea construcțiilor, cererea pentru astfel de sisteme a devenit tot mai mare pentru apartamente si case.

Termoizolarea influențează calitatea aerului la interior

Deși  sistemele de termoizolare sunt tot mai eficiente, în majoritatea locuințelor apare problema lipsei de ventilație care poate cauza umiditate crescută, condens sau igrasie.

Pentru a putea beneficia cu adevărat de avantajele sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură trebuie ales aparatul potrivit construcției, iar aici apare întrebarea: Sistem descentralizat sau centralizat?

Sistemul descentralizat de ventilatie, potrivit pentru apartamente si case locuite

Sistemul descentralizat este o soluție potrivită doar pentru apartamentele vechi sau noi sau pentru case deja locuite, dar este bine de știut că prezintă o serie de inconveniente. De exemplu, pentru utilizarea optimă a acestui tip de sistem este necesară amplasea unor ventilatoare de extracție în băi. Cu toate acestea, poate apărea o problemă de reglare a debitului de aer între interior și exterior, mai ales când se deschid ușile, iar aerul rece de afară intră necontrolat în casă și anulează o parte din beneficiile unui sistem de ventilație.

Schema de functionare a unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura

Sistemele de ventilație descentralizate pot funcționa cu dublu flux sau flux reversibil

Sistemul cu dublu flux poate fi deficitar din punct de vedere tehnic, cea mai mare problemă o reprezintă lipsa de acoperire cu aer proaspăt a încăperii. Un astfel de aparat nu are suficientă putere pentru a împinge aerul pe toată suprafața camerei, practic el ventilează zonal, la maximum doi metri de locul în care e montat. Mai mult, prezintă un risc mare de “scurtcircuitare” a aerului viciat cu cel proaspăt.

Aparatul care funcționează cu flux reversibil merge timp de 50-70 secunde pe o singură direcție, după care ventilatorul schimbă direcția și merge în sens invers. Practic, aparatul trage aerul din casa timp de 70 de secunde, căldura se înmagazinează într-un miez ceramic care la rândul lui va încălzi aerul care intră în casă, adică după 70 de secunde în care funcționează în sens invers,  aerul este încălzit de recuperatorul ceramic.

Ideal ar fi ca aparatele să se lege în pereche, în timp ce unul introduce aer, iar altul scoate. În acest fel se creează o acoperire de aer pentru toată suprafața casei.

Un alt avantaj al sistemul reversibil este lipsa formării condesului, pe când cel cu dublu flux poate acumula abur pe recuperatorul care este montat la limita dintre exterior și interior. Astfel, există un risc mare de îngheț când temperatura de afară scade sub 0 grade Celsius  și este posibil ca apa din recuperator să se reverse în interior.

Sistemele descentralizate nu au tubulatură, se montează în peretele exterior fiind vizibile doar grilele de ventilație, care permit zgomotului stradal să intre în casă.

Sistem de ventilare cu recuperare de caldura descentralizat, pentru case si apartamente locuite

Sistemele centralizate de ventilare cu recuperarea căldurii, potrivite pentru locuințele noi

Aparatele centralizate sunt cea mai potrivită soluție pentru o locuință nouă. Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că există extracție din băi/bucătărie/hol și introducere prin dormitoare și living. În acest fel se asigură un echilibru de flux și nu există riscul de a avea curenți de aer necontrolați în casă. Spre deosebire de aparatele descentralizate, acestea au pe tubulatură un mediu uscat, nu se produce condens și prin urmare nu există risc de depunere a bacteriilor și a microbilor. În plus, tubulatura poate fi curățată și igienizată cu ușurință.

Sistemul de tubulatură cu care este dotat un sistem centralizat cu recuperare de căldură ajută ca aerul să fie distribuit uniform în toată casă. De asemenea, sistemul centralizat este conceput cu un by-pass de vară și asigură o răcire mecanică în sezonul cald pe timp de noapte, atunci când temperatura din exterior este mai scăzută decât cea din interior.

Putem spune că eficiența de recuperare a căldurii este mult mai mare, din simplu motiv că miezul ceramic este mult mai mare în comparație cu miezul unui aparat descentralizat.

În plus, zgomotul este mult redus, fiindcă va fi montat un singur aparat în camera tehnică.

Alege corect

Cu alte cuvinte, pentru o casă nouă este recomandat un sistem de ventilație cu recuperare de căldură centralizat, iar pentru locuințe vechi și blocuri de apartamente sistemul descentralizat poate fi o soluție potrivită, cu condiția montării mai multor aparate pentru asigurarea unui flux și presiuni constante.

Trebuie știut că ambele sisteme oferă confort și ajută la menținerea unui mediu plăcut, iar alegerea rămâne la îndemâna proprietarilor care pot apela cu încredere la tehnicienii de la ATREA, specializați în sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.

Schema de instalare a unui sistemului de ventilație cu recuperare de căldură

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!