Şi tu poţi construi sustenabil. Casa verde, pas cu pas
1 comentariu

Sustenabil = calitatea unei activităţi umane de a se desfăşura fără a epuiza resursele şi fără a distruge mediul. Adică cu grijă faţă de generaţiile viitoare şi nevoile lor.

O clădire construită în mod sustenabil sau o casa verde, are un impact minim asupra mediului şi a sănătăţii noastre, pentru că:

  • Foloseşte în mod eficient energia, apa şi alte resurse naturale
  • Protejează sănătatea ocupanţilor  şi a constructorilor
  • Produce foarte puţine reziduuri, poluare şi afectează cât mai puţin mediul.

Şi asta pe întreg ciclul de viaţă a clădirii şi al materialelor din care este făcută.

Ce înseamnă asta pentru noi, ca şi deţinători de case sau apartamente verzi?

În primul rând înseamnă cheltuieli mai mici cu întreţinerea casei.  Da, s-ar putea că o parte dintre instalaţiile recomandate pentru o clădire verde, cum sunt instalaţiile solare sau pompele de căldură să însemne o investiţie iniţială mai mare, dar recuperare acestei investiţii începe imediat după punerea în funcţiune şi se traduce prin facturi de energie mult mai mici sau zero. Energia solară sau eoliană este gratuită.

Şi să nu uităm ceva foarte important: orice investiţie iniţială aţi face în construcţia sau renovarea unei case/apartament, trebuie comparată cu costurile şi evoluţia veniturilor pe termen lung. Acum, când construim sau renovăm casă, aceste costuri sunt uşor de suportat: suntem tineri şi câştigăm anumite sume de bani, îndestulătoare, poate. Dar cum va fi când vor creşte copiii noştri? Sau cum ne va fi când vom fi în vârstă? După toate probabilităţile, resursele pe care le considerăm astăzi garantate, nu vor fi aşa şi peste 20 de ani şi cu siguranţă nu vor fi mai ieftine, iar veniturile noastre vor avea şi ele o cu totul altă structură.

Un mediu de trai şi de lucru mai sănătos – materialele naturale emit mai puţine substanţe volatile nocive decât cele standard, şi vestea bună este că tot mai mulţi producători, conştienţi de problema aceasta şi de responsabilitatea lor socială, investesc în cercetare şi creează variante mai sănătoase ale produselor  lor. Un astfel de exemplu este vata minerală ECOSE.

Valoare imobilului şi finanţarea. Pe măsură ce lucrurile evoluează în sensul sustenabilităţii, clădirile clasice vor deveni mai puţin căutate, iar valoarea lor va fi mult scăzută prin comparaţie cu clădirile verzi.

Şi încă o dovadă a durabilităţii acestor soluţii vine din zona bancară: programul de certificare Locuințe Verzi oferă accesul la un produs financiar inovativ „Ipotecă Verde” cu o rată de dobandă redusă în cazul deţinerii unei locuinţe verzi certificate, oferit de către de Raiffeisen Bank. Probabil pe viitor vor apărea produse similare şi al alte bănci.

Dacă încă din faza de proiect avem în minte aceste evoluţii şi costuri potenţiale, atunci o eventuală investiţie mai mare nu mai pare aşa de … mare. Să vedem unde putem interveni, sau la ce ar trebui să fim atenţi, ca şi potenţiali deţinători de case verzi.

Casa verde pas cu pas

Arhitectura

Căutaţi arhitecţi care cunosc principiile casei pasive şi ştiu şi cum să le aplice. Folosirea amplasamanetului şi a pricipiilor de integrare a casei în natură, astfel încât să puteţi folosi puterea soarelui va pot aduce economii pe termen lung. Amplasarea camerelor de zi şi a dormitoarelor spre sud şi a camerelor tehnice şi a trecerilor spre nord, este un exemplu de organizare după principiile casei pasive.

Iară dacă tot luaţi în calcul valoarea investiţiei iniţiale care poate părea mare, gândiţi-va şi la construirea unei case în sistem de locuinţe cuplate (împărţiţi o serie de costuri fixe) sau la recuperarea investiţiei prin construirea unui spaţiu care „plăteşte” pentru construcţie, ca aici.

Birouri de arhitectură care cunosc şi aplică principiile arhitecturii sustenabile, ael căror lucrări le-am prezentat până cum sunt Moleavin Arhitectura şi Tecto Arhitectura. O altă echipă cu experienţă este aceasta de aici, autoare a unor case din baloţi de paie.

casa_pasiva_Politehnica1
Casa pasiva in incinta Politehnicii Bucuresti, Moleavin Arhitectura
casa_pasiva_suceava8
Casa pasiva Suceava, Tecto Arhitectura

conductivitate_materialeSistemul constructiv

Conductivitatea termică diferă de la material la material, şi cu cât este mai mică, cu atât materialul respectiv este mai bun izolator. Dintre materialele de construcţie cel mai frecvent folosite, BCA-ul şi lemnul sunt cele mai bune izolatoare. BCA-ul de la Ytong este atestat şi pentru construcţia de clădiri verzi, după cum am scris aici.

