Lucruri simple care ne fac să ne simțim mai în siguranță: reguli de etichetă între vecini

Știi momentul acela în care în parcarea blocului sau pe stradă se oprește un camion plin cu mobilă și electrocasnice, niște domni îmbrăcați în haine de lucru încep să descare obiecte și să le care, iar pe toți din zonă îi năpădește emoția și suspiciunea? Cine e, de unde e, cu ce se ocupă, are copii? Presupunerile și primele bârfe încep să circule înainte măcar că prima tablie de pat să ajungă în dormitorul tău.

Este normal să fie așa: tu ești cel nou venit, ei nu știu nimic despre tine, în schimb mutarea ta le aduce o mulțime de necunoscute și neliniști.

Tu ești epuizat după ce ai explorat nenumărate anunțuri cu apartamente și case de vânzare, ai decis care este căminul tău de vis și în sfârșit ai ajuns acasă, în timp ce pentru ei, vecinii, abia începe partea interesantă: emoția, neliniștea, presupunerile.

În acest moment, oricât ai fi de obosit, una dintre cele mai frumoase și bune mișcări tactice pe care le poți face este să îți cunoști vecinii personal – ori măcar pe unii dintre ei, care vor povesti mai departe.

Să te prezinți și să saluți sunt reguli de bază ale unui comportament civilizat, iar civilizația începe din pragul casei.

Vedem astăzi și ce alte lucruri de minimă politețe poți face pentru a trăi liniștit într-o comunitate sigură și bine închegată.


Aici vezi ce este și cum se obține ușor un extras carte funciară.


Ai o problemă? Vorbește cu vecinii mai întâi

Desigur, poți povesti ori ce câte ori vrei, la o bere sau o cafea, cum ai reușit să schimbi singur(ă) bateria de la baie, dar noi vorbim aici despre problemele comune, care îi pot afecta și pe ei: zgomotul excesiv, infiltrațiile, lumini sau camere de luat vederi îndreptate spre  zone sensibile de pe proprietățile celorlalți, câinele tău care latră noaptea, copiilor lor care țipă și sar cam tot timpul, muzica prea tare la ore nepotrivite…

Toate aceste probleme trebuie abordate cu calm, chiar dacă știi că este o problemă delicată și celorlalți nu le vă plăcea. Nu proceda ca iepurașul din banc și nici nu da înapoi înainte de a avea o discuție, chiar dacă știi că va fi puțin neplăcută. Discută față în față mai întâi, apoi, recurge la alte mijloace. Avem aici un capitol întreg dedicat zgomotelor produse de vecini și cum să le abordăm. Există și legi pentru protecția liniștii publice, așa că soluțîi există.

Dar mai întâi discută față în față. Îți amintești partea cu prezentatul despre care am vorbit la început? Uneori, simplul fapt că te prezinți te ajută să afli o groază de informații despre vecini, fie de la ei personal, fie de la ceilalți.

Desigur, fii pregătit să înfrunți și un adevărat tir de întrebări indiscrete despre propria persoană! 🙂 Și răspunde la ele! 🙂

Există obiceiuri / măsuri speciale de siguranță despre care trebuie să afli? Or cheltuieli de acoperit în comun?

Oferă-te întotdeauna să plătești pentru partea ta de interfon și camere de securitate, bariere de intrare pe stradă, or porți automate, mai ales dacă nu ești printre primii care se mută acolo. Dacă te conectezi la o infrastructură existentă de utilități, cu siguranță sunt cote de cheltuieli de plătit. Toate acestea trebuie să ți le asumi.

Orele de liniște

Una dintre cele mai căutate sintagme despre vecini de pe Google este “ore de liniște la bloc”, ceea ce înseamnă că :

  1. Oamenii încă nu știu ce spune legea în acest sens
  2. Oamenilor din anumite zone nici că le pasă ce spune legea în acest sens.

Sperăm că ai prospectat cu atenție și știi unde te muți, și în plus tu nu ești unul dintre acei vecini care se comportă ca și cum ar fi singur în mijlocul unui domeniu de câteva hectare (zgomot permanent, petreceri, nu-ți pasă de curățenie și cei din jur, etc).

Pe de altă parte, în viața omului apar tot felul de evenimente importante, care se serbează ceva mai zgomotos. Atunci, din nou, îți folosesc relațiile bune cu vecinii, pe care este politicos să îi anunți despre eveniment, și dacă sunteți în relații strânse, să îi și inviți să participe.

zgomot vecini

Oferă-te se ajuți

Fie că este vorba despre clasicul cărat al sacoșelor pe scări, fie despre depanarea interfonului, dacă te pricepi și poți, oferă-te să ajuți și fii pregătit să o faci. Știm, majoritatea dintre vecini au cel puțin o cunoștință “bazată” în orice domeniu posibil și devin ei înșiși din ce în ce mai experți pe măsură ce avansează discuțiile, dar tu spune-le realist ce poți să faci. Dacă faci gratuit e și mai bine. Chiar dacă te refuză, oferta ta a fost notată și este un punct în favoarea ta.

