Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Sfatul specialistului inainte de a pune in opera zidaria de BCA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Normele de construire ale ultimilor ani impun folosirea materialelor de constructii eficiente si performante din punct de vedere energetic, iar cumparatorii incep sa tina seama din ce in ce mai mult de calitatile produselor cu care construiesc. Pentru confortul viitoarei locuinte nu doar produsul in sine trebuie ales cu grija, ci si modul de abordare al procesului de constructie este important pentru a ne bucura de toate avantajele tehnologiei moderne.

Ce trebuie sa stim despre prelucrarea si punerea in opera in ceea ce priveste materialul de zidarie? Ne raspunde Mircea Sibana, manager de produs, Ytong, Xella Ro.

Care sunt factorii care duc la simplificarea procesului de constructie?

Un material de zidarie cu adevarat bun poate indeplini cererile prevazute de normele in vigoare reducand costurile de intretinere, respectiv consumul de energie si oferi in plus avantaje pe santier in momentul punerii in opera.

Exemplul cel mai la indemana sunt blocurile de zidarie tip bca Ytong care asigura usurinta in manevrare pe santier, taierea sub orice forma si punerea in opera rapida. Materialul are o greutate redusa si este usor de folosit.

Astfel, se va reduce considerabil cantitatea de timp petrecuta pe santiere datorita usurintei de manipulare. In plus, folosirea mortarului in pat subtire Ytong va aduce mari beneficii atat la executie cat si la reducerea puntilor termice.

De ce sa folosim mortarul in pat subtire?

La utilizarea blocurilor de zidarie care folosesc acest mortar special  de 1-2 mm , apar avantaje din punct de vedere mecanic si economic: consumul de mortar scade, are un timp de punere in opera extins (3-4 ore de la preparare), ofera o viteza sporita de inaintare a lucrarii, costul manoperei si costul de transport se reduc (este nevoie de o cantitate cu aproximativ 6 ori mai mica decat in cazul mortarului obisnuit).

In plus, mortarul in pat subtire (adezivul Ytong) are aderenta deosebita pe suprafete, scade greutatea zidariei, creste rezistenta termica a zidariei si ofera o calitate garantata datorita predozarii si granulatiei fine constante.  

Care sunt grosimile recomandate pentru tencuiala de interior si exterior mergand tot pe ideea de eficientizare a consumurilor?

Daca este vorba despre eficientizare, teoretic luam in calcul o zidarie care este un suport perfect plan, ideal si pentru tencuieli subtiri si compatibil cu cele pe baza de ipsos sau de var-ciment, aplicate in grosimea stratului prescrisa de producator, dar situatia in realitate poate fi complet diferita.

Totusi, in cazul unui perete construit  corect cu Ytong, grosimea stratului poate incepe de la 5 mm pentru tencuiala de interior, iar pentru cea de exterior porneste de la 15mm (pentru tencuiala clasica aplicata direct pe zidarie), in conformitate cu specificatiile producatorilor de finisaje.

Zidaria tip BCA poate fi lasata fara tencuiala?

Tencuirea corespunzatoare zidariei la exterior nu afecteaza difuzivitatea la vapori a peretelui si are rolul de a o proteja de intemperii, ii confera anduranta si ii pastrareza proprietatile termoizolatoare pe durata expluatarii cladirii. De aceea, nu recomandam ca zidaria sa fie lasata fara tencuiala la exterior.

La interior, insa, pentru zidaria Ytong peretele se poate lasa neprotejat in medii cu umiditate normala (50%-60%) daca se doreste acest lucru. Este chiar o solutie foarte fiabila mai ales la cladiri industriale unde, datorita aspectului finisat al zidariei care poate fi lasata aparenta, rezultatul va fi unul aspectuos, dar si economic.

Este nevoie de o echipa specializata pentru aplicarea acestui tip de zidarie?

A folosi sistemul stuctural Ytong este foarte usor si necesita cunostinte minime, dar care trebuie respectate. Acest lucru este confirmat de faptul ca multi beneficiari care indraznesc sa isi zideasca singuri casa, aleg Ytong.

Pentru aceasta, beneficiarii si meseriasii au la dispozitie un Ghid de punere in opera. Pe langa acesta, echipa de consilieri tehnici este oricand disponibila pentru instructaj, demonstratii sau consiliere.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.xella.ro.

YTONG_Mester

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.