Termoizolaţii

În tabelul alăturat vedeţi conductivitatea termică a celor mai uzuale materiale de construcţii şi termoizolatoare. Există soluţii clasice sau mai moderne, mai sănătoase şi sustenabile, cum este vata minerală ECOSE sau termizolatiile naturale, dar importantă este şi calitatea termoizolaţiei: să fie anvelopă continuă, fără punţi termice şi să fie cel puţină atât de groasă cât prevăd normativele pentru ţară noastră. Nu uitaţi: normativele prevăd un minim necesar în acest moment, dar tendinţa este de a face termoizolaţii cât mai groase, pentru pierderi minime de căldură.

Instalaţii

Deja, pentru centralele termice pe gaz, standardul s-a modificat din septembrie 2015, în sensul că se vor produce doar centrale şi boilere cu recuperare a căldurii.

Instalarea de sisteme pe energie regenerabilă cum sunt turbinele eoliene, aer condiţionat pe baza de energie solară, panourile solare şi ferestrele care captează energia solară şi o tranforma în energie termică sunt alte tipuri de soluţii care îşi vor recuperară investiţia iniţială destul de repede şi uşor.

Încălzirea prin pardoseală este  altă opţiune, mai eficientă (agentul termic trebuie încălzit mai puţin decât pentru radiatoare), dar şi mult mai confortabilă pentru locatari.

Tâmplărie şi vitraje

Alegeţi-le pe cele mai eficiente şi mai durabile. Vitrajul triplu şi tâmplăria cu sisteme de rupere a punţilor termice sunt soluţii la îndemână astăzi.

Deschiderile generoase, dar orientate corect şi umbrite corespunzător pe timpul verii, sporesc mult confortul şi economiile prin încălzirea pasivă şi folosirea mai puţin timp a instalaţiilor de iluminat. Alte soluţii sunt acoperişurile de sticlă, ferestrele din mansard şi terasele închise, sau orangeriile.

Tamplarie_aluminiu_Reynaers_cas_Snagov
Tamplarie aluminiu casa Snagov

Acoperişuri

Acoperişurile verzi, normale sau ultrauşoare sunt perfect realizabile şi aduc beneficii pe termen lung, despre care am scris aici şi în plus  sunt o foarte bună metodă de a înlocui zona de verdeaţă de sub clădirea construită.

Un alt fel de a folosi acoperişurile este împreună cu sisteme solare integrate, pentru producerea  de energies au apă caldă menajeră. Culoarea acoperişului este şi ea importantă: cu cât este nuanţă mai deschisă, cu atât se evita supraîncălzirea.

acoperis_verde_ultrausor5
Acoperis verde ultrausor
ruukki_classic_solar1
Acoperis cu panouri solare integrate

Multă verdeaţă

Când construiţi sau când cumpăraţi, căutaţi să aveţi cât mai multă verdeaţă în jur: plantele sunt excelenţi reglatori de temperatură şi umiditate, purifică aerul şi fixează solul. Dacă e casă, limitaţi la minim suprafeţele pavate sau alegeţi pavaje ecologice, iar la bloc, ideal este să aveţi un parc sau o pădure în apropiere.

Pavaj ecologic
Pavaj ecologic

Folosiţi materiale naturale din zonă

Lemnul, piatra, sunt la îndemână, dar sunt şi reciclabile. Iar în eventualitatea că nu se pot recicla, nu poluează.

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Odu Green roof 12/02/2016 Răspunde

    Articol foarte bine documentat, complex. Felicitari.
    As mai adauga o informatie care aduce un argument in plus pentru cladirile verzi:
    Din acest an in Cluj Napoca clădirile cu clasă energetică superioară vor putea beneficia de reducerea impozitului pe clădire cu până la 50%. Speram ca in viitor si alte localitati sa adopte aceasi politica in stabilirea impozitelor locale. Lucru normal dealtfel in alte parti ale UE…
    Efectele incep deja sa fie vizibile si la noi: anul acesta am primit un numar dublu de solicitari pentru constructia acoperisurilor verzi fata de aceasi perioada a anului trecut.
    Un alt lucru interesant este ca anul trecut 90% (ca numar) erau investitii ale unor companii mari, multinaíonale, insa din acest an au aparut multe proiecte mici de 50-200 mp de acoperis verde pentru vile/ sedii ale unor firme mici.
    Verdele e pe val. S-o tinem asa pentru beneficiul tuturor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.