Reguli de conduita intre vecini. Ajutorul la nevoie.

Salută și zâmbește. Spune-le pe nume!

Salută, zâmbește, fă cu mâna, spune o glumă! Ai fi surpins să constanți cât de mulți îți vor răspunde la fel. Cu cât ești mai deschis, cu atât și ei îți vor răspunde mai deschis! Află-le numele și folosește-le! Dacă mai poți introduce și diminutive gen “tanti Milica” (doar dacă tanti Milica îți permite!), conversația vă fi mult mai caldă și atât tu, cât și tanti Milica vă veți simți mai “acasă”.

Să-ți cunoști vecinii și familiile acestora este elementar: face că întreaga zonă să fie mai sigură pentru toată lumea.

Strânge după cățel

Chiar dacă ești singurul din zonă care face asta, continua să strângi după cățel. Vor remarca, unii poate vor comenta “ce te-a apucat, nimeni nu strânge după câine”, dar continuă să faci. Contribuie la imaginea ta bună și poate că astfel răspândești un obicei bun în comunitate.

fiti buni vecini - strangeti dupa catel

Nu fi suspicios

Chiar dacă unul dintre vecini are mai multe tatuaje, sau merge prea des cu gluga trasă peste față, chiar dacă conduce o mașină foarte specială și are o atitudine distantă, nu presupune chestii rele. Salută, fă cunoștință și intră în vorbă.

Iar dacă tu ești cel care are multe tatuaje, îi plac hanoracurile cu gluga mare și conduce o mașină deosebită,  știi ce ai de făcut. Nu încerca să “sperii” pe nimeni, ci mai dă gluga jos de pe cap, salută, intră în vorbă și dacă te întreabă cineva, spune-le povestea tatuajelor tale.

Interacțiunea sinceră și directă nu se compară cu nimic.

Repară și întreține ceea ce ține de tine. Și ceea ce-ți semnalează ei

Dacă ți s-a stricat gardul, nu-l lăsă în paragină luni de zile. Uneori trebuie doar să înlocuieșți doar cele 2 scândurele afectate cel mai tare. Dacă faci curat în apartament, pune cât mai mult preșuri și cârpe umede la intrare pentru a nu se împrăștia praful de ciment și varul pe casa scării. Dacă înlocuiești ușa și trebuie să repari și bucata de perete din imediata apropiere, fă-o în așa fel încât să nu deranejeze vizual.

Anumite stricăciuni sau  mici defecțiuni care ție ți se par foarte neînsemnate sau chiar nu te afectează deloc, pe vecini îi pot neliniști foarte tare, prin potențialul de a le lor aduce prejudicii în viitor. Nu trece problema la “și altele” și nu îi cataloga pe ei în vreun fel, ci caută să rezolvi. Uneori tot ce ai de făcut este să verifici și să le dovedești că totul este în regulă, pentru a se liniști și a continua și ei să arunce câte o privire protectoare înspre proprietatea ta.

locuinte cuplate
Locuinte cuplate

Și acum principala întrebare: De ce atâta deranj?

De ce ți-ar păsa de niște indivizi  – străini în fond – posibil suspicioși și cu care nu ai nimic în comun profesional și personal?

În pimul rând din motive financiare. Indiferent ce lucrări comune se vor face pe strada sau în clădirea ta, se vor face mult mai ușor de un grup de oameni care și până atunci s-au înțeles bine. Un grup închegat de oameni, care comunică amiabil în mod frecvent, pun mai ușor țara la cale, decât niște oameni care abia schimbă un salut și se privesc suspicios. Dacă mai este vorba și despre bani, încrederea este crucială.

În al doilea rând din motive familiale. Acum lumea este mult mai eterogenă și se mișcă mut mai mult decât acum câteva decenii. Când eram noi copii, treceam zilnic pe lângă aceeași oameni în drum spre scoală, și pe unde umblam prin oraș, erau șanse destul de mari să ne întâlnim cu colegi sau prieteni ai părinților, care ne supravegheau cumva de la distanță. Acum familiile se mișcă mult, programele de lucru sunt infernale, și uneori ai da orice să ai o persoană de încredere în vecini care să stea 2 ore cu cel mic. Ei, acel cineva de încredere se formează în timp – despre asta este vorba. În loc de o bonă străină cu tarif scump, poți apela ocazional la vecina de palier, care la rândul ei te roagă din când în când să-i cumperi o pâine sau să te uiți la conexiunea la internet, când vrea să se audă cu copiii plecați în Anglia.

Pentru că a fi buni vecini este despre oameni, nu despre case. Iar civilizația se construiește din pragul casei.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.