Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Sisteme de răcire a terasei, pentru confort în zilele fierbinţi de vară

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Terasele sunt vedetele verii, deşi în anumite momente al zilei pot deveni impracticabile datorită soarelui puternic şi a pardoselii şi mobilierului prea încinse. Dacă la amenajare am luat în calcul doar mobilierul şi materialul de pavare pentru terasă sau balcon, prima zi toridă este de obicei momentul în care începem să ne gândim şi la sisteme de răcire a terasei, pentru a o putea folosi confortabil în orice condiţii.

Funcţie de suprafaţa terasei, orientarea şi amplasamentul său,  pot fi folosite oricare dintre soluţiile de mai jos, individual sau împreună.

Soluţii naturale: plantele 

Socotite soluţii ideale de umbrire şi răcorire a proprietăţii de către adepţii caselor verzi, plantele ar trebuie folosite cât mai mult pe orice terasă şi chiar în balcon. Oferă confort psihic, reduc temperatura cu umbra pe care o fac, purifică aerul, iar unele ne oferă flori, parfum şi chiar fructe – ca să enumerăm doar câteva dintre beneficii.

Plantaţi copaci şi garduri vii sau folosiţi ghivece cu arbuşti înalţi pe marginea terasei, pentru a crea umbră. Nici clasica viţă de vie, viţa sălbatică sau iedera nu sunt de lepădat, la fel şi plantele căţărătoare cu flori, de la trandafiri căţărători, până la glicină (Wisteria sinensis ), clematis,  caprofoi (Lonicera japonica),  luleaua turcului (Campsis).

Da, plantele cer şi îngrijire, dar acolo unde nu putem lăsa totul pe seama naturii, putem folosi sisteme de micro – irigaţii pentru ghivece, care vin la pachet, gata pregătite pentru a fi instalate chiar de către nespecialişti.

Sistemele de umbrire clasice: umbrele, pergole, pavilioane, umbrare

Retractabile şi din material textil, sau permanente, cu structură fixă şi învelitori din diferite materiale, de la ţiglă până la policarbonat, rolul lor este să creeze umbră.

Pentru un efect cât mai bun, materialele din care sunt făcute este recomandat să fie deschise la culoare, pentru a respinge razele solare, iar dacă este vorba despre acoperişuri, am găsit inclusiv sugestii pentru învelitori  în culori deschise, albe sau argintii, care resping razele solare, combinate cu termoizolaţie pe interior, pentru a nu transmite căldura dedesubt.

Sisteme de răcire a terasei prin pulverizarea apei 

Doar aparent complicat de instalat şi administrat, aceste sisteme folosesc curent electric şi apă de la robinet şi se pot monta de către nespecialişti în câteva minute, folosind instrucţiunile de asamblare din pachet.

“Ceaţa” formată de sistem (de fapt apă pulverizată foarte fin) reduce temperatura aerului cu 10 până la 14 grade, crescând gradul de confort pe terasă, dar sistemul poate fi folosit pentru răcorirea şi umidificarea oricărei zone şi incinte: terase, sere, grajduri, balcoane, chioşcuri.

Ceaţa este formată din picături foarte fine din apa împinsă cu presiune prin nişte duze foarte mici. Ceaţa este suficient de fină pentru a se evapora rapid după ce ajunge în contact cu aerul fierbinte, pentru a nu picura şi a nu umezi decât aerul, creând senzaţia de răcoare. E adevărat, calitatea instalaţiei şi fiecărei componente a acesteia este crucială pentru a nu se crea picături şi în acest fel, stricăciuni terasei sau disconfort locatarilor.

 

Fântânile arteziene

La o scară mai mică decât sistemele de răcire prin evaporare, creează senzaţia de răcoare prin evaporarea lentă a apei, dar şi senzaţia de confort adusă de susurul apei. O puteţi cumpăra gata pentru instalare de la magazinele de brizolaj, sau o puteţi face acasă, din materiale deloc pretenţioase.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!